18/11/2021

«Αθόρυβη» εξαγορά της ιταλικής κατασκευάστριας drones Alpi Aviation από Κινέζους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, δύο κινεζικές επιχειρήσεις εξαγόρασαν προ τριών ετών ιταλική βιομηχανία drones μέσω υπεράκτιας εταιρείας εν αγνοία των ιταλικών αρχών.Η ιταλική κατασκευάστρια drones εξαγοράστηκε πριν από τρία χρόνια από offshore που ανήκει σε κινεζικούς ομίλους. Πρόκειται για την China Railway Rolling Stock και έναν επενδυτικό όμιλο των τοπικών αρχών της επαρχίας Βουξί που τον Ιούλιο του 2018 εξαγόρασαν μερίδιο 75% στην ιταλική βιομηχανία Alpi Aviation. Η εξαγορά έγινε, όμως, μέσω της υπεράκτιας Mars Information Technology του Χονγκ Κονγκ που εξαγόρασε αρχικά το 75% της Alpi και στη συνέχεια άρχισε να μεταφέρει τεχνική και πνευματική ιδιοκτησία της ιταλικής βιομηχανίας σε μια νέα μονάδα παραγωγής στην Κίνα. Η Mars εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μόλις δύο μήνες πριν από τη συμφωνία εξαγοράς της Alpi.

Τώρα, οι ιταλικές αρχές διερευνούν κατά πόσον όφειλε η Alpi να έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για την επικείμενη εξαγορά, αλλά και κατά πόσον η ιταλική βιομηχανία έχει ήδη μεταβιβάσει τεχνολογία στην Κίνα και αν έχει αρχίσει εκεί η παραγωγή των drones. Η Ιταλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τις Αρχές για εξαγορές μεριδίων τους ιδιαιτέρως όταν αυτές αφορούν στρατηγικής σημασίας τομείς αλλά και τομείς σχετικούς με την ασφάλεια της χώρας. Η ιταλική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προβάλει βέτο σε εξαγορά βιομηχανιών της που κρίνονται στρατηγικής σημασίας, όπως οι τομείς της άμυνας και των τηλεπικοινωνιών, όταν ο αγοραστής είναι από χώρα εκτός Ε.Ε. Η Alpi ήταν προμηθεύτρια της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, στην οποία μάλιστα είχε χορηγήσει drones που χρησιμοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν. Οι αστυνομικές αρχές έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Mars Information Technology δεν ήταν παρά απλώς μια εταιρεία-όχημα συνδεδεμένη με τις δύο κινεζικές εταιρείες που ελέγχονται από το Πεκίνο.

Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση της Alpi που υποστηρίζει ότι δεν παραβίασε τη σχετική νομοθεσία για τη μεταφορά στρατηγικής σημασίας τεχνολογίας και πληροφοριών εκτός Ιταλίας. Επιμένει, επίσης, πως η εξαγορά της ήταν απολύτως διαφανής.

https://www.kathimerini.gr/economy/561589789/athoryvi-exagora-tis-alpi-aviation-apo-kinezoys/

No comments :

Post a Comment