25/10/2019

Α. Φώσκολος: Πως καταστράφηκε η ΔΕΗ και έφτασε η τιμή του ρεύματος στα ύψη

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ Ο "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΩΣΤΟΣ" ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ-ΧΩΡΟΥ (ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ "ΝΑΤΙΒΙΣΜΟ"), ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ..."  Κυρ. Μητσοτάκης: Από ΑΠΕ το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. ΞΕΧΑΣΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΘΙΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ, ... Το ύψος των πράσινων φόρων τους οποίους σχεδιάζουν να επιβάλλουν οι «πράσινοι» Έλληνες πολιτικοί στους Έλληνες φορολογούμενους μέχρι το έτος 2030 ανέρχεται σε 111.7 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή ένα άρθρο που μας έλεγε ότι στην Ελλάδα έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Εξηγήσεις δεν δόθηκαν απλώς αναφέρθηκε ως γεγονός.
Πρέπει να υπενθυμίσω ότι πριν 15 χρόνια η Ελλάδα είχε το πιο φθηνό ρεύμα στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται συνεχώς στο ότι όλες οι κυβερνήσεις φταίνε για την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Δεν μας αναφέρει την αιτία.
Πριν λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με φυσικό αέριο στην Βοιωτία, την οποία κατασκεύασε ο Μυτιληναίος. Διερωτώμαι, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ρώτησε τον κ. Μυτιληναίο γιατί δεν χρησιμοποίησε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Γιατί προτίμησε το εισαγόμενο αμερικανικό φυσικό αέριο LNG έναντι του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου;

Υπάρχει κοινός παρονομαστής για όλα αυτά. Ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να θυμάται ποιος ανάγκασε την ΔΕΗ να χρησιμοποιεί το 60% του εισαγόμενου πανάκριβου ρωσικού φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Η τιμή του εισαγόμενου ρωσικού αερίου είναι 40% υψηλότερη από το υγροποιημένο φυσικό αέριο που αγοράζει από τις ΗΠΑ ο όμιλος Μυτιληναίου. Φυσικά, όλη η Ελλάδα, προς το παρόν, στηρίζεται στο εισαγόμενο πανάκριβο ρωσικό φυσικό αέριο. Πρόκειται για ένα "έγκλημα" της θητείας Σιούφα στο υπουργείο Ανάπτυξης (πάλαι ποτέ υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας), επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Εκείνο, όμως, που δεν απαντήθηκε είναι γιατί ο όμιλος Μυτιληναίου έβαλε στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας ατμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ισχύ 1426 MW και πρώτη ύλη το φυσικό αέριο και όχι ανεμογεννήτριες με ισχύ 1426 MW. Εξάλλου, ο αέρας είναι τζάμπα, σωστά;

Ο λόγος είναι ότι κάθε ανεμογεννήτρια ισχύος 2 MW χρειάζεται περίπου 1 τόνο σπάνιες γαίες --και όχι μόνο-- αξίας 6 εκατ. δολάρια. Άρα, για ένα ισοδύναμο εργοστάσιο των 1426 MW που έχει ανεμογεννήτριες και διάρκεια ζωής 45 ετών, ο κ. Μυτιληναίος θα δαπανούσε τουλάχιστον 9 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, η ισοδύναμη μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου στοίχισε στον κ. Μυτιληναίο πολύ λιγότερο από ένα 1 δισ. δολάρια, αν δεν κάνω λάθος. Επίσης, να λάβουμε υπόψιν ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν διάρκεια ζωής 22 έτη.
Την απάντηση για τις ανεμογεννήτριες την έδωσαν όχι μόνο ο όμιλος Μυτιληναίου, αλλά και η κοινοπραξία ELPEDISON, με τις μονάδες φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη Βοιωτίας, συνολικής ισχύος 820 MW.
Επίσης, την ίδια συνταγή του φυσικού αερίου ακολούθησαν ο όμιλος Καράζη με μονάδα των 662 MW στη Λάρισα, αλλά και η Καταριανή Power4Crete ισχύος 120 MW στον Αθερινόλακκο Κρήτης.
Είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.

Δεδομένου ότι η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ανεμογεννήτριες στοιχίζει ο κούκος αηδόνι και το κόστος κατασκευής ενσωματώνεται στο κόστος της κιλοβατώρας, δίνω την απάντηση γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό στην Ελλάδα.
Είναι ο συνδυασμός της πανάκριβης κιλοβατώρας των ΑΠΕ και του πανάκριβου εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που καταστράφηκε η ΔΕΗ.
Για να δικαιολογήσουμε το υψηλότατο κόστος της ηλεκτροπαραγωγής από τις ΑΠΕ πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τη χρήση των υδρογονανθράκων, ισχυριζόμενοι ότι η χρήση τους προκαλεί την κλιματική αλλαγή.


Εικόνα 1. Οι φυσικοί παράγοντες, με βάση τον βαθμό βαρύτητας, που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή. Ανθρώπινες δραστηριότητες, πτώση των μετεωριτών στην γη, ηφαιστειακές εκρήξεις, επίδραση του El Nino και άλλοι παράγοντες έχουν τέταρτο βαρύτητας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Η εικόνα 1 δείχνει πεντακάθαρα πόσο ασήμαντη είναι η ανθρωπογενής επίδραση (Human activities) στην κλιματική αλλαγή και ποιοι είναι οι σημαντικοί παράγοντες.

H κλιματική αλλαγή είναι ένα --επιστημονικά τεκμηριωμένο-- φυσικό φαινόμενο με χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε από το Τεταρτογενές, ήτοι εδώ και 2.500.000 χρόνια. Άρα ο ισχυρισμός ότι η κλιματική αλλαγή είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι σαθρός.  Και δυστυχώς αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιείται από τα περιβαλλοντικά καρτέλ για να επιβάλλουν τη χρήση των ΑΠΕ, εννοείται με το αζημίωτο.

Οπότε --κατά την γνώμη αυτών των καρτέλ-- τι είναι αυτό που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, σπρώχνοντας τις κυβερνήσεις στην επιδότηση των ΑΠΕ και την επιβολή πράσινων φόρων; Μα φυσικά, η αλλαγή της εκατοστιαίας ατμοσφαιρικής σύνθεσης του CO2 (διοξείδιο του άνθρακος) στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο! Και όμως ναι, ισχυρίζονται πως μια αλλαγή στην εκατοστιαία ατμοσφαιρική σύνθεση του CO2 από τα 350 μέρη στο εκατομμύριο, που υπήρχε στην ατμόσφαιρα το 1950, στα 410 μέρη στο εκατομμύριο που υπάρχει το 2019, ήτοι μία απειροελάχιστη αύξηση της τάξης του 0,006%, θα είναι η αιτία της αναμενόμενης καταστροφής του πλανήτη. Έλεος δηλαδή!

Μήπως ζούμε στον παράδεισο της αυθαιρεσίας; Αύξηση του ατμοσφαιρικού CO2 κατά 60 εκατομμυριοστά θα καταστρέψει τον πλανήτη; Ποιον κοροϊδεύουν τα καρτέλ; Ακόμα περιμένουμε να ανεβεί η στάθμη της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων, όπως έλεγαν τα καρτέλ από τα τέλη του 1980. Και δώσαμε, το 2012, βραβείο Νόμπελ στον Αλ Γκόρ, διότι είπε ότι η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει 21 πόδια.

https://slpress.gr/oikonomia/pos-katastrafike-i-dei-kai-eftase-i-timi-toy-reymatos-sta-ypsi/

ΣΧΕΤΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ:  https://slpress.gr/oikonomia/oi-quot-prasines-quot-alchimeies-eftasan-na-exisosoyn-to-co2-me-to-chimiko-oplo-sarin/

No comments :

Post a Comment