29/11/2021

Λιβύη: Δεκτές δύο προσφυγές κατά της υποψηφιότητας του Ντμπεϊμπά στις εκλογές - Τελικά θα συμμετέχει κανονικά

Το Εφετείο της Τρίπολης έκανε αποδεκτές σήμερα δύο προσφυγές που αμφισβητούσαν κατά πόσο είναι νόμιμη η υποψηφιότητα του μεταβατικού πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου. Τις προσφυγές κατέθεσαν άλλοι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, μεταδίδουν πολλά λιβυκά μέσα ενημέρωσης. Το Εφετείο δέχτηκε το επιχείρημα ότι ο Ντμπεϊμπά δεν παραιτήθηκε από το αξίωμά του τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, όπως προβλέπει ο εκλογικός νόμος, όπως και το γεγονός ότι πέραν της λιβυκής έχει και άλλη υπηκοότητα, σύμφωνα με συνεργάτη του Μπασάγα.

Ο 62χρονος Ντμπεϊμπά, ένας εύπορος επιχειρηματίας από τη Μιζουράτα, διορίστηκε μεταβατικός πρωθυπουργός τον περασμένο Φεβρουάριο από ένα σώμα 75 Λίβυων εκπροσώπων όλων των πλευρών, κατόπιν πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είχε αναλάβει, μαζί με το τριμελές προεδρικό συμβούλιο, να επανενώσει τους θεσμούς και να οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Όπως και άλλοι υποψήφιοι για το αξίωμα του μεταβατικού πρωθυπουργού, είχε δεσμευτεί ότι δεν θα έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία. Η μη τήρηση αυτής της δέσμευσης βάρυνε επίσης στην απόφαση του Εφετείου. Ο Ντμπεϊμπά δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής και έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έφεση μέσα σε 72 ώρες.

ΑΜΠΕ

Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης που έκανε η δικαστική Επιτροπή Εφέσεων του Εφετείου Τρίπολης, αποφασίστηκε η απόρριψη της ένστασης και ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στην υποψηφιότητα του Abdulhamid al Dabaiba- Αμπντουλχαμίντ αλ Νταμπάιμπα. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης, στις 24 Νοεμβρίου, απέκλεισε 25 από τους 98 υποψηφίους για διαφορετικούς λόγους και ανακοίνωσε ότι η διαδικασία προσφυγής είχε ξεκινήσει, ανακοινώνοντας ότι οι αιτήσεις 73 υποψηφίων έγιναν δεκτές καταρχήν.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ, έγινε εκ νέου δεκτός στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου αφού το Δικαστήριο στην πόλη Σαμπά επικύρωσε την έφεσή του σήμερα, ακυρώνοντας τον αποκλεισμό του που αποφάσισε η ανώτατη εκλογική επιτροπή στις 24 Νοεμβρίου. Λαϊκές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Σαμπά για να γιορτάσουν την αποδοχή της υποψηφιότητας. Στις αρχές της εβδομάδας, οι δικηγόροι του Σαΐφ αλ Ισλάμ κατέθεσαν έφεση κατά του αποκλεισμού του.Ωστόσο, μια πολιτοφυλακή που συνδέεται με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της Κυρηναϊκής, εμπόδισε τους δικαστές του εφετείου Σαμπά να διεξαγάγουν συνεδρίαση για να εξετάσουν την έφεση επί σχεδόν τρεις ημέρες.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment