04/05/2021

Τουρκικό δημοσίευμα: Το "αγγλικό" σχέδιο για την Κύπρο...

Το Η.Β αποτελείται από: την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκοτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Είναι μια δομή πολλών κρατών. Ίσως λίγο σαν μια συνομοσπονδία, αλλά όχι τόσο πολύ συνδεδεμένα.  Κάθε κράτος έχει τη δική του μονάδα ασφαλείας, τη συνέλευση και τη Διοίκηση. Ξεχωριστές πολιτείες στο εσωτερικό αλλά ένα κράτος στο εξωτερικό. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτά τα μεμονωμένα κράτη δεν εκπροσωπήθηκαν στην Ε.Ε, επειδή βρισκόταν κάτω από την ομπρέλα του Η.Β. Ένα είδος αποκεντρωμένου μοντέλου ομοσπονδίας.

Το περιεχόμενο του βρετανικού σχεδίου για την Κύπρο...
  1. Υπάρχουν δύο κοινότητες στην Κύπρο από το 1960. Οι δύο ξεχωριστές κυρίαρχες κοινότητες (Community States) που υπάρχουν σήμερα οι οποίες θα σχηματίσουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κύπρου, θα το κάνουν ακριβώς όπως και στη συμφωνία του 1960. Μόλις καθιερωθεί, θα θεωρείται φυσικό μέλος της Ε.Ε και των Ηνωμένων Εθνών.
  2. Το κοινό ομοσπονδιακό κράτος θα εξουσιοδοτείται σε θέματα όπως η εξωτερική πολιτική, η οικονομία, η ασφάλεια και η ιθαγένεια. Θα υπάρχουν 6 έως 3 υπουργικά συμβούλια και θα έχουν δύο συμπροέδρους ισότιμου καθεστώτος. Ο διορισμός των μελών του υπουργικού συμβουλίου θα γίνεται είτε με το βελγικό μοντέλο (κάθε κοινότητα διορίζει τον δικό της υπουργό) είτε με το μοντέλο της Βόρειας Ιρλανδίας (διορίζεται σύμφωνα με το ποσοστό εκπροσώπησης των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο).
  3. Το νομοθετικό σώμα (συνέλευση) θα αποτελείται από 36 εκπροσώπους (24-12). Θα δημιουργηθούν διάφοροι μηχανισμοί βέτο για το κόμμα της μειοψηφίας.
  4. Στο σχέδιο τα ‘Community States’ θα έχουν τα δικά τους δικαιώματα κατόπιν συμφωνίας και θα είναι σε θέση να γίνουν μέλη διεθνών οργανισμών. (Όπως η Σκοτία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ουαλία).
  5. Τα «κράτη της Κοινότητας», θα συναινούν σε αποφάσεις σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις και τα ζητήματα της Ε.Ε που πρέπει να λαμβάνονται από την κεντρική κυβέρνηση. Εάν δεν επιτευχθεί ομοφωνία, η Κύπρος θα απέχει από τη διεθνή ψηφοφορία και την ψηφοφορία εντός της Ε.Ε.
  6. Όσον αφορά τις εγγυήσεις, ο τουρκικός στρατός θα αποσυρθεί από τις περισσότερες περιοχές κατά τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας. Στη συνέχεια, η Τουρκία θα ανακαλέσει το μονομερές της δικαίωμα παρέμβασης. Οι εγγυήσεις θα συνεχιστούν για 10 χρόνια και τελικά όλοι οι στρατιώτες θα αποσυρθούν.
  7. Τα Βαρώσια και Μόρφου μια περιοχή μεταξύ 28,2% και 29,2%, στην οποία συμφώνησαν οι Ακιντζί και Αναστασιάδης, θα επιστραφούν στους Έλληνες.
  8. Όσον αφορά τις ακίνητες περιουσίες, οι συναισθηματικοί δεσμοί θα γίνονται αποδεκτοί και οι τρέχοντες ιδιοκτήτες του ακινήτου θα έχουν το δικαίωμα να το διευθετήσουν. Αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με επιστροφή χρημάτων, αποζημίωση και ανταλλαγή.

Ege Telgraf
The Hellenic Information Team

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ, ΟΛΗ, ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΗΕ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ, ΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΔΑΟΥΣ. ΤΟ "ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ" ΣΧΕΔΙΟ , ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ, ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ, ΑΛΛΑ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ Ε.Δ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΚΟΜΗ, ΑΡΑΓΕ ΩΣ ΤΙ;

No comments :

Post a Comment