23/07/2021

Σερβία - Η.Β: Τρίτη δόση προτείνουν τώρα οι... "ειδικοί"

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της Σερβίας συνέστησε τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλιο τύπου mRNA. «Με βάση προηγούμενες, σχετικά λίγες μελέτες που έχουν δείξει ότι η χρήση της τρίτης δόσης ή της συμπληρωματικής δόσης του εμβολίου για την covid 19 οδηγεί σε αύξηση της ανοσοαπόκρισης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την ανοσοποίηση συνιστά τη χορήγηση τρίτης δόσης, δηλαδή, συμπληρωματική δόση του covid εμβολίου σε όλα τα εμβολιασμένα άτομα, τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που είχαν λάβει προηγουμένως» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής. Προτείνεται δε η τρίτη δόση να γίνει με εμβόλιο που παρασκευάστηκε με τη μέθοδο RNA (Pfizer-Moderna) ανεξαρτήτως από τον τύπο εμβολίου που χορηγήθηκε στις δύο πρώτες δόσεις.

Οι ειδικοί προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης «σε άτομα με ανοσοανεπάρκεια και ανοσοκατασταλτικές καταστάσεις, αποδέκτες μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και στερεών οργάνων και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Επίσης σε άτομα άνω των 70 ετών, άτομα άνω των 60 ετών που συγκατοικούν με ηλικιωμένους ή εργάζονται σε ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε ιδρύματα κοινωνικής περίθαλψης καθώς και σε άτομα που ζουν με ανοσοκατασταλμένους ασθενείς». Η κυβερνητική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας θα αποφασίσει την 1η Αυγούστου αν θα κάνει αποδεκτές τις συστάσεις των ειδικών.

Στη Σερβία τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακή αύξηση των νέων κρουσμάτων, η κατάσταση ωστόσο δεν λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις με δεδομένο ότι τα ημερήσια κρούσματα δεν ξεπερνούν τα διακόσια πενήντα. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 202 νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ απεβίωσαν τρία άτομα από επιπλοκές της νόσου. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 323 ασθενείς με κορονοϊό εκ των οποίων οι δέκα είναι διασωληνωμένοι.

Η ενισχυτική δόση εμβολίου το φθινόπωρο είναι αναγκαία, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, καθώς διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα φθίνουν σημαντικά μερικές εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης εμβολιαστικής δόσης. Η μείωση των αντισωμάτων, επισημαίνουν, ήταν αναμενόμενη, αλλά ίσως επηρεάσει τη θωράκισή μας έναντι της COVID-19. Ειδικότερα, το παρατηρητήριο κορονοϊού του University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που πυροδοτούν οι δύο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech αρχίζουν να εξαφανίζονται περίπου έξι εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Σε κάποιες περιπτώσεις η μείωσή τους φτάνει ακόμη και το 50% εντός 10 εβδομάδων. Για αυτόν τον λόγο θεωρούν αναγκαία τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης το φθινόπωρο, ιδιαίτερα σε όσους εμβολιάσθηκαν νωρίς. Ο Ρόμπ Αλντριτζ, καθηγητής Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων του University College, επισημαίνει σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι αρχικά τα αντισώματα είναι πολλά και μετά ελαττώνονται. Μας ανησυχεί, όμως, ότι εξαλείφονται με τέτοια ταχύτητα, γεγονός που θα μειώσει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια. Το μεγάλο μας ερώτημα είναι πότε θα συμβεί αυτό». Η βρετανική επιτροπή εμβολιασμών είχε ήδη ενημερώσει το βρετανικό ΕΣΥ να ετοιμάζεται για ακόμα ένα εμβολιαστικό πρόγραμμα το φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να λάβει οριστική απόφαση.

Παράλληλα, σε μάστιγα έχει εξελιχθεί στη Βρετανία η διαβόητη πλέον «pingdemic», δηλαδή οι ηλεκτρονικές προειδοποιήσεις για καραντίνα, τις οποίες στέλνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID. Η ηλεκτρονική πανδημία έχει φέρει τους Βρετανούς καταναλωτές αντιμέτωπους με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ – οδυνηρή ανάμνηση της πρώτης φάσης της πανδημίας, όταν όλοι αγόραζαν πανικόβλητοι ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, προκαλώντας σημαντικές ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης.

Η βρετανική κοινοπραξία λιανεμπόρων και άλλοι εμπορικοί φορείς προειδοποίησαν για τις ήδη διαφαινόμενες ελλείψεις σε εργατικά χέρια, καθώς υγιείς εργαζόμενοι αναγκάζονται να τεθούν σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό τους από το σύστημα του βρετανικού ΕΣΥ. Τα καταστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με το κανονικό τους ωράριο, ούτε να κρατήσουν τα ράφια τους γεμάτα. Κατά μέσον όρο υπολογίζεται ότι το 10% των εργαζομένων βρίσκονται εκτός εργασίας λόγω της «pingdemic», ενώ σε ορισμένες περιοχές με συρροές κρουσμάτων τα ποσοστά ξεπερνούν το 30%.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous25/7/21 03:50

    ΜΑΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ....

    French Riot Police Clash With Firefighters as Paris Protests Continue
    https://www.youtube.com/watch?v=jYoDrNh-Svc

    ReplyDelete