23/10/2021

Σερβία: Κινεζική εταιρεία άνοιξε μεγάλο ορυχείο χαλκού και χρυσού

Η κινεζική εταιρεία Zijin, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται ένα συγκρότημα εξόρυξης και τήξης χαλκού στη σερβική πόλη Μπορ, άνοιξε το ορυχείο χαλκού και χρυσού «Τσουκάρου Πέκα» στην ανατολική Σερβία. Η Ραδιοτηλεόραση της Βοϊβοντίνα αναφέρει ότι το Τσουκάρου Πέκα είναι ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα μεταλλεύματος χαλκού και χρυσού στον κόσμο. Ο προγραμματισμένος όγκος παραγωγής μεταλλεύματος στην επιχείρηση θα ανέλθει σε 3,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε την τεράστια έκταση των αιθουσών παραγωγής του νέου ορυχείου, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους. «Δεν μπορούσα καν να ονειρευτώ ότι θα έμοιαζε έτσι», είπε ο Βούτσιτς. Συνεχάρη τους εργαζόμενους της επιχείρησης για την έναρξη των εργασιών και πρόσθεσε ότι θα αποφέρουν κέρδη όχι μόνο στο ορυχείο και την εταιρεία Zidzhin, αλλά και σε ολόκληρη την ανατολική Σερβία. Ο Πρόεδρος κάλεσε επίσης όλους τους πολίτες που έφυγαν από την ανατολική Σερβία να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. «Θα φτάσουμε σταδιακά τη Δύση όσον αφορά τους μισθούς, θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα μέλλον για την οικογένειά μας στη γη μας», είπε ο Βούτσιτς.

Στο Μπορ, ο Πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι το κράτος θα επενδύσει 11 εκατ. ευρώ στην ανακατασκευή του νοσοκομείου της πόλης και θα διαθέσει άλλα 10 εκατ. για την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για τις ανάγκες του. Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, οι σερβικές αρχές σκοπεύουν να δαπανήσουν 80 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης στο Μπορ. Ο αρχηγός του σερβικού κράτους ζήτησε από τον Κινέζο πρέσβη να μεταφέρει τους «θερμότερους χαιρετισμούς» στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί για την επίσκεψή του στο Βελιγράδι».

Ο Πρέσβης Τσεν Μπο, με τη σειρά του, είπε ότι με την έναρξη του νέου ορυχείου, η παραγωγή χαλκού στη Σερβία θα αυξηθεί κατά 18%, γεγονός που θα οδηγήσει σύντομα τη χώρα στη δεύτερη θέση σε αυτόν τον δείκτη στην Ευρώπη (μετά την Πολωνία). Δήλωσε επίσης ότι πάνω από 500 Σέρβοι εργαζόμενοι απασχολούνται αυτή τη στιγμή στο ορυχείο, τονίζοντας ότι τέτοια έργα ενισχύουν και αναπτύσσουν τη σερβο-κινεζική συνεργασία.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment