18/05/2021

6000 αφρικανοί λαθρομετανάστες πίεζουν τους ισπανικούς θύλακες στο Μαρόκο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος ματαίωσε ένα ταξίδι του στο Παρίσι εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, υποσχέθηκε σήμερα να «αποκαταστήσει την τάξη (…) στα σύνορα» μετά τη συρροή περίπου 6.000 λαθρομεταναστών στον ισπανικό θύλακο της Θέουτα από το γειτονικό Μαρόκο, την οποία χαρακτήρισε «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και επίσης για την Ευρώπη». «Θα αποκαταστήσουμε την τάξη στην πόλη και στα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος πρόσθεσε πως μεταβαίνει σήμερα επιτόπου, καθώς και στη Μελίγια, τον άλλο ισπανικό θύλακο που βρίσκεται στο βόρειο Μαρόκο. Η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαριάσκα ανακοίνωσε σήμερα πως η Μαδρίτη έστειλε πίσω στο Μαρόκο 2.700 από τους περίπου 6.000 λαθρομετανάστες που εισήλθαν χθες, Δευτέρα, στη Θέουτα. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία κυριάρχησε αυτή η κρίση ανάμεσα στην Ισπανία και το Μαρόκο, ο υπουργός ανακοίνωσε «την επιστροφή (στο Μαρόκο) 2.700 που είχαν εισέλθει τις τελευταίες ώρες παράνομα στη χώρα μας». Ο υπουργός πρόσθεσε πως η Ισπανία έχει στείλει 200 επιπλέον αστυνομικούς στη Θέουτα για να ενισχύσουν τους 1.200 αστυνομικούς που φρουρούν τα σύνορα με το Μαρόκο.

Η Ευρωπαία επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη συρροή των λαθρομεταναστών και κάλεσε το Μαρόκο να εμποδίσει τις «άτακτες αναχωρήσεις» από την επικράτειά του

Ωστόσο λαθρομετανάστες συνεχίζουν σήμερα να εισέρχονται στη Θέουτα προερχόμενοι από το Μαρόκο. Σύμφωνα με έναν φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στην μαροκινή πλευρά και με εικόνες της δημόσιας ισπανικής τηλεόρασης, λαθρομετανάστες συνεχίζουν να φθάνουν κολυμπώντας ή πεζή κατά μήκος της παραλίας, παρά την ανάπτυξη τεθωρακισμένων και ενισχύσεων των δυνάμεων της τάξης στην ισπανική πλευρά. Οι αφίξεις συνεχίζονται, «αλλά με ρυθμό χαμηλότερο του χθεσινού (Δευτέρα)», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Ενώ η Ραμπάτ είναι κομβικός σύμμαχος της Μαδρίτης στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες έχουν δηλητηριασθεί μετά την υποδοχή από την Ισπανία, στα τέλη Απριλίου, του αρχηγού των αυτονομιστών σαχραουί του Μετώπου Πολισάριο, του Μπραχίμ Γάλι, για να νοσηλευθεί για Covid-19. Η απόφαση αυτή της Μαδρίτης προκάλεσε τον θυμό της Ραμπάτ.

Το Μαρόκο αποφάσισε να ανακαλέσει την πρέσβη του στην Ισπανία για διαβουλεύσεις, μετά τη «δυσαρέσκεια» που εξέφρασε η Μαδρίτη για τη «μαζική είσοδο Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα», έναν ισπανικό θύλακα στις ακτές του Μαρόκου, γνωστοποίησε το Ραμπάτ.«Η πρέσβης ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις και επιστρέφει σύντομα στο Μαρόκο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του μαροκινού υπουργείου Εξωτερικών.Λίγο νωρίτερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι κάλεσε την Μαροκινή πρέσβη διατυπώνοντας την απόρριψη και την αποδοκιμασία της Μαδρίτης για τη μαζική εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous20/5/21 00:23

    "Μαροκινοί, Αλγερινοί".
    "Η χειρότερη σκατόρατσα".

    Δεν είναι δικά μου λόγια. Οι υπόλοιποι Άραβες το λένε

    ReplyDelete