25/10/2019

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία είναι οργισμένη αλλά δεν καταδικάζει την Τουρκία - Ο Στόλτενμπεργκ καλεί το NATO να διατηρήσει Α/Α συστήματα στην Τουρκία

Η πρώτη σύνοδος του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη από την Τουρκία της στρατιωτικής επιχείρησής της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια «δυνατή συζήτηση» αλλά «δεν τίθεται θέμα» για τη Συμμαχία να «χάσει» έναν στρατηγικό σύμμαχο ταπεινώνοντας τον με το να του απευθύνει κατηγορία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρνείται να καταδικάσει την τουρκική επιχείρηση και επικύρωσε «τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της» που προέβαλε η Άγκυρα προκειμένου να τη δικαιολογήσει. Αναγνωρίζει τις εντάσεις που προκλήθηκαν στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

«Οι διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους δημιουργούν προβλήματα. Είναι γι΄αυτό που έχουμε ανάγκη μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση και η σύνοδος των υπουργών Άμυνας σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα το επιτρέψει. Οι συζητήσεις θα «είναι δυνατές», αλλά «δεν τίθεται θέμα να τσακωθούμε. Δεν υπάρχει θέμα να επιβάλουμε κυρώσεις στην Άγκυρα ή να αποκλείσουμε την Τουρκία, δεν υπάρχει διαδικασία γι΄αυτό. Δεν θέλουμε να χάσουμε την Τουρκία, γιατί είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος», σχολίασε υψηλόβαθμος διπλωμάτης.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ επιβεβαίωσε την προσέγγιση αυτή. «Η Τουρκία πηγαίνει σε άσχημη κατεύθυνση σε πολλά θέματα» και «μας έχει βάλει σε μια τρομερή κατάσταση με την αδικαιολόγητη επιχείρησή της στη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν που βλέπουν έναν «καλό σύμμαχο να στρέφεται στην τροχιά της Ρωσίας μάλλον παρά στην τροχιά του ΝΑΤΟ αλλά δεν πρόκειται να αρχίσουμε έναν πόλεμο με έναν σύμμαχο. Πρέπει να εργαστούμε μαζί με την Τουρκία ώστε να ξαναγίνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος» είπε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

«Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ επιβάλλει ειλικρίνεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα» επέμεινε ο εκπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Τα μέλη του NATO θα πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν την Τουρκία αναπτύσσοντας Α/Α συστήματα στα σύνορά της με τη Συρία, ανέφερε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ. Σημείωσε ότι η σχετική απόφαση ανήκει στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, έκρινε όμως ότι οι αναπτύξεις πρέπει να συνεχιστούν, γιατί παρά τις εσωτερικές διαφορές, το NATO οφείλει να κάνει αυτό που απαιτείται από κοινού. Αυτή τη στιγμή στην ΝΑ Τουρκία βρίσκονται ιταλικό Α/Α σύστημα SAMP/T και ισπανικό Patriot. Η Ιταλία ανανέωσε την παραμονή του SAMP/T τον Ιούλιο για άλλους έξι μήνες, ενώ η Ισπανία θα πρέπει να ανανεώσει τη συμμετοχή της τον Δεκέμβριο.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment