05/03/2020

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Πέτσας: "Κλειστά τα σύνορα, βλέπουμε για κέντρα σε ακατοίκητα νησιά" - Χίος: Σε βαθμό κακουργήματος αλλοδαποί για πρόκληση ναυαγίου

«Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων Αφγανών, Πακιστανών Αφρικανών χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση σαν πολιορκητικός κριός. Αυτό θα το σταματήσουμε. Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά όσο χρειαστεί. Δεν θα περάσει κανείς. Αν θέλει να μπει κανείς, θα μπει από την πόρτα, από νόμιμη πύλη εισόδου, δεν θα μπει από το παράθυρο. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας». Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γίνουν κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά δηλώνοντας ότι «αν υπάρχει εναλλακτική λύση θα τη δούμε. Είναι όλα ανοιχτά… Δεν είναι εναλλακτική λύση η Μόρια. Δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε από την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί ανθρώπους για να πετύχει γεωπολιτικούς σκοπούς. Σωστά λάβαμε την απόφαση για ενίσχυση φύλαξης των συνόρων μας».

Αναφορικά με την αναστολή αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες και την επιστροφή τους «στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής», υπερασπίστηκε την απόφαση επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει νομικό δικαίωμα όταν υπάρχει μαζική και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 90.000 αιτήσεις, ενώ όπως είπε από αυτές μόλις 17.000 προέρχονται από Σύρους, και πολύ περισσότερες από υπηκόους του Αφγανιστάν ή του Πακιστάν. «Θα συλλαμβάνονται, θα μεταφέρονται στην ενδοχώρα και θα εκκινούνται οι διαδικασίες άμεσης απέλασής τους» επισήμανε. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η κυβέρνηση κινείται στους άξονες αποτροπή, αποσυμφόρηση, ανακούφιση».

Κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Άγκυρα για fake news καταγγέλλοντας την ακτοφυλακή της γείτονος χώρας ότι δεν κάνει προσπάθειες διάσωσης. «Ποιος πνίγει τον κόσμο στη θάλασσα;» διερωτήθηκε, αναφέροντας ότι η Ελλάδα, «και ως ναυτική χώρα, διασώζει όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη και διεξαγάγει εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων ΜΜΕ». Τέλος εκτίμησε ότι η Ευρώπη δείχνει να αφυπνίζεται και πλέον να έχει «μια ενιαία πολιτική στο μεταναστευτικό – προσφυγικό».

ΑΜΠΕ

Βαρύτατες κατηγορίες απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου σε βάρος εννέα ατόμων που είχαν συλληφθεί κατά την άφιξη μεταναστών και προσφύγων με βάρκα στις ακτές της Χίου την περασμένη Κυριακή 1 Μαρτίου. Ένας Σομαλός, ένας Σύρος και ένας Αφγανός κατηγορήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση ναυαγίου και παράβαση του νόμου περί μεταφοράς αλλοδαπών. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, ο καθένας στη βάρκα που επέβαινε προκάλεσε το ναυάγιο της σκίζοντάς την με μαχαίρι, προκειμένου να υποχρεωθούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να περισυλλέξουν τους επιβαίνοντες και να τους μεταφέρουν στη Χίο. Άλλοι έξι κατηγορούνται κατά περίπτωση για αντίσταση και απείθεια στα όργανα του Λιμενικού Σώματος. Μετά την απαγγελία των κατηγοριών αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά παραμένουν μαζί με τους άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί μετά την 1η Μαρτίου και θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης στο εσωτερικό της Ελλάδας με προοπτική να απελαθούν.

ΑΜΠΕ

Το άρθρο 277 του Ποινικού Κώδικα (Φ.Ε.Κ. τεύχος Α’ 95/11.06.2019) με τίτλο «Πρόκληση ναυαγίου» ορίζει:

«1. Όποιος προκαλεί τη βύθιση ή την προσάραξη πλοίου τιμωρείται:
α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα,
β) με κάθειρξη έως δέκα έτη αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο,
γ) με κάθειρξη αν στην περίπτωση των στοιχείων α΄ ή β΄ η πράξη προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου,
δ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου προκαλεί από αμέλεια τη βύθιση ή την προσάραξη πλοίου από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή».

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΣΝ; ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΝΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΝΟΣΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

No comments :

Post a Comment