08/02/2021

Λιβύη: Μέλος της Βουλής ζητά τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής - Νέος πρωθυπουργός : "Η Τουρκία είναι πραγματικός εταίρος για εμάς"

Ο βουλευτής Μουχάμαντ αλ Αμπάνι, μέλος της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε τη νέα εκτελεστική αρχή να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός και να τερματίσει την τουρκική κατοχή.Ο αλ Αμπάνι ανέφερε, σε δήλωση Τύπου, ότι μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που περιμένουν τη νέα αρχή είναι η απέλαση των μισθοφόρων, η διάλυση και ο αφοπλισμός των πολιτοφυλακών, η ενοποίηση των θεσμών, το δημοψήφισμα στη συνταγματική βάση και η υποστήριξη της Υψηλής Εκλογική Επιτροπής. Ο αλ Αμπάνι πρόσθεσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα είναι σε θέση να δώσει εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση, λόγω της αδυναμίας της να πραγματοποιήσει σύνοδο ολομέλειας.

Ο νέος πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, όπου μίλησε και για τη νέα εποχή για τις σχέσεις Τουρκίας- Λιβύης. «Ο τουρκικός λαός και το κράτος θα είναι αλληλέγγυοι σε εμάς. Τουρκία, σύμμαχος, φίλος και αδελφός μας. Η Τουρκία είναι ένας πραγματικός εταίρος για εμάς. Με τον τουρκικό λαό και το κράτος τους θα έχουμε μεγάλη αλληλεγγύη. Η Τουρκία, είναι σύμμαχος, φίλος και αδελφός μας. Έχει, επίσης, μεγάλες ευκαιρίες να υποστηρίξει τους Λίβυους στην επίτευξη των πραγματικών στόχων τους. Η Τουρκία είναι ο αληθινός συνεργάτης μας για εμάς. Η Τουρκία, μια χώρα που έχει δώσει την παρουσία της όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και στον κόσμο. Οι Λίβυοι (στη διάρκεια του πολέμου) μπορούσαν να μετακινηθούν ελεύθερα, είχε ανοίξει το αεροδρόμιο και η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που διατήρησε ανοιχτή την πρεσβεία της στην Τρίπολη. Μεταξύ της Τουρκίας και του λαού της Λιβύης, υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη και πιστεύω ότι με αυτήν την αλληλεγγύη θα αυξηθούν οι σχέσεις μας στα υψηλότερα επίπεδα», όπως σημειώνει η τουρκική Turkiye Gazetasi

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ: Γάλλοι αμφισβητούν την ικανότητα των ηγετών της νέας εκτελεστικής αρχής να τερματίσει την τουρκική και ρωσική επιρροή στη χώρα

Οι τουρκικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Λιβύη θα παραμείνουν εκεί για όσο παραμένει σε ισχύ η διμερής στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και εφόσον το ζητά η λιβυκή κυβέρνηση, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε την Τρίτη ότι θα συζητούσε την αποχώρηση των στρατιωτών, εφόσον αποσυρθούν πρώτες οι άλλες ξένες δυνάμεις. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της παρέχουν στρατιωτική εκπαίδευση στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης.Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, ο Ιμπραήμ Καλίν είπε επίσης ότι οι τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Λιβύης. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα παράσχει υποστήριξη στη νεοεκλεγείσα μεταβατική κυβέρνηση της χώρας.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment