23/06/2021

Ένοπλοι Τούρκοι κατέλαβαν Κυπριακό αλιευτικό

Το συμβάν σημειώθηκε χθες το μεσημέρι γύρω στις 14.00 όταν το εν λόγω σκάφος μετέβη νόμιμα 20 ναυτικά μίλια ανοικτά του Αποστόλου Ανδρέα σε διεθνή ύδατα για σκοπούς αλιείας.Μετά από 20 περίπου λεπτά, πλάι στο σκάφος έφθασε άκατος των Τούρκων η οποία ζήτησε από τους επιβαίνοντες στο Μπουμπουλίνα να είναι «stand by» και τους συνόδευσε για 8 ναυτικά μίλια.

Όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης του πλοίου, Άριστος Αριστείδου 4 ένοπλοι ψευδοαστυνομικοί τους ζήτησαν να επιδείξουν έγγραφα του σκάφους τα οποία και παρέδωσε. Ο κ.Αριστείδου τους είπε ότι είναι σε διεθνή ύδατα και στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ιταλικό σκάφος για τον ίδιο σκοπό. Οι Τούρκοι του είπαν «δεν είναι δουλειά σας αυτό» και συνέχιζαν τις προκλήσεις. Για 2 περίπου ώρες έκαναν ανάστατο το σκάφος για έρευνες και ρωτούσαν γιατί έχουν πολλές κεραίες πάνω στο σκάφος. Τους ξήλωσαν και ένα μικρό σύστημα. Γύρω στις 19.30 ο απόγευμα άρχισαν οι ερωτήσεις για το όνομα του σκάφους αλλά και για την ύπαρξη ελληνικής σημαίας σε αυτό. Οι ζημιές που προκάλεσαν ανέρχονται στις 60 χιλιάδες ενώ ο ίδιος ενημέρωσε το Κύπρος Ράδιο χθες αργά το απόγευμα για το συμβάν.

Οι Τούρκοι συνόδευσαν το σκάφος αφού προηγουμένως τους ενημέρωσαν ότι θα τους συνοδεύσουν πίσω στα ανοικτά του Απ.Ανδρέα. Τους υπέδειξαν μάλιστα περιοχή 2 ναυτικά μίλια έξω από τη Δερύνεια και τους τόνισαν ότι «πρόκειται για ΑΟΖ Τουρκίας».

Ο κ.Αριστείδου έζησε παρόμοιο σκηνικό και τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε οι Τούρκοι είχαν συλλάβει και το σκάφος. Χθες ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησαν να μεταβούν ξανά στην περιοχή μετά το συμβάν του 2017.

https://www.stoxos.gr/2021/06/ektakto.html

3 comments :

  1. Anonymous23/6/21 14:03

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία συζητά με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης την υπογραφή και τρίτου Μνημονίου, το οποίο θα αφορά στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Πρόκειται για κίνηση η οποία στόχο θα έχει την περαιτέρω ενίσχυση της πρώτης συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες, που σφετερίζεται το νόμιμο δικαίωμα νήσων (μάλιστα της Κρήτης) να έχουν ΑΟΖ.

    Σαν να μην έφτανε αυτό, η Τουρκία εμφανίζεται να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αγορά τέταρτου γεωτρύπανου. Επίσης, οι προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται, με την παρενόχληση κυπριακών αλιευτικών σκαφών, υπογραμμίζοντας έτσι εμμέσως ότι η ΑΟΖ αφορά γενικώς θαλάσσια οικονομικά συμφέροντα και όχι αποκλειστικά το ζήτημα των υδρογονανθράκων.

    https://www.defence-point.gr/news/toyrkia-yposchetai-iremia-alla-paei-gia-trito-mnimonio-me-ti-livyi-kai-neo-geotrypano

    ReplyDelete
  2. Anonymous23/6/21 14:04

    Χθες, γύρω στις 14:30, κι ενώ το αλιευτικό έπλεε 20 ναυτικά μίλια ανοικτά του Αποστόλου Ανδρέα, σε διεθνή χωρικά ύδατα, συνέχισε ο κ.Αριστείδου, άκατος της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε και «μας είπαν να είμαστε σε αναμονή για επιβίβαση». «Στις 16:00 περίπου μας ζήτησαν να σταματήσουμε και έφτασαν με φουσκωτό σκάφος οκτώ άτομα που ανέβηκαν στο αλιευτικό», πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο οποίος κατάφερε να φωτογραφίσει τη στιγμή και να μας αποστείλει το σχετικό υλικό, αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο.

    Τα πέντε μέλη του αλιευτικού και ο ίδιος ο κ.Αριστείδου οδηγήθηκαν στην πλώρη όπου τους τέθηκε αριθμός ερωτήσεων, όπως γιατί βρίσκονται εκεί, γιατί η τράτα φέρει ελληνική σημαία και γιατί υπάρχουν σε αυτήν τόσες πολλές κεραίες. «Τους είπαμε ότι είμαστε ευρωπαϊκό σκάφος και ήρθαμε να αλιεύσουμε και όταν διερωτηθήκαμε γιατί δεν παρενόχλησαν και τα ιταλικά αλιευτικά που βρίσκονται στην περιοχή, αυτοί δεν απάντησαν και γελούσαν», ανέφερε ο Άριστος Αριστείδου.

    Ο καπετάνιος και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας οδηγήθηκαν στην καμπίνα και εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέλη της τουρκικής ακτοφυλακής άρχισαν να πραγματοποιούν ελέγχους στις καλωδιώσεις των κεραιών και να τοποθετούν κάποιο «βύσμα», πριν τελικά αποχωρήσουν από το αλιευτικό. «Η ώρα 20.30 της Τρίτης μας είπαν να αποχωρήσουμε και μας τράβηξαν στο χάρτη μια γραμμή δυο χιλιόμετρα μετά τη Δερύνεια και υποστήριξαν πως είναι τουρκική ΑΟΖ και να μην ξαναέρθουμε, αλλά τους είπαμε ότι εκεί είναι η Κύπρος», συνέχισε ο κ.Αριστείδου.

    Το «Μαρία – Μπουμπουλίνα» συνόδευσαν δυο τουρκικά σκάφη μέχρι τις 3 σήμερα τα ξημερώματα, ενώ στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η παρέμβαση στα καλώδια προκάλεσε ζημιές σε τρία από τα εννέα συστήματα του σκάφους, μεταξύ αυτών τα συστήματα ραντάρ και δορυφόρου, που σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, η αξία τους ξεπερνά τις 40,000 ευρώ. Ο Άριστος Αριστείδου, ο οποίος επιστρέφει με το «Μαρία – Μπουμπουλίνα» στο παλιό λιμάνι Λεμεσού γύρω στις 13:45, διερωτήθηκε γιατί να συνεχίζει αυτή η κατάσταση, με τις απειλές από πλευράς τουρκικών αρχών και την απαγόρευση αλίευσης σε περιοχές που βρίσκονται σε διεθνή χωρικά ύδατα.

    ΚΥΠΕ

    ReplyDelete
  3. Anonymous24/6/21 02:00

    ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ;
    ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΗΜΑΞΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ "ΕΛΛΑΣ":

    "Επισήμως μπανανία: Ο πρέσβης του Πακιστάν κάνει έλεγχο στις ελληνικές φυλακές!
    Στα Χανιά βρέθηκε ο Πρέσβης του Πακιστάν Mohammad Nadeem Khan, με αφορμή προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης Χανίων."

    https://www.olympia.gr/1445618/ellada/episimos-mpanania-o-presvis-toy-pakistan-kanei-elegcho-stis-ellinikes-fylakes/

    ReplyDelete