07/10/2021

Η Ρωσία προτείνει την γρήγορη αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2 για την αντιμέτώπιση της ενεργειακής κρίσης στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις ανησυχούν για την δημιουργία σπιράλ αυξήσεων του κόστους διαβίωσης, η Ρωσία πρότεινε χθες κάτι που κατά την γνώμη της θα μπορούσε να είναι μία ταχεία λύση: γρήγορη αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου μόλις ολοκληρώθηκε και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας μέσω της Βαλτικής στους Γερμανούς, και όχι μόνο, καταναλωτές. Τα σχόλια του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δεν θα αμβλύνουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες ότι η Μόσχα παίζει στα χέρια της ήδη μία ενεργειακή κρίση τον χειμώνα.

Τόσο το Κρεμλίνο, όσο και η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, αρνούνται ότι παίζουν κάποιον ρόλο στην μείωση της τροφοδοσίας που είδε τις ευρωπαϊκές τιμές του αερίου να εκτοξεύονται 8 φορές πάνω από τα πριν από έναν χρόνο επίπεδά τους, αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ειδικοί της ενέργειας λένε ότι η Μόσχα φρέναρε την αύξηση της τροφοδοσίας. Στην συνάντηση αξιωματούχων του ρωσικού ενεργειακού τομέα χθες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αλλά τόνισε ότι πρώτα πρέπει να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση. Είπε ότι η Ρωσία παραμένει αξιόπιστος πάροχος ενέργειας, επιρρίπτοντας την παρούσα κρίση σε τεχνικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στην σταδιακή εγκατάλειψη των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, που προτιμά η Ρωσία, υπέρ του ανοικτού χρηματιστηριακού εμπορίου του φυσικού αερίου (spot αγορές).

Οι νέοι αγωγοί – ανάμεσά τους και ο Nord Stream 2 – προβλήθηκαν ως ενισχυτικοί της ανθεκτικότητας (του συστήματος τροφοδοσίας), αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία προειδοποιούσαν από καιρό ότι, αντιθέτως, θα δώσουν περισσότερη ισχύ στην Μόσχα. Την περασμένη εβδομάδα, η Gazprom άλλαξε τον διακόπτη της τροφοδοσίας προς την Ουγγαρία από τους αγωγούς που διέρχονται από την Ουκρανία στους χωριστούς αγωγούς μέσω της Αυστρίας και της Σερβίας. Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης του Κιέβου, που δήλωσε ότι η ενέργεια παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και πρέπει να προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Γερμανία. Ο φόβος της Ουκρανίας είναι απλός: ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ένα ευρύτερο δίκτυο αγωγών για να περικόψει την τροφοδοσία και να στερήσει την Ουκρανία τόσο από την θέρμανση, όσο και από τα τέλη διέλευσης, αναπτύσσοντας παράλληλα την ικανότητα της Μόσχας να ανοίγει και να κλείνει το διακόπτη προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως διπλωματικό όπλο.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε χαμηλά δεκαετίας, ενώ η Βρετανία – η οποία έχει μειώσει ακόμη περισσότερο τα στρατηγικά της αποθέματα – διαθέτει κατά πληροφορίες χειμερινά αποθέματα τεσσάρων ή πέντε ημερών σε σύγκριση με τα αποθέματα των δεκαπέντε ημερών προηγουμένως. Τα αποθέματα έχουν επίσης μειωθεί στην Ασία ωθώντας προς τα επάνω τις τιμές. Παρά τις πολυετείς συζητήσεις για την διαφοροποίηση πέραν της Μόσχας των πηγών φυσικού αερίου, η Μόσχα παραμένει ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης, καλύπτοντας το 43% των αναγκών των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Gazprom προμηθεύει αέριο βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων , αλλά έχει σταματήσει να προσθέτει νέα, με το επιχείρημα ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ρωσική εγχώρια αγορά.

