18/01/2020

Μίσθωση δύο συστημάτων UAV Heron για 3 χρόνια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τελική συμφωνία Ελλάδας–Ισραήλ προβλέπει την απόκτηση 2 UAV’s τύπου Heron για τρία χρόνια αντί συνολικά 39 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχει συμφωνηθεί και ο τρόπος αποπληρωμής τους, με τους πόρους να υπάρχουν στα ταμεία της Πολεμικής Αεροπορίας. Aφορά την προμήθεια δύο Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου HERON και ενός σταθμού εδάφους συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών.

Η αρμόδια επιτροπή της ΠΑ αφού πρώτα αξιολόγησε όλα τα δεδομένα για το εν λόγω σύστημα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η προοπτική απόκτησης των HERON είναι ιδιαίτερα θετική για το επιχειρησιακό περιβάλλον που καλείται να δράσει η ΠΑ. Πλέον, η ελληνική πλευρά είναι αυτή που πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε το πρόγραμμα να προχωρήσει. Στη τιμή της Ισραηλινής πρότασης περιλαμβάνεται η εκπαίδευση, εγγυημένες διαθεσιμότητες των δύο συστημάτων και ολοκληρωμένο πακέτο τεχνικής υποστήριξης.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε τεθεί και το θέμα απόκτησης των MQ-9 Reaper από τις ΗΠΑ. Για το θέμα αυτό δεν υπάρχει κάποιο νεότερο που σχετίζεται με την έλευση αυτών των συστημάτων. Μέχρι στιγμής παραμένει σε πάγο και άπτεται σε πολύ υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Σήμερα η ΠΑ βασίζεται στο ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ. Στο Πήγασος ΙΙ, το βάρος του μέγιστου ωφέλιμου φορτίου ανέρχεται στα 40 κιλά, το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος είναι περίπου 16.000 πόδια (MALE, Medium Altitude Long Endurance), το μέγιστο βάρος απογείωσης ανέρχεται στα 250 κιλά, η μέγιστη ταχύτητα στους 100 κόμβους και η αυτονομία του ξεπερνά τις 15 ώρες.

https://defencereview.gr/uav-heron-misthosi-dyo-systimaton-gia-3-chronia/

1 comment :

  1. Anonymous18/1/20 16:50

    Η Ελλάδα ν'αξιοποιήσει κονδύλια της ΕΕ για τον έλεγχο των λαθρομεταναστευτικών ροών στα σύνορα της από drones, όπως κάνουν οι Βρετανοί στη παρούσα στιγμή:

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/839019_ohyronoyn-me-drones-tin-maghi-oi-vretanoi-logo

    και όπως έκαναν και οι Τούρκοι με την παραγγελία και παραλαβή οχημάτων επιτήρησης συνόρων Hizir:

    https://isxys.blogspot.com/2019/12/27-75.html

    ReplyDelete