13/04/2020

ΗΠΑ: Ανεργία 20% και "βουτιά" του ΑΕΠ κατά 40% το β’ τρίμηνο "βλέπει" η JPMorgan - Οι Τούρκοι ζητούν βοήθεια... (ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΧΟΛΙΟ)

Οι μεγάλες τράπεζες προσπαθούν θα υπολογίζουν τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορονοϊού, με αρκετές εξ αυτών να περιμένουν πλέον πτώση του ΑΕΠ άνω του 30% στο δεύτερο τρίμηνο. Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street προχωρούν σε περαιτέρω πτωτικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεών τους για το ΑΕΠ και την ανεργία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, προβλέποντας ότι το πλήγμα στην οικονομία θα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι είχαν προβλέψει αρχικά.  Παρότι όμως η Wall Street ανέμενε ότι η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα από την εξελισσόμενη υγειονομική κρίση, τα πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο κορονοϊός θα αφήσει πίσω του πολύ μεγαλύτερες "πληγές” από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Η JPMorgan είναι η τελευταία από τις μεγάλες τράπεζες που περιέκοψε εκ νέου τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με τους οικονομολόγους της να αναμένουν πλέον "βουτιά” της τάξης του 40%. Η προηγούμενη εκτίμησή της επενδυτικής τράπεζας έκανε λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 25% στο δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη Πέμπτη, που έδειξαν ότι επιπλέον 6,6 εκατ. εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία.  Συνολικά περισσότεροι από 16 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Τα τελευταία στοιχεία για τις απώλειες θέσεων εργασίας καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση, με τους οικονομολόγους της JPMorgan να εκτιμούν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που θα χάσουν τη δουλειά τους μπορεί να ανέλθει στα 25 εκατ. τον Απρίλιο και το ποσοστό της ανεργίας να "χτυπήσει” το 20%.

Η Morgan Stanley, αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το δεύτερο τρίμηνο μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τις απολεσθείσες θέσεις εργασίας και την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που "κατέβασαν ρολά” τον Μάρτιο. Η τράπεζα αναμένει τώρα πτώση του ΑΕΠ κατά 38%, από 30% που ήταν η αρχική εκτίμησή της.

Πρόσφατα, ο επενδυτικός γίγαντας PIMCO ανέφερε ότι αναμένει επίσης πτώση του ΑΕΠ κατά 30% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και υποχώρηση 5% στο σύνολο του 2020.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 28% το τρέχον τρίμηνο, τονίζοντας μάλιστα ότι "η πτώση θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη”.

https://www.capital.gr/forbes/3445516/ipa-anergia-20-kai-boutia-tou-aep-kata-40-to-b-trimino-blepei-i-jpmorgan

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΓΝΩΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ. ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΤΑΖΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ" ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΛΙΡΩΝ ΣΤΗΝ FED. ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΔΕΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΣΗ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΕΜΜΕΣΩΣ ΩΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ.

ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ "ΠΡΑΓΜΑΤΑ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ "ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ" ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΑΠΛΕΣ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΘΑΝΟ, ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΩΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ. ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΕΚΕΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ. Ο ΤΡΑΜΠ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ "ΕΠΙΤΥΧΙΑ", ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ. ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑ-ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ, ΑΛΛΑ ΞΟΔΕΨΑΝ ΤΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΑΦΕΙΔΩΣ ΛΙΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ ΝΑ  ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥΣ ...  ΙΣΩΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΜΟΕ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ "ΕΙΔΙΚΟΙ", ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΛΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ... ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ. ΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΕΙΔΙΚΟΥΣ", ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ  ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ.

No comments :

Post a Comment