07/01/2020

Τουρκία: Η Γαλλία εμποδίζει την πρόοδο στην προμήθεια του ευρωπαϊκού συστήματος πυραυλικής άμυνας

Η Γαλλία εμποδίζει την πρόοδο στην προμήθεια του ευρωπαϊκού συστήματος πυραυλικής άμυνας από την κοινοπραξία Eurosam, το SAMP/T, για πολιτικούς λόγους, “καταγγέλλει” ο επικεφαλής του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM), Δρ. Ισμαήλ Ντεμίρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ετήσια συνάντηση – απολογισμό έργου με τον Τύπο. Ο αξιωματούχος απείλησε πως αν η στάση αυτή συνεχιστεί, τότε η χώρα του θα επιχειρήσει να προχωρήσει με τον άλλο εταίρο της κοινοπραξίας, την Ιταλία. Η “μη φιλική” συμπεριφορ'α για τους Τούρκους από την πλευρά της Γαλλίας, συνίσταται στην αρνητική στάση που τηρεί στο ζήτημα της μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπως αποκάλυψε στην Hürriyet Daily News πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Δικαιολογία των Γάλλων είναι, μεταξύ άλλων και η επιχείρηση των Τούρκων στη Βόρεια Συρία για την εξουδετέρωση των Κούρδων του YPG.

Η Άγκυρα προέβη σε αρχική συμφωνία με την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία στις 14 Ιουλίου 2017 για την ανάπτυξη των εθνικών αμυντικών συστημάτων της Τουρκίας και υπέγραψε συμφωνία στις αρχές του 2018 για μια μελέτη διάρκειας 18 μηνών με σκοπό τον προσδιορισμό των αναγκών και προτεραιοτήτων για τη δυνητική από κοινού παραγωγή του συστήματος. Το προτεινόμενο σύστημα θα είναι μια πιο προηγμένη έκδοση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας SAMP-T της κοινοπραξίας Eurosam.

Ενδιαφέρον στη συνέντευξη του Ισμαήλ Ντεμίρ παρουσιάζει και η αναφορά του στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II και συγκεκριμένα στη συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Δήλωσε, ότι οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες συνεχίζουν την παραγωγή των εξαρτημάτων F-35 ως μια “χειρονομία καλής θέλησης”, παρότι οι ΗΠΑ έλαβαν απόφαση για απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας των S-400. “Δυστυχώς, δεν υπάρχει σοβαρό έδαφος για συνομιλίες με τις ΗΠΑ” για το θέμα, εκτίμησε ο Ντεμίρ, αποκαλύπτοντας με τη στάση του, ή μάλλον επιβεβαιώνοντας, ότι ΗΠΑ και Τουρκία βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο για το θέμα. Ωστόσο, επανέλαβε ότι η χώρα του θα κινηθεί νομικά για να προστατεύσει τα δικαιώματά της. Κι εμείς δικαιούμαστε να συμπεράνουμε, ότι η “κίνηση καλής θέλησης”, συνιστά επί της ουσίας απόφαση… νομικά αξιοποιήσιμη, προς απόδειξη της τουρκικής “καλής πίστης”.

Σε άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές, ο Ισμαήλ Ντεμίρ αναφέρθηκε στη ρωσική πρόταση για μαχητικά Su-35 όταν ανακοινώθηκε η απόφαση των ΗΠΑ για απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35. Η πρόταση εξετάζεται, είπε ο αξιωματούχος, όμως υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε “συγκεκριμένο” βήμα μετά την πρόταση, αφού η αξιολόγηση είναι κρίσιμη για την Τουρκία. Μια τέτοια αγορά θα επέφερε σειρά αλλαγών σε ολόκληρο το τουρκικό αμυντικό σύστημα.

Ο Ντεμίρ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του κύριου άρματος μάχης Altay, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης κινητήρα από τη διεθνή αγορά που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, υπονοώντας ασφαλώς τη δυνατότητα εγχώριας παραγωγής του στην Τουρκία με πλήρη μεταφορά τεχνογνωσίας, ώστε να μην εξαρτάται η Τουρκία από την άδεια οποιουδήποτε για την προώθησή του στις διεθνείς αγορές.

https://www.defence-point.gr/news/toyrkia-ssm-i-gallia-mplokarei-to-samp-t-quot-agkathia-quot-me-ta-f-35-kai-to-arma-altay

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:  https://isxys.blogspot.com/2017/07/samp-t-aster.html

No comments :

Post a Comment