30/11/2020

Brexit: Εξαντλείται ο χρόνος για εμπορική συμφωνία Ε.Ε - H.B

«To H.B και η E.E έχουν ολοένα και λιγότερο χρόνο για να πετύχουν μια εμπορική συμφωνία αλλά εάν αυτή την εβδομάδα σημειωθεί καλή πρόοδος τότε οι συνομιλίες μπορεί να παραταθούν», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις. Οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε Μισέλ Μπαρνιέ και του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Φροστ συνεχίστηκαν και χθες. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εβδομάδα για το Brexit. «Ο Ντέβιντ Φροστ έχει ξεκαθαρίσει ότι συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις διότι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η προοπτική της επίτευξης μιας συμφωνίας και όσο υπάρχει αυτή πρέπει να επιμένουμε με τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Γιούστις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα λάβει, εφόσον μέχρι τότε δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης.Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, η επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης της ΕΕ θα είναι αναγκαία επειδή «θα απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Οι εταιρίες και οι θεσμοί, όπως οι τελωνειακοί υπάλληλοι σε όλη την ΕΕ, θα πρέπει να γνωρίζουν με σαφήνεια τι δασμούς να επιβάλουν αλλά και τα άλλα μέτρα, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχουμε φτάσει στο σημείο που θα πρέπει να ανακοινωθούν αυτά τα μέτρα. Αναβάλαμε αυτήν τη στιγμή εδώ και εβδομάδες, αλλά τώρα φτάσαμε στο όριο».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους όρους του εμπορίου και την αλιεία στις συνομιλίες που αφορούν τη συμφωνία του Brexit, προσθέτοντας ότι διακυβεύονται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας. “Η Γαλλία δεν θα δεχθεί μια συμφωνία του Brexit που δεν θα σέβεται τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας”, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.Ο Ντε Κρο δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία είναι “στα τελευταία λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα” σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το Brexit, προσθέτοντας ότι θεωρεί σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα.

To H.B αποχώρησε τυπικά από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου αλλά έκτοτε βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο στο πλαίσιο της οποίας συνεχίζουν να ισχύουν οι κανόνες για το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρήσεις. Από τις αρχές του 2021, η Ε.Ε θα το αντιμετωπίζει ως τρίτη χώρα. Ενώ απομένουν μόλις τέσσερις εβδομάδες έως ότου το Η.Β να εξέλθει οριστικά από την Ε.Ε στις 31 Δεκεμβρίου, οι δύο πλευρές ζητούν εκατέρωθεν παραχωρήσεις στα θέματα της αλιείας, της κρατικής βοήθειας καθώς και στον μηχανισμό επίλυσης των όποιων μελλοντικών διαφορών.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment