23/08/2021

Τυνησία: Προς αναθεώρηση ή ακύρωση η Εμπορική Συμφωνία με την Τουρκία

Η Τυνησία επιδιώκει επείγουσα αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία προκειμένου να μειώσει το διευρυνόμενο έλλειμμα, δήλωσαν την Παρασκευή δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου, τους οποίους επικαλείται το Reuters. Ο Nabil Arfaoui, διευθυντής συνεργασίας με την Ευρώπη στο υπουργείο Εμπορίου, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα είναι ανοικτές προς τροποποίηση της συμφωνίας ή ακόμη και για την ακύρωσή της. Το έλλειμμα ήταν ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τυνησία καθώς αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Το εμπορικό έλλειμμα της Τυνησίας αυξήθηκε στα τέλη Ιουλίου 2021 και έφτασε τα 8,7 δισεκατομμύρια δηνάρια (3,09 δισεκατομμύρια δολάρια), έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων δηναρίων την ίδια περίοδο το 2020, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η κρατική στατιστική υπηρεσία. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας της Βόρειας Αφρικής με την Τουρκία ανήλθε σε 900 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο αντιπροσώπευε το τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα για την Τυνησία μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Η Saida Hachicha, επικεφαλής εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας, δήλωσε ότι είναι πιθανό η συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο. “Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία”, είπε στο Reuters.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment