21/01/2020

Ε.Ε: Εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία»

Την αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Η αποστολή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, με βάση και τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.

«Κανείς δεν τάχθηκε κατά της απόφασής αυτής. Η εντολή θα επικεντρωθεί ειδικά στην αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων. Η επιτήρηση του εμπάργκο δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Τα όπλα περνούν από τα σύνορα γειτονικών χωρών και χρειάζονται δορυφόροι, εναέρια μέσα και χερσαίοι έλεγχοι», είπε ο Μπορέλ μετά τη σύνοδο των υπουργών, στις Βρυξέλλες. Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι τα πλοία που θα αναπτυχθούν θα εξακολουθήσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ναυτικό δίκαιο και θα σώζουν μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο. Όμως οι ζώνες που θα επιτηρούν δεν θα βρίσκονται κατ’ ανάγκη πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την απόφαση των Βρυξελλών, η «Σοφία» θα καθορίσει τις νέες ζώνες επιτήρησης, την ευθύνη των οποίων θα έχουν οι χώρες–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και η Ελλάδα, όπως προσφάτως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε., Νίκος Δένδιας. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις ανακωχής, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη». Προς το παρόν, βέβαια, δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για τη συνδρομή των ελληνικών δυνάμεων.

Το αίτημα αναθεώρησης της εντολής της «Σοφίας» διατυπώθηκε από την Ιταλία. Νωρίτερα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο είχε τονίσει ότι η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων. Πέραν του εμπάργκο όπλων, στα καθήκοντα της «Σοφίας» συμπεριλήφθηκε και η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πετρελαίου από τη Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «τιμόνι» της συγκεκριμένης ναυτικής δύναμης βρίσκονται δύο Ιταλοί και ένας Γάλλος.

Η ναυτική επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, καθώς και την καταπολέμηση του εμπορίου «λευκής σαρκός» στη νότια και κεντρική Μεσόγειο. Η εντολή της είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου φέτος, ωστόσο στην πράξη είχε διακοπεί αφού οι χώρες μέλη απέσυραν τα πλοία τους λόγω της άρνησης της Ιταλίας να αποβιβάζονται στο έδαφός της οι διασωθέντες μετανάστες. Από τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, στις αρμοδιότητες της «Σοφίας» προστέθηκε τόσο η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και του λιβυκού ναυτικού, όσο και η εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η απόφαση αυτή, ελήφθη στο πλαίσιο των αυξανόμενων συγκρούσεων στη χώρα της βόρειας Αφρικής, στην οποία ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται από το 2011 και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment