07/03/2020

Τσέχος διπλωμάτης ορίζεται επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας - Στήριξη στην Ελλάδα και μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Ο 56χρονος Γιρί Σεντιβί, που εξελέγη στη θέση αυτή, είναι πρόσωπο που έχει στενούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ. Έχει διατελέσει αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αρμόδιος για την αμυντική πολιτική από το 2007 έως το 2010 και στη συνέχεια πρεσβευτής της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Ατλαντική Συμμαχία από το 2012 έως το 2019. Ο Σεντιβί έχει διατελέσει επίσης υπουργός ‘Αμυνας και υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Διαδέχεται τον Ισπανό Χόρχε Ντομέκ και θα αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Πρόεδρος του οργανισμού είναι ο εκάστοτε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος επικουρείται από έναν γενικό διευθυντή.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ‘Αμυνας ιδρύθηκε το 2004 για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προσαρμόζουν τους στρατιωτικούς τους πόρους στις νέες απειλές. Μόνο η Δανία είναι απούσα, καθώς οι Δανοί αρνήθηκαν το 1992 να μετάσχουν στην πολιτική της ‘Αμυνας. Ο οργανισμός αυτός θα είναι η διασύνδεση της νέας Γενικής Διεύθυνσης Άμυνας που ιδρύθηκε στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο οργανισμός, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, είναι δημιούργημα των κρατών μελών. Ο EDA/ΕΟΑ είναι αρμόδιος να βοηθά τα κράτη μέλη να βελτιώνουν τις αμυντικές τους ικανότητες και να αποσπούν τις χρηματοδοτήσεις του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χρηματοδότησή του θα οριστεί κατά τη συμφωνία για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τα ευρωπαϊκά σχέδια άμυνας και η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας δέχονται επιθέσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει τους όρους επιλεξιμότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι θέλουν να απομακρύνουν τις αμερικανικές εταιρίες. Την ίδια κατηγορία διατυπώνουν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί και τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για τη στήριξη τής Ελλάδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσφέρει στην Ελλάδα περίπου 70 000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν αφήνουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στα σύνορά της μόνη της. Είμαι περήφανος για τη γενναιόδωρη στήριξη που έχουν παράσχει οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα. Ευχαριστώ την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία για την άμεση στήριξη που παρείχαν», δήλωσε ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε περαιτέρω».

Στις 2 Μαρτίου, η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια σε είδος μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η μέχρι στιγμής παρασχεθείσα βοήθεια συνίσταται σε υπνόσακους, κουβέρτες, ηλεκτρογεννήτριες, σκηνές και καταλύματα άλλων ειδών, είδη υγιεινής και είδη υγειονομικής περίθαλψης. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει τις παραδόσεις της βοήθειας και θα συγχρηματοδοτήσει τη μεταφορά της στην Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής για άμεσα χρηματοδοτικά και επιχειρησιακά μέτρα, για την παροχή κρίσιμης στήριξης στην Ελλάδα, με σκοπό τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous7/3/20 15:27

    "Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ‘Αμυνας ιδρύθηκε το 2004 για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προσαρμόζουν τους στρατιωτικούς τους πόρους στις ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ".

    Να υποθέσουμε ότι κατόπιν της συνεχούς λαθροεισβολής και εργασιακής απασχόλησης των "προσφύγων" σε καίρια πόστα (από συνεργεία καθαρισμού, έως και πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας), στις νέες απειλές θα εντάσσεται και ο ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ!

    ReplyDelete