01/02/2020

Πέντε χώρες εκτός Ε.Ε, συμμετέχουν στον μηχανισμό επιβολής κυρώσεων της Ε.Ε κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της,στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι υποψήφιες χώρες (σημείωση: για ένταξη στην ΕΕ) Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία, καθώς και η Ισλανδία, μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, προσχώρησαν στην απόφαση αυτή», ανέφερε το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της ΕΕ. Το δελτίο επισημαίνει ότι τώρα οι προαναφερόμενες χώρες θα πρέπει να συντονίσουν τις πολιτικές τους με αυτή την απόφαση.

Ο μηχανισμός που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και εταιρείες που είναι υπεύθυνες για δραστηριότητες γεώτρησης που σχετίζονται με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων που δεν επιτρέπονται από την Κύπρο, στα χωρικά ύδατά της, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη ή στην υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, άτομα και εταιρείες που παρέχουν οικονομική υποστήριξη για αυτές τις δραστηριότητες της Τουρκίας μπορεί να τιμωρούνται. Η ΕΕ εισήγαγε την πρώτη προειδοποιητική ομάδα κυρώσεων κατά της Άγκυρας στις 15 Ιουλίου, μειώνοντας τη χρηματοδοτική στήριξη και αναστέλλοντας τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για τις αεροπορικές μεταφορές.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment