03/06/2021

Το Μινσκ περιορίζει περαιτέρω τις δυνατότητες των Λευκορώσων να φύγουν από τη χώρα...

...μέσω των χερσαίων συνόρων, επιτρέποντας μόνο στους κατόχους άδειας μόνιμης διαμονής σε ξένο κράτος, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει «πλήρη παραβίαση» του νόμου.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram η λευκορωσική υπηρεσία συνοριοφυλακής ανέφερε ότι μόνο οι «πολίτες που κατέχουν έγγραφο που επιβεβαιώνει την άδεια μόνιμης διαμονής τους σε ένα ξένο κράτος έχουν το δικαίωμα να φύγουν από τη Λευκορωσία. Παράλληλα η υπηρεσία διευκρίνισε ότι «η προσωρινή άδεια διαμονής (…) δεν συνιστά λόγο ταξιδιού στο εξωτερικό». Η Λευκορωσία εφάρμοσε περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό τον Δεκέμβριο του 2020, επισήμως στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος από τη χώρα οδικώς είναι δυνατή μόνο κάθε έξι μήνες.

Τα αεροπορικά ταξίδια παραμένουν ακόμη ελεύθερα, αλλά οι προορισμοί έχουν περιοριστεί από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκλεισε τον εναέριο χώρο της στα αεροσκάφη της Λευκορωσίας, σε απάντηση στη σύλληψη του Λευκορώσου δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς στο αεροδρόμιο του Μινσκ μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε.

«Το καθεστώς Λουκασένκο έχει περιορίσει αυστηρά το δικαίωμα των Λευκορώσων να ταξιδεύουν, ισχυριζόμενο ότι συγκεκριμένοι λόγοι δεν επαρκούν για να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία. Όμως, το Σύνταγμα δεν προβλέπει κανέναν όρο», σχολίασε στο Twitter ο Βαλέρι Κοβαλέφσκι, σύμβουλος θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αρχηγού της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας «πλήρη παραβίαση του νόμου».

Δεκάδες Λευκορώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, τους τελευταίους μήνες, μερικές φορές διασχίζοντας παράνομα τα σύνορα Η Λιθουανία ήταν από τις χώρες που τους βοήθησε χορηγώντας τους ταξιδιωτικές θεωρήσεις εξάμηνης διάρκειας επιτρέποντας τους έτσι να ρυθμίσουν το νομικό καθεστώς παραμονής τους στη χώρα αυτή.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous4/6/21 13:00

    Μία από τα ίδια όπως και στην Ελλάδα.
    Δεκάδες Έλληνες εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να πάνε Βουλγαρία, Ντουμπάι για να χαρούν την ελευθερία τους.
    Το Μινσκ θα έχει προφανώς και αυτό άυξηση των κρουσμάτων κορωνοιού από την αρθρόα εισβολή λαθροεποίκων όπως και εδώ...!

    ReplyDelete