04/12/2019

Διατρέχει ή Ελλάδα κίνδυνο από την Τουρκία;

Είναι πάντα μια υπαρκτή πιθανότητα, όχι επειδή το θέλει ο μέσος πολίτης της γειτονικής χώρας, αλλά επειδή ηγέτες τύπου Ερντογάν, είναι πιθανό να προκαλέσουν μια “μίνι” κρίση, που αναλόγως του αποτελέσματος, ίσως σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κάτι σαν αυτό δηλαδή που έγινε στα Ίμια το 1996, και με μηδαμινό κόστος, “γκρίζαρε” το μισό Αιγαίο. Όμως υπάρχει ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Η Ελλάδα δεν είναι Κούρδοι μαχητές του PKK, ή του YPG, που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν με “λιανοτούφεκα” (προκαλώντας μάλιστα και υπολογίσιμες απώλειες) μια πολεμική μηχανή με σύγχρονα μέσα στη διάθεσή της. Ένας πόλεμος, που σίγουρα απεύχεται ο μέσος Έλληνας και Τούρκος, θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές εκατέρωθεν. Οι Κούρδοι δεν διαθέτουν δυνατότητες στρατηγικών πληγμάτων εντός της Τουρκίας. Η Ελλάδα όμως διαθέτει, έστω και περιορισμένες. Είναι άνευ σημασίας να μιλήσουμε για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα σε Έβρο και νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία μπορούν να πλήξουν σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους και βασικές υποδομές στα δυτικά παράλια. Βέβαια εδώ παίζει ρόλο και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευρά στο να ανταποδώσει με καίρια πλήγματα, αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο.

Επομένως έχουμε από τη μια πλευρά ένα λαό που δεν θέλει να δει φέρετρα τυλιγμένα με κόκκινη σημαία και κατεστραμμένες υποδομές, και από την άλλη λαϊκιστές ηγέτες που παίζουν το χαρτί του δήθεν “επικίνδυνου εξωτερικού εχθρού”, για να διατηρήσουν το έρεισμά τους επί της λαϊκής βάσης. Το πότε θα γίνει η “στραβοτιμονιά” από οποιαδήποτε πλευρά και η κατάσταση κλιμακωθεί, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς. Με τόσες αερομαχία και “επακουμβήσεις” που λαμβάνουν χώρα συχνά-πυκνά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενος ένα θερμό επεισοδια, να γίνει πολύ θερμότερο.

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως η Τουρκία πιθανότατα δεν θέλει γενικευμένο πόλεμο με την Ελλάδα, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα άφηνε (ο ηγέτης της) μια ευκαιρία να πετύχει μικρές, αλλά σημαντικές στρατηγικές τοπικές νίκες, κατά προτίμηση χωρίς τη χρήση όπλων, για να πετύχει στρατηγικές νίκες τύπου Ιμίων.

Πρέπει η Ελλάδα να επαναπαύεται; Σαφώς όχι. Για αυτό (δυστυχώς) πρέπει να διαθέτει σημαντικούς πόρους στην άμυνα, που διαφορετικά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού. Με τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο (αλλά και για λόγους αποτροπής), η ανάγκη προβολής εναέριας και ναυτικής ισχύος, είναι απαραίτητη. Τα λεφτά -τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα- είναι πολλά (υδρογονάνθρακες).

Αναφορικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας για αποτροπή, θυμίζουμε το περίφημο ψυχροπολεμικό δόγμα “Mutual Assured Destruction” (MAD), που κράτησε για πολλές δεκαετίες το Ψυχρό Πόλεμο από το να γίνει θερμός. Όπως και στην περίπτωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όπου με βάση το Δόγμα MAD, όποιος τολμούσε επίθεση εις βάρος του άλλου, θα εξασφάλιζε και τη δική του καταστροφή με πυρηνικά όπλα, έτσι και στην περίπτωση της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, ο φόβος φυλάει και θα πρέπει να συνεχίσει να φυλάει τα έρμα.

Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντική. Ο διακαής πόθος της Δύσης να απεξαρτήσει ενεργειακά την Ευρώπη από τη Ρωσία, προσφέρει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων, διευκολύνοντας τη μεταφορά υδρογονανθράκων στην ενεργειακά “πεινασμένη” Ευρώπη. Χωρίς όμως την ύπαρξη των πολεμικών μέσων για να επιτευχθεί αυτό, τα προαναφερθέντα οφέλη, θα παραμείνουν όνειρο καλοκαιρινής νυχτός.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.ptisidiastima.com/turkeys-revisionist-policy/

1 comment :

  1. Anonymous4/12/19 20:00

    Ok ένα ένα.
    Η έλλαδα δεν είναι κούρδοι μαχητές...σίγουρο αυτό, ο μέσος έλλην μονιμάς δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα από πόλεμο, εν αντιθέσει με τους κούρδους που είναι από παιδιά μπαρουτοκαπνισμένοι και εν αντιθέσει με τους τούρκους που επιχειρούν χρόνια τώρα.

    Όχι δεν έχουμε έναν λαό που δεν θέλει να δει φέρετρα με κόκκινες σημαίες! Μην μπερδεύετε τούρκους και έλληνες, οι τούρκαλα μάνα θα θεωρήσει τιμή της το ότι ο γιος της έπεσε στην πρώτη γραμμή εναντίων του προαιώνιου εχθρού, εδώ ο αρθρογράφος βλέπει τα γεγονότα μέσα από τα μάτια ενός ευρωπαίου έλληνα ευνουχισμένου πολίτη.

    Δεν χρειάζεται γενικευμένος πόλεμος, δύο μέρες αρκούν, σε δύο μέρες δεν θα έχει ξυπνήσει τίποτα στην ελλάδα ενώ οι τούρκοι θα κόβουν βόλτες έχοντας περάσει τον έβρο και τον 25ο παράλληλο στο αιγαίο. Αν γενικευτεί η σύγκρουση η θράκη θα χαθεί τελείως παρέα με το μισό αιγαίο.

    Οι τούρκοι δεν έχουν κανένα φόβο έναντι των Ελληνικών ΕΔ. Γνωρίζουν ότι δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα και μπορούν να επιτύχουν απόλυτο αιφνιδιασμό και εύκολη νίκη, αυτό αποδεικνύεται από την καθημερινή τους προσπάθεια να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο στο αιγαίο.

    Γεωπολιτικά μας έχουν πλήρως χεσμένους...όπως αποδεικνύεται καθημερινά με τους συμμάχους να γλύφουν την τουρκία.

    --Η ιστορία είναι καταδικασμένη, χρειάζεται πλέον πέρα της πενταετίας για να εξοπλιστεί και να εκπαιδευτή κατάλληλα ο ΕΣ και κάποια τέτοια προοπτική δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Προφανώς κάποιοι χρηματίζονται για να πουλάνε το παραμύθι των ισχυρών ΕΔ!

    12G

    ReplyDelete