01/11/2021

ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΗ: Έχει διαλύσει το εμπόριο και υπονομεύει τις ΑΠΕ

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA) θεωρείται η Βίβλος του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα. Η ετήσια έκθεση της ΙΕΑ σχεδιάστηκε ειδικά φέτος ως οδηγός για την Παγκόσμια Διάσκεψη Κλίματος (COP26) η οποία συνήλθε στη Γλασκώβη. Η συγκεκριμένη αναλυτική έκθεση της ΙΕΑ αποτελείται από 386 σελίδες.

Ο πρώτος, και βασικότερος στόχος, της συνάντησης COP26, είναι, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, «η μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030 και θα ζητηθεί από τις χώρες να υποβάλουν φιλόδοξους στόχους οι οποίοι να ευθυγραμμίζονται με την επίτευξη του μηδενικούς αποτυπώματος CO2 μέχρι τα μέσα του αιώνα. Για να επιτύχουν αυτούς τους εκτεινόμενους στόχους, οι χώρες θα πρέπει να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, να επιταχύνουν τη μετάβαση χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων και να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)». Θα περίμενε λοιπόν κανείς, η έκθεση της ΙΕΑ, η οποία σχεδιάστηκε ειδικώς για τη φετινή διάσκεψη COP26, να επικεντρωθεί αναλυτικά και διεξοδικά στο θέμα των ΑΠΕ καθώς αυτές αποτελούν την τροχοπέδη επίτευξης του Νο 1 στόχου της COP26.

Οι ΑΠΕ στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην εξόρυξη (upstream) και επεξεργασία (downstream) των κρίσιμων ορυκτών. Αυτό πλέον αποτελεί αξίωμα και όχι υπόθεση. Συνεπώς, αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση και αναμφισβήτητο γεγονός, ότι οποιοδήποτε σενάριο κάλυψης μελλοντικής παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κρίσιμα ορυκτά. O στόχος της απανθρακοποίησης του COP26, χωρίς τα κρίσιμα ορυκτά, μοιάζει με «Mission Impossible». Η ενεργειακή μετάβαση ξεκινά και τελειώνει με τα κρίσιμα ορυκτά. Η επίτευξη του παγκόσμιου μηδενικού αποτυπώματος σε CO2 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσφορά κρίσιμων ορυκτών. Η έκθεση της ΙΕΑ αποτελούταν από 386 σελίδες. Πόσες σελίδες της έκθεσης αφιερώθηκαν στα κρίσιμα ορυκτά; Όλες κι όλες, έξι (6) σελίδες, ήτοι το 1,5% της έκθεσης για ένα ζήτημα το οποίο υποτίθεται απασχολεί τους παγκόσμιους ηγέτες!

Ας προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τα παραπάνω με την τρέχουσα επικαιρότητα.

Η επίσημη λίστα των κρίσιμων ορυκτών σύμφωνα με την ΕΕ αποτελείται από 30 ορυκτά. Στις ΗΠΑ η αντίστοιχη λίστα περιλαμβάνει 35 κρίσιμα ορυκτά. Οι λίστες έχουν διαμορφωθεί ώστε να καταδεικνύεται το γεγονός ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ είναι ευάλωτες/τρωτές στην προσφορά αυτών των κρίσιμων ορυκτών.

Καταρχάς, και στις δύο περιπτώσεις οι λίστες είναι λανθασμένες! Και στις δύο περιπτώσεις έχει συμβεί το ίδιο λάθος. Ποιο το κοινό λάθος; Οι σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι 17 διαφορετικά ορυκτά, περιλαμβάνονται ως ένα κοινό ορυκτό! Για να το θέσουμε με ένα παράδειγμα, είναι σαν να έχουν περιληφθεί στο ίδιο καλάθι όλα τα μπαχαρικά. Είναι δυνατόν π.χ. η οικονομική και χρηστική αξία της κανέλας να είναι ίδια με την αξία του κύμινου; Ο ορθός αριθμός των κρίσιμων ορυκτών στην περίπτωση των ΗΠΑ θα έπρεπε να είναι 51 (= 35-1+17) ενώ στην περίπτωση της ΕΕ θα έπρεπε να είναι 46 (= 30-1+17). Αν δει κανείς την τρωτότητα (vulnerability) π.χ. των ΗΠΑ στην προσφορά (supply) των κρίσιμων ορυκτών τότε μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα.

Ο Περιοδικός Πίνακας Στοιχείων της Χημείας περιέχει 103 χημικά στοιχεία. Η Κίνα έχει σχεδόν τον απόλυτο έλεγχο τόσο σε downstream όσο και σε upstream (εξόρυξη και μεταλλουργία) στο 49.5% του Περιοδικού Πίνακα Χημικών Στοιχείων και τον έλεγχο στο 86.2% των 51 κρίσιμων ορυκτών! Αυτό εξηγεί ίσως και το κύμα ακρίβειας που έρχεται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα πολλών προϊόντων. Αυτό το γεγονός δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο λόγω της πανδημίας, αλλά προϋπήρχε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα πριν την πανδημία.

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος και αυτός προϋπήρχε της πανδημίας και ο οποίος είχε επισημανθεί, είναι το θέμα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) στην επεξεργασία (upstream) των σπάνιων γαιών. Συνοπτικά, η Κίνα έχει συσσωρεύσει μια υπεροχή 23.000 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) σε σχέση π.χ. με τις ΗΠΑ. Η Κίνα καταθέτει ετησίως περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) σπάνιων γαιών από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος (RoW) συνδυαστικά. Το 2019 είχαμε εκτιμήσει ότι μέχρι το 2021 η Κίνα θα έχει συγκεντρώσει περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) και θα υπερκεράσει όλο τον υπόλοιπο κόσμο (RoW). (Ας επισημανθεί το γεγονός ότι στην COP26 η Κίνα δεν θα συμμετάσχει).

Συνεπώς, αποτελεί τεράστια έκπληξη να επικαλούνται ορισμένοι ότι το κύμα ακρίβειας, το οποίο έρχεται στα σούπερ μάρκετ και στο καλάθι της νοικοκυράς, είναι αποτέλεσμα της πανδημίας. Εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθούμε να καταδείξουμε το γεγονός ότι η Δύση βγάζει τα μάτια της ακολουθώντας αυτοκαταστροφική πολιτική στο ζήτημα των κρίσιμων ορυκτών και της εφοδιαστικής τους αλυσίδας (value chain). Είναι αδιανόητη η καταστροφή που έχει επέλθει ήδη στο παγκόσμιο εμπόριο αν αναλογισθούμε π.χ. ότι για να παραλάβει κάποιος ένα καινούριο αυτοκίνητο από τη στιγμή που θα το παραγγείλει θα πρέπει να περάσουν 10 μήνες! Η Δύση, με την αυτοκαταστροφική της πολιτική, έχει γυρίσει στην εποχή πριν τη δημιουργία της γραμμής παραγωγής του Henry Ford! (Η καινοτομία του Ford με τη γραμμή παραγωγής μείωσε τον χρόνο που χρειάστηκε για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου από περισσότερες από 12 ώρες σε μία ώρα και 33 λεπτά).

Αυτό δεν αποτελεί μία απλή αποτυχία, αλλά για καταστροφή του εμπορίου. Αυτή τη στιγμή σχεδόν ΔΕΝ υφίσταται προσφορά σε πρώτες ύλες στην εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουν στραγγίξει τα πάντα. Σαν να έκλεισε η βρύση η οποία μετατρέπεται σε χείμαρρο αν σκεφθεί κανείς το εύρος εφαρμογών/χρήσης των κρίσιμων ορυκτών. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτή την καταστροφή του εμπορίου είναι τεράστιες.

Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος
https://www.defence-point.gr/news/i-aytokatastrofiki-dysi-echei-dialysei-to-emporio-kai-yponomeyei-tis-ape

No comments :

Post a Comment