27/08/2021

Ε.Ε: Αρνητική απάντηση στο λιμενικό για χρηματοδότησή του.

Το Λιμενικό απηύθυνε στην Κομισιόν αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να καλύψει ένα μέρος από το κόστος των επιχειρήσεών του στο Ανατολικό Αιγαίο. Το ίδιο είχε κάνει και το 2017, επιτυγχάνοντας να βάλει στα ταμεία του ένα ποσό της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, που όμως εξαντλήθηκε προ μερικών μηνών.

Ενόψει και των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, λοιπόν, ζητήθηκε εκ νέου η οικονομική συνδρομή της Ε.Ε., με τη διαφορά ωστόσο ότι αυτή τη φορά η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Κομισιόν απάντησε αρνητικά. Εθεσε ως προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων οι Αρχές της χώρας μας να συστήσουν έναν ανεξάρτητο μηχανισμό που θα διερευνά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο και στον Εβρο. Κάτι σαν την Αρχή Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας που δημιουργήθηκε υπό τον Συνήγορο του Πολίτη για να ελέγχει τις καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν πράγματι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου μηχανισμού. Η Κομισιόν εξάλλου είχε αξιώσει κάτι παρόμοιο και από την Κροατία, η οποία, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, προχώρησε στη δημιουργία ενός όχι ακριβώς ανεξάρτητου φορέα, αλλά μιας διυπουργικής επιτροπής έρευνας. Η Αθήνα ωστόσο, μετά τον αρχικό προβληματισμό, αποφάσισε να ακολουθήσει «σκληρή γραμμή», με το υπουργείο Μετανάστευσης να αναλαμβάνει να απαντήσει αρνητικά στις αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιχείρημα ότι αυτές στερούνται νομικού ερείσματος. «Οταν θα αποκτήσουν και τα άλλα κράτη-μέλη τέτοιο μηχανισμό, όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, θα φτιάξουμε κι εμείς» ήταν το σχόλιο αρμόδιου αξιωματούχου.

https://www.kathimerini.gr/opinion/561475783/i-kampoyl-dichazei-tis-vryxelles/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΝ "αρμόδιο αξιωματούχο" ΚΑΙ ΔΝ ΕΜΠΙΣΤΕΎΟΜΑΙ ΤΗΝ «σκληρή γραμμή» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ; ΜΑΚΑΡΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΠΡΑΞΑΝ. ΕΓΩ ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ.

2 comments :

  1. Anonymous27/8/21 14:44

    Η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Κομισιόν ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ραντάρ επιτήρησης ("ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ"), ηλεκτροπτικό αισθητήρα, σύστημα εντοπισμού πυρών και "ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ" και συστήματα επικοινωνιών, όπως τα Τουρκικά Hizir της Katmerciler με συστήματα επιτήρησης της Aselsan που αναπτύχθηκαν στον Έβρο με λεφτα της ΕΕ.

    ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Θ' ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟ ΑΠΟ ΠΝΙΓΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΛΟΓΩ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ/ΤΑΞΙ ΤΟΥ Οργανισμου Υπεραστικών Συγκοινωνιών Λιμενικού ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ DG HOME της Κομισιόν ΟΤΙ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΛΟΓΩ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ Η' ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΕΠΟΙΚΩΝ (TRAFFICKING) ΠΡOΣ THN EE!

    ReplyDelete
  2. Εγώ αυτό πού καταλαβα είναι ότι η ΕΕ δεν θέλει την απευθειας εκροη των χρηματων στην κυβέρνηση του Μεταπολιτευτικού Καθεστωτος, διότι δεν την εμπιστευεται. Άρα κάτι ξέρουν οι Ευρωπαιοι. Και θέλουν να συσταθει μια ανεξάρτητη αρχή που θα την εποπτευουν καλύτερα! Άρα δεν εμπιστευονται τους πολιτικους... Αλλά και εμείς να ήμασταν το ίδιο θα καμναμε...

    ReplyDelete