04/08/2021

Η.Β: «Πειραγμένα» συστήματα αυτόματης αναγνώρισης θέσης σε πολεμικά πλοία

Η ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου της οποίας ηγείται το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth είχε «πειραγμένο» το σύστημα αυτόματης αναγνώρισής της (AIS), όπως διαπίστωσαν ερευνητές. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι δεν υπάρχουν «επιχειρησιακές επιπτώσεις» για την ομάδα κρούσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης μικρότερα πλοία από τα ναυτικά της Ολλανδίας και του Βελγίου, μα οποιοδήποτε «πείραγμα» ΑIS θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρό περιστατικό». «Έχουμε γνώση περί παραποίησης των δεδομένων παρακολούθησης AIS που εμφανίζει πλοία της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων σε περιοχές όπου δεν είναι» ανέφερε σχετικά.

Τα συστήματα AIS μεταδίδουν τη θέση ενός πλοίου, την κατεύθυνση και την ταχύτητά του, και δείχνουν τα ίδια δεδομένα από άλλα πλοία. Τα εμπορικά σκάφη πάνω από ένα ελάχιστο μέγεθος πρέπει όλα να έχουν πομπούς AIS, και ενώ τα πολεμικά πλοία δεν είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν, το κάνουν συχνά για λόγους ασφαλείας. Όπως μετέδωσε το BBC, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις SkyTruth και Global Fishing Watch διαπίστωσαν πως περίπου 100 πολεμικά πλοία ίσως να έχουν «πειραγμένες» τις θέσεις τους στο AIS- μεταξύ των οποίων πλοία από ευρωπαϊκά ναυτικά και το ναυτικό των ΗΠΑ, καθώς και 11 πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας επιβεβαιώνει την παραποίηση/«πείραγμα» σε ιχνηλάτηση βρετανικού πολεμικού: Τον Ιούνιο δεδομένα AIS έδειχναν το HMS Defender και το HNLMS Evertsen του ολλανδικού ναυτικού να φεύγουν από το λιμάνι και να κατευθύνονται προς βάση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία. Ωστόσο φωτογραφίες τα έδειχναν ακόμα σε λιμάνι στην Οδησσό της Ουκρανίας. Μερικές ημέρες μετά, όταν το HMS Defender εισήλθε όντως σε ύδατα κοντά στην Κριμαία, το παρακολουθούσαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment