30/04/2020

PSYOPS (Psychological Operations): EC-130J Commando Solo

Εδώ και σχεδόν 80 χρόνια οι PSYOPS (Psychological Operations, Ψυχολογικές Επιχειρήσεις) και IO (Information Operations, Επιχειρήσεις Πληροφοριών) αποτελούν δομικό συστατικό του στρατηγικού δόγματος των ΗΠΑ. Για την επίτευξη των απαιτήσεων σε PSYOPS και IO υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες υπηρεσίες και μονάδες. Για τη πολεμική αεροπορία και την εθνοφυλακή των ΗΠΑ, κλειδί σε αυτό είναι ένα ειδικά τροποποιημένο αεροσκάφος Lockheed Martin EC-130 που αντί για «Hercules», έχει πλέον το κωδικό όνομα «Commando Solo».

Η ιστορία αυτού του αεροσκάφους ξεκινάει το 1978 όταν ένα C-130E τροποποιήθηκε ειδικά για PSYOPS από τη Τακτική Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ και έλαβε το κωδικό όνομα «Coronet Solo». Όταν το 1983 αυτά τα αεροσκάφη πέρασαν στη Στρατιωτική Διοίκηση Μεταγωγικών Αεροσκαφών, το κωδικό του όνομα άλλαξε σε «Volant Solo», και εν τέλει, τα αεροσκάφη αυτά πέρασαν στην 193 SOW (193d Special Operations Wing, 193η Πτέρυγα Ειδικών Επιχειρήσεων) της AFSOC (Air Force Special Operations Command, Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας), όπου υπάγονται μέχρι και σήμερα και έχουν τη κωδική ονομασία «Commando Solo».

Από το 2003 η εταιρία Lockheed Martin παρέχει ειδικά κατασκευασμένα EC-130J, γνωστά ως «Commando Solo III» τα οποία είναι πρακτικά ένας εναέριος σταθμός εκπομπών. Έχουν δυνατότητες για εκπομπές σε θεωρητικά κάθε εύρος συχνοτήτων. Ωστόσο, η κύρια χρήση τους είναι ραδιοφωνικές εκπομπές AM, FM, και HF, τηλεοπτικές μεταδόσεις, και κάθε είδους ασύρματες στρατιωτικές επικοινωνίες. Με απλά λόγια, αυτό το αεροσκάφος πετάει επάνω από μία περιοχή ενδιαφέροντος και μεταδίδει μηνύματα ψυχολογικού πολέμου, ή όπως είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, προπαγάνδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ, ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: https://defensegr.wordpress.com/2020/04/29/aeroskafos-ec-130j-commando-solo/

No comments :

Post a Comment