29/09/2021

Έχει ενδιαφέρον να γίνει μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η νέα κατάσταση που δημιουργεί το σύμφωνο από την πλευρά της Τουρκίας.

Τα θεωρητικά ενδεχόμενα είναι τα ακόλουθα:

1. Η Τουρκία, στο πλαίσιο της γενικότερα αρνητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί για τα συμφέροντά της, συνειδητοποιεί το αδιέξοδο της στρατηγικής της και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πρόσκληση των ηγετών Ελλάδας και Γαλλίας για την εξεύρεση λύσης με ειρηνικές μεθόδους, με τελικό στόχο να αποτελέσει μέρος μιας στέρεης αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην περιοχή.

2. Η Τουρκία που έχει λόγους να ανησυχεί για το ελληνογαλλικό σύμφωνο, τόσο διότι οδηγεί στη στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας που θα έχει τη δυνατότητα να “αρνηθεί” τους τουρκικούς στόχους επί του πεδίου, όσο και διότι η εμπλοκή της Γαλλίας περιπλέκει έτει περαιτέρω τη στρατηγική εξίσωση, αποφασίζει να προβεί σε προκλήσεις με στόχο να απαξιώσει τη θεωρητική σημασία του συμφώνου.

3. Η Τουρκία διαγιγνώσκει το ενδεχόμενο η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας υποκρύπτει την πρόθεση μερικής έστω απεξάρτησης των δυο χωρών από τη “στρατηγική κηδεμονία” των ΗΠΑ και αποφασίζει να το χρησιμοποιήσει για να προσεταιριστεί την Ουάσιγκτον.

4. Με βάση πανομοιότυπο με το ανωτέρω σκεπτικό, η Τουρκία αποφασίζει να επιχειρήσει να επιχειρήσει να προσεταιριστεί Ελλάδα και Γαλλία, με σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτή την πρωτοβουλία της στις σχέση της με τη Μόσχα, καθότι ενδεχόμενη τέτοια πρόθεση Αθήνας και Παρισίων, θα εξυπηρετούσε τα ρωσικά συμφέροντα.

Τα ανωτέρω τέσσερα ενδεχόμενα αποτελούν αμιγώς θεωρητική διερεύνηση των ενδεχομένως σκέψεων και ενεργειών από τουρκικής πλευράς, αναφορικά με τη σημασία του ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου. Καθεμιά εκ των περιπτώσεων μπορεί να “βαθμολογηθεί” με διαφορετικό ποσοστό ως προς την πιθανότητα υλοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://www.defence-point.gr/news/aytes-einai-oi-pithanes-toyrkikes-antidraseis-sto-amyntiko-symfono-elladas-gallias

1 comment :

  1. Anonymous29/9/21 20:04

    1. Οχι, διοτι δεν την ενδιαφερει η ειρηνη.

    2. Οχι, διοτι οι προκλησεις συνεχιζονται κανονικα.

    3. Οχι, διοτι πισω απο ολη τη Δυση κρυβεται ο ιδιος "μαριονετιστας".

    4. Οχι, διοτι αυτο ηδη γινεται και τα ασχοπα διπλωματικα παιχνιδια θα συνεχιστουν κανονικα.

    5. Η Τουρκια που ονειρευεται Χαλιφατο ακολουθει κατα γραμμα τις ντιρεκτιβες της Κινας, η οποια και την χρηματοδοτει, οπως επραξε μεχρι τωρα. Τα εχει γραψει αυτα ο Κουρητης, αλλα στο Defence-point δεν τον διαβαζετε. Η Τουρκια ειναι το βαθυ πλοκαμι της Κινας στην Μεσογειο και την συμφερει να ελεγχει το ΝΑΤΟ. Αρα αυτη η νοσηρη κατασταση θα συνεχιστει, για οσο ακομα μπορουν οι Κινεζοι να εκμεταλλευονται την κατασταση προς οφελος τους, μεχρι να τοποθετησουν ολα τα πιονια στη θεση τους. Στο μεταξυ παιζονται και αλλα παιγνια φθορας, οπως η καταρρευση του πληθυσμου, η καταρρευση της οικονομιας, η καταρρευση του ιντερνετ, κ.α. Η ληξη θα σηματοδοτηθει με κηρυξη παγκοσμιου πολεμου, διοτι τα προβληματα λυνονται με πολεμο. Και επειδη το χρονικο περιθωριο στενευει, οτιδηποτε ειναι να συμβει, θα συμβει εντος των επομενων ετων.

    ReplyDelete