14/04/2020

Εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας με 16,5 εκατ. δολάρια από την Τουρκία

Η επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας τη Δευτέρα ενέκρινε την επικύρωση της οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας, η οποία προβλέπει οικονομική ενίσχυση 100 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, η οποία θα χρησιμεύσει για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του τομέα πολιτικής έκτακτης ανάγκης, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.  Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πέτρο Κότσι, μέσω τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Ασφαλείας, λόγω του COVID-19, υπογράμμισε ότι η συμφωνία αυτή θα διαρκέσει πέντε χρόνια και η βαρύτητα πέφτει στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων μέσω της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Θα ήθελα να σας παρουσιάσω εν συντομία τη σημασία της συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών της Αλβανίας και της κυβέρνησης της Τουρκίας σχετικά με την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης που συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση στις ένοπλες δυνάμεις και στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας μας. Αυτή τη φορά η συμφωνία είναι για πέντε χρόνια και δεν είναι ετήσια. Το ποσό της χρηματοδότησης που δίνει η Τουρκία στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Άμυνας, είναι 100 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, ή σύμφωνα με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία, 16,5 εκατομμύρια δολάρια », - δήλωσε ο Κότσι.

Πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι η συμφωνία αυτή είναι σύμφωνη με το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας και τις οδηγίες που ανήκουν στον Υπουργό Άμυνας σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια της χώρας μας».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας, Ερμονέλα Φελάι, δήλωσε ότι «η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, καθώς η χώρα μας, και όχι μόνο, περνάει μια δύσκολη στιγμή», σύμφωνα με το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ata.gov.al
The Hellenic Information Team

1 comment :

  1. Anonymous15/4/20 13:26

    Ποτέ κανείς δεν έδωσε δωρεάν χρήματα σε κανέναν άλλο. Προ ημερών ξεκίνησαν οι ομιλίες και οι διαβουλεύσεις για την είσοδο της Αλβανίας και της ψευτομακεδονίας στην ΕΕ. Τι εξαγοράζουν 16.5εκ ακριβώς;

    ReplyDelete