18/01/2020

Λιβύη: Ο Χαφτάρ κλείνει την κάνουλα του πετρελαίου σε Σάρατζ-Ερντογάν - Ματέο Σαλβίνι: "Η Γαλλία εμποδίζει την έκδοση κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζει το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών και των τερματικών λιμένων "

Στρατηγική οικονομικής ασφυξίας της κυβέρνησης Σάρατζ φαίνεται ότι ακολουθεί ο Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς μερικές ώρες πριν την έναρξη της Διαδικασίας του Βερολίνου, φατρίες που πρόσκεινται στον LNA και με την ανοχή των δυνάμεων φύλαξης πετρελαιοπηγών διέκοψαν τις εξαγωγές πετρελαίου στα περισσότερα από τα λιμάνια που ελέγχει ο στρατάρχης. Τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης που ελέγχει η δύναμη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή και κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει της συνόδου του Βερολίνου. Μέλη φυλών σε περιοχές που ελέγχει μια φράξια του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) εισέβαλαν στο λιμάνι Ζουεϊτίνα, από όπου εξάγεται αργό, και ανακοίνωσαν ότι κλείνουν όλους τους τερματικούς σταθμούς. Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι «ο λιβυκός λαός» έκλεισε τα λιμάνια. Αν και ο LNA δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις κινήσεις αυτές, η σιωπή του, λογίζεται ως αποδοχή και υποστήριξη, δεδομένου ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ επιδεικνύουν σιδηρά πυγμή στις περιοχές που ελέγχουν και ιδιαίτερα επί κρίσιμων υποδομών.

Φυλές που έχουν συμμαχήσει με τον Χάφταρ κατηγορούν την κυβέρνηση στην Τρίπολη ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές. Η Τουρκία, που έχει αναπτύξει στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη Λιβύη, φέρεται επίσης να έχει μεταφέρει μαχητές που συμμετείχαν στον εμφύλιο στη Συρία στη δυτική Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΣ να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη. Η κίνηση αυτή της Άγκυρας φέρεται να αναίρεσε πρόσφατα κέρδη επί του πεδίου στα μέτωπα νότια της Τρίπολης, εν μέρει χάρη σε ρώσους μισθοφόρους και τα οπλισμένα UAVs που προμήθευσαν στον ΛΕΣ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αποκαθιστώντας το αδιέξοδο στα μέτωπα.

Πηγή προσκείμενη στη δημόσια λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) δήλωσε ότι ο ΛΕΣ και η δύναμη που φυλάσσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ανατολική Λιβύη διέταξαν να κλείσουν τα λιμάνια από όπου εξάγεται αργό. Η δύναμη φύλαξης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων επιβεβαίωσε ότι όλες οι εξαγωγές έχουν ανασταλεί. Μία ημέρα πριν κλείσουν τα λιμάνια, υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα. Η ΕΕΠ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα χθες εναντίον του κλεισίματος των τερματικών σταθμών στην ανατολική Λιβύη, καθώς το αργό είναι η βασική πηγή προσόδων της λιβυκής οικονομίας και «δεν πρέπει να παίζεται σαν χαρτί σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», όπως τόνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της Μουστάφα Σανάλα. Η ΕΕΠ, η οποία έχει την έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την ΚΕΣ στην Τρίπολη, αλλά καταβάλλει επίσης τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Η κίνηση καταγράφεται την ώρα που η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να πείσουν τον Χάφταρ και τους ξένους υποστηρικτές του να τερματίσει τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του, που διαρκούν εννέα μήνες, για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας, έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.  Το κλείσιμο των λιμανιών αυξάνει την ένταση ενόψει της αυριανής συνόδου του Βερολίνου στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος ο Χάφταρ, ο οποίος συνδέεται με την παράλληλη κυβέρνηση στο Τομπρούκ, ο Σάρατζ, ξένες δυνάμεις που τους υποστηρίζουν και αρκετές δυτικές κυβερνήσεις. Η σύνοδος, που θα διαρκέσει μία ημέρα, ακολουθεί σειρά αποτυχημένων παρόμοιων εγχειρημάτων και διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση της Λιβύης, όπου επικρατεί χάος μετά την εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη χωρών μελών του NATO που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

https://www.crisismonitor.gr/2020/01/18/livyi-chaftar-kleinei-tin-kanoyla-toy-petrelaioy-se-saratz-erntogan/

Ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού κόμματος «Λέγκα του Βορρά», πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η Γαλλία εμποδίζει την έκδοση κοινής δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταδικάζει το κλείσιμο των πετρελαιοπηγών και των τερματικών λιμένων στη Λιβύη, αμφισβητώντας τη θέση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, αναφορικά με τη γαλλική ένσταση, γράφει ιταλικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Σαλβίνι είπε: «Ο Πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος αντί να κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις σχετικά με τη Λιβύη και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωρίζει ότι η Γαλλία αρνήθηκε να εκδώσει δήλωση που καταδίκαζε το εμπάργκο στην εξαγωγή πετρελαίου που επέβαλε ο Χαλίφα Χαφτάρ, δήλωση καταδίκης από τις μεγάλες ατλαντικές δυνάμεις, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ιταλία; Μήπως ο Κόντε δεν γνωρίζει ότι μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών υπάρχει και το συγκρότημα της Eni στο Μελίτα (Mellitah), όπου κορυφαίοι Ιταλοί επαγγελματίες εργάζονται και επενδύουν στη Λιβύη;Γιατί ο Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας και τους παραγωγικούς τομείς εκτός της χώρας μας; Δεν υπάρχει θάρρος και καλή πολιτική, η χώρα δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα της απουσίας της κυβέρνησης και την έλλειψη επαγγελματισμού»

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment