06/11/2019

Τατζικιστάν – Ουζμπεκιστάν: Επίθεση ενόπλων στα σύνορα…17 νεκροί - Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη

Ομάδα αποτελούμενη από 20 ενόπλους που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μάσκες επιτέθηκε στο φυλάκιο Ισκαμπόντ, στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Ουζμπεκιστάν, 15 εξ αυτών εξουδετερώθηκαν, άλλοι πέντε συνελήφθησαν, ενώ δυο Τατζίκοι, στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, επίσης σκοτώθηκαν, γνωστοποίησε η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας (ΚΕΕΑ) του Τατζικιστάν στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, «μια ένοπλη ομάδα 20 μασκοφόρων, που χρησιμοποίησε πυροβόλα όπλα, επιτέθηκε στο συνοριακό φυλάκιο υπ’ αριθμόν 4 “Ισκαμπόντ” μιας στρατιωτικής μονάδας του Σουλταναμπάντ στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, 60 χιλιόμετρα από τη Ντουσαμπέ», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Επιτροπής. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δράστες άρπαξαν πέντε τουφέκια εφόδου.

«Κατόπιν επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων, 15 μέλη της ένοπλης ομάδας εγκληματιών σκοτώθηκαν, [άλλα] πέντε συνελήφθησαν. Ένας συνοριοφύλακας και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών», κατά την ΚΕΕΑ. Το υπουργείο Εσωτερικών του Τατζικιστάν έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τεσσάρων αυτοκινήτων που ανήκαν στους δράστες. Σε άλλες φωτογραφίες διακρίνονται απανθρακωμένα πτώματα σε έναν δρόμο, αυτόματα όπλα και πυρομαχικά. Έκανε επίσης λόγο για τέσσερις συλλήψεις.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε πριν από δύο ημέρες εναντίον συνοριοφυλάκων στο Τατζκιστάν.«Οι μαχητές του Χαλιφάτου επιτέθηκαν σε ένα κέντρο των αποστατών Τατζίκων συνοριοφυλάκων στην περιοχή του Ισκαμπόντ κοντά στα σύνορα» με το Ουζμπεκιστάν, ανέφερε το Ι.Κ στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του Telegram. Έκανε επίσης λόγο για «συγκρούσεις που συνεχίστηκαν για πολλές ώρες». 
Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι από τους δράστες ήταν Τατζίκοι, μέλη του Ισλαμικού Κράτους, που έφτασαν στην περιοχή τρεις ημέρες νωρίτερα, προερχόμενοι από το Αφγανιστάν.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν, ο Φαουάντ Αμάν, υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή «δεν έχει καμία σχέση» με τη χώρα του.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment