21/01/2020

Ερντογάν: Είμαστε σε επαφές με την Ιταλία για κοινές γεωτρήσεις - Πώς έφτασαν στην Άγκυρα στοιχεία της ΕΝΙ;

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχει αυτή τη στιγμή με την Ιταλία για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης. «Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα… φρικάρει την Ελλάδα.  «Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα… Εξάλλου, εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα» υποστήριξε.

Η Ρώμη δεν έχει -μέχρι στιγμής- πάρει κάποια θέση απέναντι στους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, περί συζητήσεων για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.protothema.gr/world/article/966619/anavei-foties-o-erdogan-eimaste-se-epafes-me-tin-italia-gia-koines-geotriseis/

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης είπε ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε όταν ο ίδιος χρησιμοποίησε την λέξη «υποκλοπή» η οποία όπως είπε, σαφώς και ήταν λανθασμένη. Το θέμα έλαβε διαστάσεις αφού πολλά μέσα ενημέρωσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, έκαναν λόγο για υποκλοπή της περιβαλλοντικής μελέτης της ENI- η οποία έχει αδειοδοτηθεί για να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο στο τεμάχιο «8» της Κυπριακής ΑΟΖ- από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο η συγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη για τον συγκεκριμένο γεωτρητικό στόχο της ΕΝΙ στο τεμάχιο «8» της Κυπριακής ΑΟΖ, είχε δημοσιοποιηθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Αυγουστο του 2017.

Την δημοσιοποίηση της ογκωδέστατης μελέτης από το 2017, επιβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι πληροφορίες για το τεμάχιο 8 δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του τμήματος, για να αφαιρεθούν λίγες μέρες αργότερα κατόπιν αντιδράσεων της ENI και της Κυπριακής κυβέρνησης. Τα στοιχεία μάλιστα που είχαν δημοσιοποιηθεί, περιελάμβαναν όλους τους χάρτες αλλά και φωτογραφικό υλικό καθώς ήταν απαραίτητα για να προσδιοριστεί το ακριβές σημείο της γεώτρησης στο τεμάχιο 8. Σημειώνεται ότι η δημοσίευση της μελέτης έγινε προς συμμόρφωση με σχετικό νομό στο πλαίσιο της διαφάνειας για τις επιπτώσεις των γεωτρήσεων στο περιβάλλον. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ENI αλλά και το Υπουργείο Ενέργειας τροποποιήθηκε ο νόμος ώστε να μην δημοσιευονται μελέτες για τις γεωτρήσεις.

ΚΥΠΕ

No comments :

Post a Comment