Ορισμένοι θεωρούν ότι η χρονική συγκυρία της κρίσης είναι ύποπτη. Εχοντας ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού αυτό το καλοκαίρι, η Ρωσία βιάζεται τώρα για την αδειοδότησή του. Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολη – οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά του σχεδίου και αυτό μπορεί να αποθαρρύνει τις ειδικευμένες εταιρείες που χρειάζονται για την διαδικασία αδειοδότησης του ώστε να τεθεί σε λειτουργία, κυρίως εάν γίνουν συμφωνίες με την Ρωσία για πιο μακροχρόνια τροφοδοσία. Αν αυτό περιλαμβάνει την αδειοδότηση του Nord Stream 2, θα πρόκειται για σημαντική νίκη της Ρωσίας, ιδιαίτερα έπειτα από άλλα γεγονότα αυτόν τον χρόνο. Ακόμη και αν αυτό αμβλύνει την παρούσα κρίση, μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για νέα αντιπαράθεση τα επόμενα χρόνια.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ , ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΗ. ΑΝ Η Ε.Ε ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΣΙΚΕΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΛΙΤΕΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΧΡΟΝΙΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ.
ΕΙΔΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΒΕΤΟ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Nord Stream 2. ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ. ΜΠΟΡΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΠΑΙΚΤΗΣ" ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΜΙΑ ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ-ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΩΝ. ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΑΣΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ.

2 comments :

  1. Ε λοιπόν, φτάνει! Όχι άλλο παραμύθι.

    Δεν υπάρχει καμιά κλιματική κρίση ( θα αναφερθούμε αλλού επισταμένως σε αυτή την απατηλή θεωρία που έχει φτιαχτεί μόνο για να να επιβληθούν νέοι φόροι). Υπάρχει μόνο κυβερνητική ανικανότητα και σχέδιο για μετατροπή της χώρας σε Γερμανική αποικία.

    Όλα αυτά τα μοντέρνα φληναφήματα, όλες αυτές οι πολιτικά ορθές αρλούμπες, οι ροζ σαπουνόφουσκες περί κλιματικής κρίσης εξυπηρετούν μονάχα τους κεντρικούς σχεδιασμούς μιας υπερεθνικής δράκας ανθρώπων που συνωμοτούν για να καταργήσουν έθνη και κυβερνήσεις επιβάλλοντας μια μετακομμουνιστική οικολογική - υγειονομική παγκόσμια δικτατορία.

    Για την αδιανόητη ακρίβεια που ισοπεδώνει τα ελληνικά νοικοκυριά δεν φταίει καμιά κλιματική κρίση. Φταίνε μόνο οι πολιτικές σας, κύριοι της κυβέρνησης. Φταίει η ανικανότητας σας, φταίνε τα lockdown που επιβάλλατε( κάποιοι από την εποχή του πρώτου κιόλας lockdown προειδοποιούσαν για τις οικονομικές συνέπειες αυτών των πολιτικών), φταίει η απολιγνιτοποίηση που με θρησκευτικό ζήλο νεοφώτιστου εφαρμόσατε.

    Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος. Αν μπορείτε να κάνετε κάτι να βοηθήσετε την ζωή των πολιτών, κάντε το. Αλλιώς, αν δεν μπορείτε, κάντε εκλογές και φύγετε να τελειώνουμε.

    https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/1023805_adianoiti-akriveia-se-energeia-kai-trofima-ftaiei-i-klimatiki-krisi-i-i

    ReplyDelete
    Replies
    1. "και φύγετε να τελειώνουμε"

      ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΝ-ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΟΥ.
      ΙΣΩΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ "ΠΡΑΣΙΝΩΝ" -"ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ" ΕΜΜΟΝΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΡΟΞΕΝΗΣΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ , (ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΜΜΕΡΙΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟή ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ "ΠΡΑΣΙΝΕΣ"-"ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ" ΑΝΟΗΣΙΕΣ) ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΕΝΤΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ. ΙΣΩΣ.

      ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ

      Delete