13/01/2020

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας Χαφτάρ–Σαράζ που υπογράφεται στη Μόσχα - Εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά, παίρνει σειρά η Τουρκία. Ποιά η αποτροπή ;

Με βάση την ιστοσελίδα kurdistan24.net το προσχέδιο της Συμφωνίας Κατάπαυσης του Πυρός που αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα ο στρατάρχης Χαφτάρ και ο πρόεδρος της Λιβύης, Σαράζ, περιλαμβάνει τους εξής όρους:
  1. Η Τουρκία θα σταματήσει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη
  2. Η κατάπαυση του πυρός θα επιβλέπεται από έναν ουδέτερο διεθνή οργανισμό, τον ΟΗΕ
  3. Τα στρατιωιτκά τμήματα και των δύο πλευρών θα επιστρέψουν στα στρατόπεδα ένευ όρων
  4. Θα επιδιωχθεί μόνο μια πολιτική λύση
  5. Ορισμένα τμήματα πολιτοφυλάκων θα αφοπλιστούν
  6. Οι αρμοδιότητες διοίκησης της χώρας θα διαμοιραστούν μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης
  7. Οι δύο πλευρές του εμφυλίου, ο Fayez el Serrac και ο στρατάρχης Halife Hafter, θα υπογράψουν μια δεσμευτική συμφωνία και δεν θα κάνουν βήμα πίσω από αυτήν
  8. Οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, του στρατάρχη Hafter, θα αναλάβουν συγκεκριμένες αποστολές καταπλέμησης της τρομοκρατίας, οι οποίες αποστολές θα εκτελεστούν σε συνεργασία με τον Serrac
  9. Η ευθύνη της φύλαξης και προστασίας των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης θα τεθούν υπό την ευθύνη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, ενώ οι θαλάσσιες εξέδρες άντλησης θα είναι υπό διεθνή έλεγχο.
Επαναλαμβάνουμε, πρόκειται για το προσχέδιο της συμφωνίας και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές μέχρι την υπογραφή του.

https://infognomonpolitics.gr/2020/01/ektakto-ta-vasika-simia-tis-symfonias-chaftar-saraz-pou-ypografete-sti-moscha/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 

Οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας αναφέρονταν στην πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα από το 2015. Σχετικές αναφορές υπάρχουν και από τους Αμερικανούς. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε δημόσια την επί του θέματος πρόθεσή του διά της χρήσης του σταθμού στο Άκιουγιου, ο οποίος οικοδομείται με τη συνδρομή και τον έλεγχο της Μόσχας, εξέλιξη που:
  1. Δένει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς Ρωσίας–Τουρκίας
  2. Προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Το κύριο, όμως, πρόβλημα θα το έχει το Ισραήλ. Συνεπώς, θα έχουμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, που σημαίνει ότι η τουρκική απειλή θα συνεχίσει να δημιουργεί συνθήκες κοινής αποτροπής μεταξύ Ισραήλ, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας.

Επειδή το θέμα μάς αφορά, θα πρέπει να εξεταστεί πώς μπορούμε να αμυνθούμε όχι μόνο έναντι της τουρκικής απειλής, αλλά και πώς δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας σε μια γενικότερη σύρραξη. Υπό αυτές τις συνθήκες το ελάχιστο που θα μπορούσε να συμβεί στο πλαίσιο του άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και της προοπτικής του EastMed είναι η σύνδεση της αμυντικής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής ομπρέλας των τριών χωρών από το Αιγαίο ώς το Ισραήλ. Δηλαδή:
  1. Των αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ, S-300 και TORM-1 της Ελλάδας με τους Buk και ΤORM-1 της Κύπρου, καθώς και με τους Πάτριοτ όπως και με τα λοιπά συστήματα του Ισραήλ. 
  2. Της αεροπορικής συνεργασίας, που σημαίνει από δικής μας πλευράς, της διάθεσης των αεροδρομίων μας και των υποδομών τους. 
  3. Του ναυτικού σε συνεργασία με τις λοιπές δυτικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που μπορούν να παράσχουν αντιαεροπορική και αντιπυραυλική κάλυψη μέσω των πολεμικών τους σκαφών.
ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ... "Δρ των Διεθνών Σχέσεων". ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΑΡΟΤΙ Δρ, ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΩΣΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΩΝ A/A ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΒΑΣΙΖΕΙ ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ-ΛΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ, ΕΔΩ: https://simerini.sigmalive.com/article/2020/1/12/ean-to-iran-apoktesei-purenika-pairnei-seira-e-tourkia/

No comments :

Post a Comment