26/03/2020

Κοσσυφοπέδιο: Αντιπαράθεση προέδρου και πρωθυπουργού για μέτρα κατά του κορωνοϊού - Έπεσε η κυβέρνηση

Το Κοσσυφοπέδιο έχει 30 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού και η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πολιτών από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, με τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, μεταφέρθηκε τώρα στο πεδίο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, θα απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης του Αλμπίν Κούρτι για περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή είναι άκυρη, αφού αυτή δεν λήφθηκε από το κοινοβούλιο. «Ούτε η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, ούτε οι αρχές ασφαλείας, μπορούν να επιβάλλουν αυτήν την αντισυνταγματική απόφαση της κυβέρνησης, γιατί θα διαπράξουν ποινικό αδίκημα. Η απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει νομική ισχύ και είναι ανεφάρμοστη στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου. Θα ζητήσω από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αναστείλει και να ακυρώσει την απόφαση» λέει ο Θάτσι.

Μέσα από αυτήν τη σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού έχει δημιουργηθεί σύγχυση στους πολίτες και δεν γνωρίζουν αν πρέπει να ακολουθήσουν τα μέτρα ή όχι. Μάλιστα ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Χάος στο Κοσσυφοπέδιο».

Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, σε έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου που συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς και της αντιπολίτευσης, απέσυρε την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι. 82 βουλευτές ψήφισαν κατά της κυβέρνησης του Αλμπίν Κούρτι, από τους 117 παρόντες κατά την ψηφοφορία. 32 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη και υπήρξε μία αποχή.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου πριν από την ψηφοφορία εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η δυσπιστία προς την κυβέρνηση έγινε από εξωτερικούς παράγοντες. Ο Κούρτι εκτιμά ότι ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το διάλογο Πρίστινα- Βελιγραδίου, Ρίτσαρντ Γκρένελ, είχε σημαντική επιρροή στην κατάσταση, λόγω της άρνησής του να καταργήσει τη φορολόγηση των σερβικών και βοσνιακών προϊόντων. Μάλιστα, όπως γράφει η αλβανική Sot, ο πρώην επικεφαλής της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας (Aleancës Kuq e Zi), Κρεσνίκ Σπαχίου, αναφέρθηκε στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης στην πτώση της κυβέρνησης του Αλμπίν Κούρτι στο Κοσσυφοπέδιο, με τη δική του εμπειρία.Είπε, χαρακτηριστικά, ότι πριν από 8 χρόνια η αμερικανική πρεσβεία του ζήτησε να μην έχει σχέσεις με τον Αλμπίν Κούρτι, αλλά επειδή δεν την άκουσε, αυτό το πλήρωσε με την πολιτική του απουσία, το 2013.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment