14/04/2020

Θ. Τζήμερος: Ποιοι είναι τελικά ευάλωτοι;

Την προηγούμενη Παρασκευή 3/4 στις 15:53, ήρθε ένα e-mail από την Περιφέρεια Αττικής. Έπρεπε να συνεδριάσουμε κατεπειγόντως «διά περιφοράς», δηλαδή να στείλουμε μέχρι τις 18:30 με e-mail την ψήφο μας για το ένα και μοναδικό θέμα της συνεδρίασης πού ήταν το εξής: "Έγκριση σκοπιμότητας διενέργειας της προμήθειας με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ (ΕΤΟΙΜΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ) ΓΙΑ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19», με προϋπολογισμό 5.000.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.)"

Το κονδύλι δεν προερχόταν από τας Ευρώπας, αλλά από την τσέπη σου, βάσει της 21106/ 01.04.2020 απόφασης του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών «Έκτακτη κατανομή ποσού 7.500.000€, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2020 σε Περιφέρειες της Χώρας, προς κάλυψη αναγκών για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 (ΑΔΑ: 6Ρ5Ο46ΜΤΛ6- Σ2Φ), από το οποίο η Περιφέρεια Αττικής, πήρε τη μερίδα του λέοντος: 5.000.000€, για “προμήθειες υλικού και αγαθών καθώς και λοιπών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και ιδίως για την αντιμετώπιση αναγκών που αφορούν στη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 και ενίσχυσης των κοινωνικών τους δομών για την υλοποίηση επισιτιστικών προγραμμάτων.”

Πέρα από τα άθλια Ελληνικά του επισήμου κειμένου (σπάνια βρίσκεις πλέον κείμενο του κράτους που να μην βρίθει εκφραστικών, συντακτικών και ορθογραφικών λαθών, αποτέλεσμα της ειμαι-τέρας παιδείας, που λάνσαρε το ΠΑΣΟΚ και συνέχισε η ΝΔ), η εισήγηση είχε και άθλια ενημέρωση. Μια παράγραφο όλη κι όλη: “Η προμήθεια αφορά σε παροχή δύο γευμάτων ημερησίως, τα οποία θα παραδίδονται με ευθύνη των Δήμων σε δικαιούχους του προγράμματος, μία φορά την ημέρα. Η διανομή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες συνδέεται άμεσα με τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 και με τον περιορισμό μετακινήσεων και συναθροίσεων που έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις 22.03.2020. Επιπλέον, εξυπηρετεί την ανάγκη παροχής των αναγκαίων μέσων διαβίωσης σε ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία αυτών.”

Καμμία άλλη εξήγηση. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πώς ορίζονται, πώς μπορούμε να ελέγξουμε την εφαρμογή, αν υπάρχει καν τέτοιος μηχανισμός για να μην γίνει πλιάτσικο, ούτε κουβέντα.

Οι έκτακτες συνθήκες που χρειάζονται έκτακτες αποφάσεις είναι μοναδική ευκαιρία για αυθαιρεσίες της Διοίκησης. Και με την κάλυψη του νόμου πλέον, καθώς “Μέχρι την 31-5-2020, οι δήμοι και οι περιφέρειες δύνανται να διενεργούν προμήθειες για την παροχή γευμάτων και τροφίμων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με τις περιπτώσεις (α) και (β) της παραγράφου 3 του άρθρου 10 της από 11-3-2020 ΠΝΠ́, δηλαδή με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, κατά την περ. γ της παρ. 2 του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016. Η σχετική ανάθεση γίνεται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Εάν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό επαρκής πίστωση, με την ίδια απόφαση ανάθεσης της Ο.Ε. γίνεται δεσμευτική εισήγηση για αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το περιφερειακό συμβούλιο, στην πρώτη μετά την ανάθεση συνεδρίασή του.”

Το καταλάβατε, φαντάζομαι: δήμοι και οι περιφέρειες για να ταΐσουν τις “ευπαθείς ομάδες” κόβουν από αλλού και βρίσκουν λεφτά. Εκ των υστέρων έρχεται το θέμα στο Συμβούλιο το οποίο είναι υποχρεωμένο να το εγκρίνει! Ρεσιτάλ δημοκρατίας! Λεπτομέρεια: δίνουν τη δουλειά σε όποιον θέλουν. Βέβαια πάντα αυτό γινόταν, μόνο που προ κορονοϊού υπήρχε κι ένας συνήθως σικέ διαγωνισμός για ξεκάρφωμα. Τώρα, ούτε αυτός.

