03/06/2021

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο: Εισήγηση συμφωνίας προενταξιακής βοήθειας ύψους 14,2 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ, ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΩΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΠΟΥ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΕΛΑΤΕ ΤΩΡΑ... ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΜΑΣΤΕ)  ΕΠΕΛΕΞΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ "ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ". ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΖΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ (14 ΔΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ), ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ 10+ ΔΙΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΑΡΧΗ. ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ, ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ "ΠΙΠΕΣ" ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ, ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΝΤΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ. ΜΑΝΤΕΨΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ...
ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΤΗΣ Ε.Ε, ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ. ΜΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ή ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΤΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΟΥ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΘΑ ΕΘΕΤΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΩΣ.
 • ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ 12 Ν.Μ ;
 • ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΟΣ ΣΤΗΝ Β.ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ/ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ;
 • ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ, ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ,  ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;
ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ, ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥΣ. ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟ Σ/Κ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΩΣ "ΑΦΟΥ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΌΓΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ. ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ".  ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ.

Οι συννομοθέτες συμφώνησαν για τις προτεραιότητες, τους στόχους και τη διακυβέρνηση του εκσυγχρονισμένου μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας («Instrument for Pre-accession Assistance, IPA ΙΙΙ»), του οποίου ο προϋπολογισμός θα ανέρχεται στα 14,2 δισ. ευρώ και θα στηρίξει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ζητά η Ε.Ε σε επτά χώρες-εταίρους: την Αλβανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη “Βόρεια Μακεδονία”, τη Σερβία και την Τουρκία. Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο για την περίοδο 2021-2027 προβλέπει μεταρρυθμίσεις, αναστολή της στήριξης σε περίπτωση δημοκρατικής διολίσθησης και ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση από το Κοινοβούλιο.

Το αναβαθμισμένο προενταξιακό μέσο ενισχύει τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, προβλέποντας την αναστολή της βοήθειας σε περίπτωση οπισθοδρόμησης των κυβερνήσεων των υπό ένταξη χωρών στους εν λόγω τομείς. Το «IPA ΙΙΙ», θα ενισχύσει τη στρατηγική επικοινωνία και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, συμβάλλοντας επίσης στην επίτευξη των στόχων για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Προβλέπεται επίσης βελτίωση στο συντονισμό μεταξύ των χρηματοδοτών και ενίσχυση των διαδικασιών διαβούλευσης με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Οι ίδιες χώρες που καλύπτονται από το μέσο θα είναι επίσης επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας. Πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή μπορούν να κινητοποιηθούν μέσω των εγγυήσεων της Ε.Ε στο πλαίσιο του μηχανισμού εγγυήσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια του πλαισίου επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το τελικό, νομικά δεσμευτικό κείμενο, απόρροια της εν λόγω συμφωνίας, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Το αναθεωρημένο προενταξιακό μέσο αναμένεται να εγκριθεί και να γίνει νόμος στις αρχές του φθινοπώρου.

«Αυτή η πολιτική συμφωνία αποτελεί εξαιρετική είδηση για τους δικαιούχους του «ΙPA ΙΙΙ» και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανοίγει τον δρόμο για μια βελτιωμένη διακυβέρνηση, για περισσότερη συνοχή και διαφάνεια στην εξωτερική χρηματοδότηση, σε μια περίοδο κρίσιμης σημασίας ως προς την πολιτική μας για τη διεύρυνση, ενόψει της ανάκαμψης από την πανδημία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Μακάλιστερ (ΕΛΚ, Γερμανία).

Η συν-εισηγήτρια Ζελιάνα Ζόνκο (ΕΛΚ, Κροατία) τόνισε ότι «η συμφωνία διασφαλίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πολιτικής διεύρυνσης, του πλέον επιτυχημένου εργαλείου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, το οποίο βασίζεται στη διεθνή συμφιλίωση, την περιφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Το εκσυγχρονισμένο προενταξιακό μέσο έχει την ικανότητα να διευκολύνει τις εις βάθος μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες και να τις φέρει πιο κοντά στην ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του φιλόδοξου οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου και της πράσινης ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Η πρώτη γενιά του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας τέθηκε σε εφαρμογή το 2007 και ο διάδοχός του ήταν το «IPA ΙΙ» το 2014.

ΑΜΠΕ

3 comments :

 1. Anonymous4/6/21 01:46

  Οποσδήποτε δεν θα πάρουμε την τρίτη κλοουν ελληνική Δημοκρατία αλλά να κάνει τι ; Αφου η τρίτη κλοουν Δημοκρατία η ίδια της είναι υποχείριο των Γερμανών και της ΕΕ. Αφούέσα στα πλαίσια της ξεπουλημένης ΕΕ δρα. Οπότε γιατί να περιμένουμε λύσεις και πιέσεις από την υπόδουλη τρίτη κλόουν Δημοκρατία ; Αν αυτή πιέσει θα δεχτεί η ίδια της αδύστακτες πιέσεις απο την ΕΕ

  Βλάχος

  ReplyDelete
 2. Anonymous4/6/21 11:33

  https://www.newsbreak.gr/politiki/211876/i-alvania-pioni-sto-paichnidi-tis-toyrkias-kathysterei-ti-dieythetisi-tis-aoz-me-tin-ellada/

  ReplyDelete
 3. Anonymous7/6/21 02:29

  https://conservativebrief.com/trump-white-house-sooner-42181/?utm_source=CB&utm_medium=TBA

  INFOteller

  ReplyDelete