26/03/2020

Η Ελλάδα απορρίπτει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο στον ΟΗΕ

Επιστολή της 19ης Μαρτίου 2020 του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τα Ηνωμένα Έθνη προς τον Γενικό Γραμματέα

"Όσον αφορά την επιστολή της 27ης Φεβρουαρίου 2020 του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη που απευθύνεται σε εσάς (A/74/727), θα ήθελα να δηλώσω τα εξής: 

• Το παράρτημα της προαναφερθείσας επιστολής περιέχει γεωγραφικές συντεταγμένες (σημείο Α, 34°16'13.720"N – 26°19'11.640"E, και σημείο Β, 34°09'07.9"N – 26°39'06.3"E) μιας υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως φέρεται να έχει καθοριστεί από αυτό που αναφέρεται ως "συμφωνία οριοθέτησης" μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας Λιβύη (δηλαδή το «Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης», που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019).
• Όπως αναφέρεται στην επιστολή μου της 9ης Δεκεμβρίου 2019, η οποία επισυνάπτεται στην επιστολή της 14ης Φεβρουαρίου 2020 (A/74/706) που σας απευθύνθηκε, και για λόγους που αναφέρονται δεόντως σε αυτήν, η προαναφερθείσα «συμφωνία οριοθέτησης» παραβιάζει κατάφωρα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων κρατών της περιοχής.
• Επαναλαμβάνω, λοιπόν, τη θέση της χώρας μου ότι το εν λόγω Μνημόνιο δεν παράγει κανένα απολύτως αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του, όπως αναφέρεται σαφώς στην προαναφερθείσα επιστολή μου. 
• Επιπλέον, οι παραπάνω γεωγραφικές συντεταγμένες, ως τέτοιες, είναι πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες, καθώς παραβιάζουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή να δημιουργούν θαλάσσιες ζώνες όπως κάθε χερσαίο έδαφος, κανόνας που ορίζεται σαφώς στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο οποίος αντικατοπτρίζει το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα επαναλαμβάνει τη θέση που εκφράζεται στην επιστολή προς εσας της 19ης Φεβρουαρίου 2020 (A/74/710). 


Υπό το φως των ανωτέρω και ως εκ τούτου, η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά τις συντεταγμένες της δήθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας, που περιέχονται στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη. Οι συντεταγμένες αυτές δεν έχουν καμία νομική συνέπεια και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της βάσει του διεθνούς δικαίου. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν κυκλοφορούσατε την παρούσα επιστολή ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης 74 (α), και την δημοσιεύατε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ωκεάνιων υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας και στην επόμενη έκδοση του Law of the Sea Bulletin."

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος, Μαρία Θεοφίλη

ΑΜΠΕ

Σ.Λυγερός: Η κατάθεση των συντεταγμένων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, όπως προκύπτουν από την αρχή της μέσης γραμμής, είναι επιβεβλημένη στοιχειώδης αμυντική κίνηση. Όταν αρνείσαι τα όρια που θέτει η Τουρκία και ως Ελλάδα δεν καταθέτεις τη δική σου θέση για το ποια είναι τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, στην πραγματικότητα επιτρέπεις στην αυθαιρεσία της Άγκυρας να περάσει και να εδραιωθεί.

https://slpress.gr/ethnika/toyrkikes-yperptiseis-mechri-kai-stin-kavala-ypochreotiki-i-katathesi-syntetagmenon/

ΣΧΕΤΙΚΑ: 

No comments :

Post a Comment