Έστειλα, λοιπόν, στο προεδρείο την παρακάτω απάντηση δικαιολογώντας την πρώτη φορά που ψήφισα “λευκό” στα 6 σχεδόν χρόνια που είμαι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (καθώς ο αιρετός οφείλει να έχει άποψη και να την εκφράζει ψηφίζοντας με “ναι” ή με “όχι”).

«Η κρίση του κορονοϊού έχει δημιουργήσει πρόβλημα επιβίωσης σε πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι που δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ, όπως μαγαζάτορες, εργοδότες, αυταπασχολούμενοι επιστήμονες, άνθρωποι που δούλευαν με μαύρα, όσοι δεν έτυχε να έχουν ένα κομπόδεμα στην άκρη, μπορεί να μην έχουν κυριολεκτικώς να φάνε. Αυτοί δεν ανήκουν σε ομάδες και δεν είναι εξ ορισμού ευπαθείς. Είναι άνθρωποι σε ανάγκη. Θα περιμέναμε από την Περιφερειακή Αρχή στην εισήγησή της να είναι περισσότερο κατατοπιστική για το ποιους αφορά αυτό το πρόγραμμα. Δεν είναι. Αναφέρει γενικώς και αορίστως ότι τα γεύματα θα τα παραλαμβάνουν οι Δήμοι και αυτοί θα τα μοιράζουν. Ισχύει, δηλαδή, το ίδιο καθεστώς αδιαφάνειας με το οποίο και η προηγούμενη Διοίκηση ενίσχυε “ευπαθείς ομάδες” της επιλογής της. Ο όρος “ευπαθείς ομάδες” είναι άκυρος. Ευπαθής είναι μόνο κάποιος με αναπηρία τέτοια που τον εμποδίζει από το να εξασκήσει μια βιοποριστική δραστηριότητα. Αυτός δεν ανήκει οπωσδήποτε σε ομάδα, εκτός αν θεωρήσουμε ομάδα των σύνολο των ομοειδών περιπτώσεων. 

Επειδή, λοιπόν, δεν είναι σαφές...
α) ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος 
β) με ποιον τρόπο η παροχή γευμάτων σε παραβατικές ομάδες που θεωρούνται από την πολιτική ορθότητα ευπαθείς δηλαδή Ρομά και λαθρομετανάστες θα προφυλάξει από την εξάπλωση του ιού (θα μένουν μέσα στο τσαντίρι;)
γ) αν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και σε τι ποσοστό και οι περιπτώσεις πολιτών σε ανάγκη, 
...δεν θα υπερψηφίσω την πρόταση. Δεν μπορώ όμως και να την καταψηφίσω διότι ενδεχομένως να καλύπτει αυτά που προαναφέρω. Ψηφίζω λευκό και περιμένω από την Περιφερειακή Αρχή να είναι σαφέστερη στις εισηγήσεις της, ειδικά όταν δεν υπάρχει δυνατότητα συζήτησης.»

Λευκό ψήφισαν και οι άλλοι δύο Σύμβουλοι της “Δημιουργίας”: Διονύσης Βενιεράτος και Ρούλα Δασκαλοπούλου.

H «πολιτική ορθότητα» ξεκινάει την εξαπάτηση του φορολογούμενου με την χρήση όρων με συναισθηματική φόρτιση στους οποίους εθίζεται, έτσι ώστε να μην τους αμφισβητεί. Ακούγοντας επί χρόνια για “ευπαθείς” και “ευάλωτους” τείνεις να πιστέψεις ότι είναι σχεδόν καθήκον σου να τους χρηματοδοτείς. Ποιους “ευπαθείς”; Τους εισβολείς, που ήρθαν από τα βάθη της Αφρικής και της Ασίας και μπήκαν παράνομα στη χώρα με το “έτσι θέλω” (πολύ… ευπαθής συμπεριφορά) αλλά πετούν στα σκουπίδια το φαγητό που δεν είναι της αρεσκείας τους ή τους Ρομά με επαγγελματικές δραστηριότητες που ξεκινάν από την παραοικονομία και φτάνουν στο έγκλημα (φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις);

Ενώ ένας εργοδότης που κατέβασε ρολά και πρέπει με μηδέν έσοδα να πληρώσει δώρο Πάσχα σε 10 ή σε 100 υπαλλήλους και εισφορές και υποχρεώσεις και νοίκια και λογαριασμούς και τέλη είναι ασυζητητί ισχυρός! Γι΄αυτό πρέπει να συνεχίσουν οι κρατιστές να τον κατακρεουργούν στη φορολογία για να υποδύονται τον φιλάνθρωπο – με τα λεφτά των άλλων.

Για την ιστορία, το τζάμπα φαΐ στις ευπαθείς ομάδες υπερψηφίσθηκε από όλες τις παρατάξεις, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά, πλην ημών και ενός ανεξάρτητου που την καταψήφισε. Καλοφάγωτο.

Υ.Γ. Τη σθεναρή αντίθεσή μου στην μυθολογία περί ευπαθών ομάδων και στην πρακτική της συνεχούς χρηματοδότησής τους με προγράμματα δήθεν ενσωμάτωσης μπορείτε να δείτε σε μια τοποθέτησή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=w6N76hokW7w

5 comments :

  1. Anonymous15/4/20 08:37

    Ο τζήμερος είναι υποστηρικτής της πολυπολιτισμικότητας πάντως, το έχω διαβάσει ξεκάθαρα σε σχόλιο του στο fb όπου μέχρι πριν λίγο καιρό τον ακολουθούσα, και αυτό ήταν η αφορμή να σταματήσω.


    12G

    ReplyDelete
  2. 12G

    ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΝΔΙΑΛΛΕΓΕΤΑΙ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΟΠΩΣ ΕΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΟΜΩΣ, ΜΕ ΤΙΣ, ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ, Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣΗΣ Κ.Λ.Π

    ΔΕΣ:
    https://isxys.blogspot.com/search?q=%CE%98.+%CE%A4%CE%B6%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82

    ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΠΩΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΖΗΜΕΡΙΚΟΣ. ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΟΥΤΕ ΘΑ ΓΙΝΩ. ΟΠΩΣ ΔΕΝ "ΓΟΥΣΤΑΡΩ" ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΛΥΓΕΡΟ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΔΗΝ, ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΖΗΜΕΡΟ. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΟΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΝΑΝΤΩ ΤΑ ΑΝΑΡΤΩ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ.

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΕ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΤΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ή ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ. ΑΝ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ , Ο ΤΖΗΜΕΡΟΣ , ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΓΕΝΙΚΑ , ΕΝΩ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΑΔΟΚΙΜΩΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ "ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ" ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΑΥΤΙΣΗΣ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 95%+ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΝΩ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕ ΧΩΡΙΖΕΙ ΧΑΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ.

    ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ , ΔΕΝ ΕΧΩ FACEBOOK, ΟΠΟΤΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣ, ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΕΔΩ ή ΣΤΕΙΛΤΟ ΜΟΥ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΧΩ. ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ... ΣΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.

    ReplyDelete
  3. Anonymous17/4/20 18:37

    Βεβαίως και είναι κατά της λαθρομετανάστευσης, και λανθασμένα είπα ότι είναι υπέρ της πολυπολιτισμικότητας ενώ στην πραγματικότητα είναι υπέρ της πολυφυλετικότητας...

    https://www.capital.gr/arthra/3081086/o-karxarias-i-esu?fbclid=IwAR177IFdddjoG8mtfAOqayhXHucAMmj-u44wwIc1Zw9sPtomdJEVdb7_jGs

    Ελπίζω να μην θεωρείτε κι εσείς "την ανάμειξη πληθυσμών και ανθρώπων διαφορετικών συνηθειών ή κουλτούρας ευλογία για έναν τόπο. Χαίρομαι όταν βλέπω στο δρόμο διαφυλετικά ζευγάρια και συγκινούμαι όταν ο γιος των Αλβανών φίλων μου με ρωτάει με πόνο ψυχής πού πάει η Ελλάδα, γιατί εδώ γεννήθηκε και γι΄ αυτόν τον τόπο νοιάζεται."

    Τελευταία παράγραφος του άρθρου που παρέθεσα αν κάποιος βαριέται να το διαβάσει όλο. Η αλήθεια είναι ότι πριν από αυτό σκεφτόμουν να τον ψηφίσω!


    12G

    ReplyDelete
  4. 12G
    ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ, ΠΩΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ. ΑΡΑ ΗΛΙΘΙΩΔΩΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΔΕΚΤΙΚΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟ. ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ (ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΥ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΥ ΠΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΕΤΗ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ Ο ΤΖΗΜΕΡΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΛΕΥΚΩΝ. ΟΧΙ ΜΙΓΑΔΩΝ, ΟΥΤΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΩΝ.

    ReplyDelete
  5. Anonymous18/4/20 19:30

    https://www.pronews.gr/koinonia/869706_pashalini-epanastasi-apeiloyse-na-katarripsei-ta-drone-tis-elas-toy-halasoyn-psisimo

    ReplyDelete