18/11/2021

Ρωσία: Επιτυχής δοκιμή νέου πυραυλικού συστήματος καταστροφής διαστημικών δορυφόρων.

Το νέο οπλικό σύστημα κατέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας έναν παλιό ρωσικό δορυφόρο. Η καταστροφή του δορυφόρου προκάλεσε όπως ήταν επόμενο μια νέα παρτίδα διαστημικών σκουπιδιών ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 1,500. Κάποια από αυτά θεωρήθηκε ότι απειλούσαν άμεσα τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δόθηκε εντολή στο επταμελές πλήρωμα ανάμεσα στο οποίο βρίσκονται και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες να σπεύσουν στα δύο διαστημικά σκάφη που βρίσκονται στον σταθμό για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Πυραυλικά πλήγματα κατά δορυφόρων έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί από τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία). Επικρίνονται εξαιτίας της πληθώρας των θραυσμάτων που δημιουργούνται και μετατρέπονται σε επικίνδυνα βλήματα. Μπορούν να πλήξουν χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, στους οποίους οι χώρες υπολογίζουν για πλήθος δραστηριοτήτων, για παράδειγμα, επικοινωνίες, γεωεντοπισμό. Πολλοί ειδικοί του Διαστήματος ζητούν καλύτερο ρυθμιστικό σχέδιο απέναντι στους κινδύνους αυτούς.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Ρωσία ότι πραγματοποίησε πυραυλική δοκιμή και η αρχική σιωπή του Κρεμλίνου είχε προκαλέσει σύγχυση για το τι είχε συμβεί. Επιτελείς του Πενταγώνου μίλησαν για μια επικίνδυνη απόφαση και τακτική της Ρωσίας ξεκινώντας ένα μπαράζ επίσημων δηλώσεων αλλά και διαρροών από τις δύο πλευρές.
  • Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι πράγματι καταστράφηκε με πύραυλο ένας παλιός ρωσικός δορυφόρος. Στην ανακοίνωση αναφέρεται «Οι ειδικοί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα οπτικοποίησης της κατάστασης στο διάστημα, με βάση πραγματικά δεδομένα, προσομοίωσαν την κίνηση των θραυσμάτων και των νεοεντοπισθέντων διαστημικών αντικειμένων σε σχέση με τα εν λειτουργία διαστημόπλοια και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στη βιντεοαπείκονιση φαίνεται καλά ότι τα αντικείμενα κινούνται σε τροχιές με διαφορετικές κλίσεις σε διαφορετικά επίπεδα. Επιπλέον, ο ISS βρίσκεται 40-60 χιλιόμετρα κάτω από τα θραύσματα της καταστροφής του διαστημικού δορυφόρου».
  • Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos απάντησε ότι «η ασφάλεια του πληρώματος» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποτελεί κύρια προτεραιότητά της».
  • Η NASA αντέδρασε αναφέροντας ότι «ο σταθμός περνά κοντά ή μέσα από το νέφος των συντριμμιών κάθε 90 λεπτά».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment