24/03/2020

Τουρκία: Κανονικά θα γίνει η παράδοση των 57 οχημάτων επιτήρησης που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ - Προμήθεια ουκρανικού κινητού ραντάρ επιτήρησης αέρος - Συμβόλαιο για AIM-9X - Με ευρωπαϊκή συνεργασία ξεκινά και το πρόγραμμα των Firtina II

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, τα οποία επικαλούνται στελέχη της Katmerciler και της Aselsan, τα εναπομείναντα 10 οχήματα επιτήρησης συνόρων ATEŞ (οχήματα Hizir της Katmerciler με συστήματα επιτήρησης της Aselsan) θα παραδοθούν κανονικά στην Τουρκία, παρά τα γεγονότα στον Έβρο. Η παραγωγή τους ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018, ενώ μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 47 ATEŞ σε μονάδες στη Θράκη. Υπενθυμίζουμε ότι το 75% του κόστους χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).Τα πρώτα 20 οχήματα παραδόθηκαν την άνοιξη του 2019, ενώ 27 παραδόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως προείπαμε, η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει το 75% του συνολικού κόστους του προγράμματος, το οποίο ανέρχεται στα € 40 εκατομμύρια. Η Aselsan παρέχει το λογισμικό λειτουργίας του συστήματος, το ραντάρ επιτήρησης, τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα, το σύστημα εντοπισμού πυρών, και τα συστήματα επικοινωνιών. Το Hizir είναι όχημα 4 x 4, κατηγορίας MRAP (Mini-Resistance Armor Protected).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής αμυντικής ιστοσελίδας «C4Defence» η Τουρκία παρέλαβε, από την Ουκρανία, ένα κινητό ραντάρ επιτήρησης αέρος MARS-L μέγιστου βεληνεκούς 150 χιλιομέτρων. Η σύμβαση, ύψους $ 11,144 εκατομμυρίων, υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2019 και το ραντάρ παραδόθηκε ταχύτητα, ελάχιστους μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Εκτός του ραντάρ η Τουρκία παρέλαβε και δύο (2) οχήματα υποστήριξης.Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρίας το MARS-L λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων L και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ηλεκτρονικές παρεμβολές (τα χαρακτηριστικά του ραντάρ μπορείτε να δείτε ΕΔΩ). Ενσωματώνει ένα κύριο και ένα δευτερεύον κανάλι για αυξημένη εμβέλεια εντοπισμού και εντοπισμού χαμηλά ιπτάμενων στόχων. Ο λόγος της προμήθειας ενός μόνο ραντάρ από την Τουρκία δεν είναι γνωστός, αλλά είναι πιθανό να αποκτήθηκε, και μάλιστα εσπευσμένα, για χρήση στη Συρία όπου η ρωσική αεροπορική υπεροχή και ο εναέριος έλεγχος είναι καταλυτικός.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας η Raytheon απέσπασε συμβόλαιο ύψους $ 392.400.000 για την προμήθεια αριθμού βλημάτων αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς AIM-9X Sidewinder, AIM-9X Block.2 Sidewinder και AIM-9X Block.2+ Sidewinder της παρτίδας παραγωγής 20 (Lot.20). Το συμβόλαιο αφορά σε 23 χώρες, μια εκ των οποίων και η Τουρκία (ΗΠΑ, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Φιλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Μαρόκο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ομάν, Πολωνία, Κατάρ, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Νότιο Κορέα, Ελβετία, Ταιβάν, Τουρκία και ΗΑΕ). Ο τύπος των AIM-9X Sidewinder που θα παραλάβει η Τουρκία δεν είναι γνωστός. Υπενθυμίζουμε ότι στην έκδοση AIM-9X Block.2 ή AIM-9X2, η οποία εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2015, το βλήμα ενσωματώνει σύστημα ζεύξης δεδομένων (Data Link) και ικανότητα εγκλωβισμού μετά την εκτόξευση (Lock-On-After-Launch). Αν και σημαντικά βελτιωμένος ο AIM-9X/Χ2 διατηρεί συστήματα της έκδοσης AIM-9M όπως ο κινητήρας, ο πυροκροτητής και η πολεμική κεφαλή. Το μέγιστο βεληνεκές του AIM-9X/Χ2 είναι της τάξεως των 32 χιλιομέτρων.

https://defencereview.gr/

Το πρόγραμμα παραγωγής 140 Α/Κ πυροβόλων βελτιωμένης έκδοσης Τ155 FIRTINA II από το 1ο Κύριο Εργοστάσιο Συντήρησης του Τουρκικού Στρατού εκκινεί μετά την εξασφάλιση προμήθειας κινητήρων από μη κατονομαζόμενο κράτος της Ευρώπης (εκτός Γερμανίας και Ουκρανίας). Ο τουρκικός στρατός διαθέτει το αυτοκινούμενο πυροβόλο Firtina των 155mm, 52 διαμετρημάτων, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του αντίστοιχου νοτιοκορεατικού K9 Thunder.

https://www.defence-point.gr/news/me-eyropaiki-synergasia-xekina-to-programma-ton-toyrkikon-firtina-ii

No comments :

Post a Comment