15/01/2020

Ρωσσία: Η κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτηση της

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θεσπίσει τη θέση του αναπληρωτή πρόεδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προτείνοντας γι’ αυτή τη θέση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, από την θέση αυτή ο νυν επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα εθνικής άμυνας και ασφαλείας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την μεταρρύθμιση του ρωσικού Συντάγματος για την ενίσχυση των εξουσιών του Κοινοβουλίου με την παράλληλη διατήρηση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος, χωρίς να ορίσει χρονοδιάγραμμα. Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στο θέμα της τροποποίησης του άρθρου του Συντάγματος που περιορίζει τον αριθμό των προεδρικών θητειών σε δύο διαδοχικές θητείες.

Το βασικό μέτρο που ανακοινώθηκε έχει ως στόχο την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου στον σχηματισμό της κυβέρνησης, δίνοντάς του την εξουσία να εκλέγει τον πρωθυπουργό, τον οποίο στην συνέχεια ο πρόεδρος θα είναι υποχρεωμένος να διορίσει. Σήμερα, η ρωσική Δούμα απλά επικυρώνει την επιλογή του προέδρου. Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή για την οποία θεωρεί ότι η Ρωσία είναι αρκετά «ώριμη». Ο πρόεδρος θα διατηρήσει το δικαίωμα παύσης των μελών της κυβέρνηση, θα διορίζει τους επικεφαλής όλων των δομών ασφαλείας και θα μπορεί να απολύει τους προέδρους του Ανωτάτου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι προτάσεις των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάσθηκαν από τον ρώσο πρόεδρο έχουν επίσης ως στόχο την ενίσχυση των εξουσιών των κυβερνητών των ρωσικών περιοχών, την απαγόρευση στα μέλη της κυβέρνησης και στους δικαστές να παίρνουν άδειες διαμονής στο εξωτερικό και την υποχρέωση κάθε υποψήφιου για την προεδρία να έχει ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια στην Ρωσία.

Η ρωσική κυβέρνηση υπέβαλε σύσσωμη την παραίτηση της, μετά τις προτάσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος για συνταγματικές αλλαγές κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή). Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ζωντανή μετάδοση της ρωσικής τηλεόρασης. Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της».

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το έργο της. «Από την πλευρά μου επίσης θέλω να σας ευχαριστήσω για κάθε τι που κάνατε σ’ αυτή την φάση της κοινής μας συνεργασίας, να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα, που επετεύχθησαν. Δεν επιτεύχθηκαν τα πάντα, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνονται πλήρως τα πάντα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι προσεχώς θα συναντηθεί με κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου και ζήτησε από την απερχόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντα της έως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Αναθεώρηση του συντάγματος, με σκοπό την ενίσχυση του ρωσικού κοινοβουλίου, και κυρίως την ενίσχυση της δικής του εξουσίας μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, ανακοίνωσε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαιώνοντας τις υποψίες αντιπάλων και επικριτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι δεν θα αποσυρθεί σύντομα από τη ρωσική πολιτική σκηνή. Επί της ουσίας, η πρόταση του Πούτιν προσβλέπει στη μείωση της εξουσίας του προεδρικού αξιώματος και ενίσχυση του πρωθυπουργικού, προφανώς σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για το 2024, όταν ο 67χρονος σήμερα πρόεδρος θα πρέπει να αποχωρήσει από το Κρεμλίνο. Ως πρόεδρος ή ως πρωθυπουργός, ο Πούτιν κρατάει τα ηνία της χώρας από το 1999.

Μετά τη διάλυση της κυβέρνησης και την παραίτηση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πούτιν διόρισε στη θέση του τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν. Ο νέος πρωθυπουργός, η υποψηφιότητα του οποίου αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από τη Δούμα, κρατούσε έως σήμερα χαμηλό προφίλ και ουδέποτε είχε προταθεί ως υποψήφιος για τη θέση αυτή. Προφανώς, σύμφωνα με το Reuters, θα είναι ο πιθανότερος διάδοχος στην προεδρία, η οποία θα έχει περιορισμένες εξουσίες, όπως και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πολλά από τα οποία αναμένεται να είναι νέα στο κυβερνητικό σχήμα. Οι προτάσεις του Πούτιν, οι οποίες θα τεθούν ενδεχομένως σε δημοψήφισμα όπως ο ίδιος πρότεινε, θα του δώσουν τη δυνατότητα να αναλάβει ενισχυμένο ρόλο μετά το 2024, ακόμη και με νέο ρόλο ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ένα σώμα που δήλωσε ότι επιθυμεί να ιδρύσει. Αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να αναλάβει χρέη προέδρου του υπερισχυμένου κοινοβουλίου.

Οι επικριτές του Πούτιν – πρώην πράκτορα της KGB - τον κατηγορούν από καιρό ότι μηχανεύεται τρόπους για να παραμείνει στην εξουσία. Ηγέτες της αντιπολίτευσης χθες μίλησαν ξεκάθαρα για «συνταγματικό πραξικόπημα» με προφανή στόχο να διατηρήσει ο Πούτιν την εξουσία στα χέρια του. Το ερώτημα, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, δεν είναι τόσο εάν θα παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024 όσο για πόσο ακόμη σκοπεύει να παραμείνει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://infognomonpolitics.gr/2020/01/o-proedros-poutin-aningile-syntagmatiki-metarrythmisi-ke-kinoniko-symvoleo-gia-tin-anaptyxi-tis-rosias/

No comments :

Post a Comment