23/10/2021

DARPA: Coded Visibility

Το σχέδιο έχει στόχο να παρέχει στους στρατιώτες προσαρμόσιμα, ρυθμιζόμενα και ασφαλή καπνογόνα αυξημένης ορατότητας για τους ίδιους, αλλά με παράλληλη καταστολή των συστημάτων όρασης και ανίχνευσης του αντιπάλου.

Το "Coded Visibility" στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τύπων σωματιδίων σε καπνογόνα, τα οποία θα επιτρέπουν στις φίλιες δυνάμεις να βλέπουν τον εχθρό μέσα από το καπνό, ενώ ο αντίπαλος δεν θα μπορεί να δει μέσα από το ίδιο προπέτασμα καπνού.

3 comments :

  1. Ότι gadgets και να βγάλει η πολεμική βιομηχανία σε γενικευμένο πόλεμο φθοράς δεν θα έχουν τόση σημασία. Ο πόλεμος εξακολουθεί να αποτελεί μια ωμή σφαγή, οπότε νικητής θα βγει αυτός που μπορεί να αναπληρώνει τις απώλειες του σε προσωπικό και μέσα καθώς και το στρατηγικό βάθος, το οποίο όποιος δεν το κατέχει θα πρέπει να το αποκτήσει. Ξεκάθαρο παράδειγμα ο Β' ΠΠ. Οι Γερμανοί αν και τεχνολογικά πιο προηγμένοι (ειδικά στο τέλος του πολέμου (βλέπε V2 και αεροθουμενα me 292), ξεμειναν από εφεδρείες και στο τέλος πολεμουσε με 15χρονου και 60χρονους. Επίσης ξέμεινε από πρώτες ύλες και κυριως καύσιμα στηριζόμενοι κατά μεγάλο ποσοστό από το συνθετικό πετρέλαιο. Τέλος το στρατηγικό της βάθος και η έλλειψη ελέγχου των θαλάσσιων οδών την οδήγησαν στην ήττα. Αυτήν είναι βέβαια μόνο η φανερή πτυχή του Β'ΠΠ καθώς μπορεί να υπάρχουν και απόκρυφες...

    ReplyDelete
    Replies
    1. νικητής θα βγει αυτός που μπορεί να αναπληρώνει τις απώλειες του σε προσωπικό

      ή ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ), ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΘΕΝ.

      ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΩΡΑ, ΘΑ ΒΡΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. ΤΟ ΝΕΦΟΣ/ΣΚΟΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ , ΑΠΛΑ Η DARPA ΘΑ "ΚΩΔΟΚΟΠΟΙΗΣΕΙ" ΔΙΟΠΤΡΕΣ-ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ , ΚΡΑΝΗ -ΠΡΟΣΩΠΙΔΕΣ/ΓΥΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΦΟΣ.ΑΥΤΗ Η ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ, ΑΡΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ.
      ΖΗΤΗΜΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΕΦΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ.
      ΕΙΚΑΖΩ ΠΩΣ ΤΟ ΟΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΧΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΑΝΑΔΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ/ΟΦΕΛΟΣ. ΚΟΙΝΩΣ, ΠΟΛΥΣ ΚΟΠΟΣ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ.

      Delete
    2. Σοβαρές απώλειες δεν έχει αυτός που είτε δεν εμπλέκεται στενά με τον εχθρό (π.χ. ΝΑΤΟ εναντίον Σερβίας το 1999) ή αυτός που η ενδοχώρα του (homebase κατά τη "συμμαχικη" ορολογία) βρίσκεται εκτός του βεληνεκούς των όπλων του αντιπάλου (π.χ. ΗΠΑ στους 2 πολέμους του Κόλπου). Σε γενικευμένο πόλεμο μεταξύ π.χ. Αμερικής- Ρωσίας ή Κίνας κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει.

      Delete