13/10/2019

Θέλει μαγικές και μαντικές ικανότητες για να προβλέψει κάποιος πως το επόμενο πεδίο διαμάχης του Ελληνισμού θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος;

Όταν εκεί κρύβονται υδρογονάνθρακες (κι ουχί υδατάνθρακες) αξίας δις δολαρίων, η Τουρκία θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπει Ελλάδα και Κύπρο να πλουτίζουν;

Τώρα, με έναν Π/Υ 530 εκ. δολαρίων, είναι αλήθεια πως μπορεί να διατηρήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις που χρειάζεται η… Πορτογαλία. Που έχει να αντιμετωπίσει τους επιθετικούς μπακαλιάρους του Ατλαντικού. Για μια χώρα με τα γεωπολιτικά προβλήματα της Ελλάδας, είναι παρηγοριά στον άρρωστο. Γιατί γράφουμε αυτό το άρθρο; Διότι το ΥΠΕΘΑ, οι Υπουργοί, οι Αρχηγοί δεν έχουν δυστυχώς … προίκα. Με την έννοια που την ξέρουμε όλοι μας. Να την διαθέσουν για να πάρουμε ας πούμε 24 F-35 ή 30 Rafale ή 4 Belh@rra, ή δυο ακόμη υποβρύχια, ή 300 σύγχρονα ΤΟΜΑ και 40 HIMARS/Deepstrike. Εξαρτώνται για όλα αυτά από το Υπουργείο Οικονομικών. Όσο λοιπόν “μαγειρεύεται” ο νέος Προϋπολογισμός, κρίνουμε απαραίτητο να “παρέμβουμε”.

Ξέρουμε πολύ καλά πως ο Πρωθυπουργός γνωρίζει λεπτομερώς όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ΥΕΘΑ έχει πολλές φορές εξηγήσει τις ανάγκες ενίσχυσης του Προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ. Αν βέβαια θέλουμε οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν να προσφέρουν πραγματική κι όχι εικονική αποτρεπτική ικανότητα. Όλα αυτά θέλουν το εξής απλό, χρήμα. Και μάλιστα αρκετό. Τώρα, αναγκαζόμαστε να γράψουμε γιατί έχουμε αντιφατικά μηνύματα. Από την μια έχουμε μάθει πως “ανεπίσημα” ζητήθηκε από το ΥΠΕΘΑ να μειώσει ακόμη τον Προϋπολογισμό του! Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως λόγω των πρόσφατων φοροπερικοπών χρειάζονται, έρχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να το ανατρέψει! Ενώ λοιπόν προεκλογικά είχε πει πως δεν θα δοθεί άλλο επίδομα πλην αυτού που δόθηκε προεκλογικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα, λέγοντας πως θα πιαστούν οι στόχοι του 2019, θα μπορέσει να ξαναδώσει Νέο Επίδομα στο τέλος του 2019! Δηλαδή δυο επιδόματα μέσα στο έτος. Αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις στην πείνα!

Η γειτονιά μας γίνεται πολύ επικίνδυνη. Αν εμείς συνεχίσουμε να μοιράζουμε επιδόματα, τότε, αν ποτέ χρειαστεί, θα πρέπει να ξέρουμε πως ήταν συλλογική μας ευθύνη που τα στελέχη του Π.Ν θα πολεμήσουν με πλοία 40+ ετών. Θα γίνουμε σκληροί αν πούμε πως τώρα μετράμε τα ευρώ των επιδομάτων, αλλά σε μια σύγκρουση θα μετράμε απώλειες; Η επένδυση χρημάτων στην Εθνική Άμυνα είναι μια κίνηση που -δεδομένων των τρεχουσών συγκυριών- μπορεί να αποδώσει μεγάλη υπεραξία. Καταρχάς θα πρέπει να αποφασίσει το ΥΠΟΙΚ αν πιάνει ή δεν πιάνει τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2019. Αν ναι, τότε ας αυξήσει για το 2020 τους πόρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αν δεν τους πιάνει, τότε ας αφήσουμε τα επιδόματα και ας μιλήσουμε για το αν θέλουμε να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις, και μάλιστα σύγχρονες.

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως για πρώτη φορά μετά την έναρξη της Κρίσης, ας δώσει η Κυβέρνηση προτεραιότητα στο ΥΠΕΘΑ και τον Π/Υ του. Ας ακούσει η Κυβέρνηση τις εισηγήσεις που κάνουν ο ΥΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ. Ας δώσει λιγότερα σε επιδόματα, για να ενισχύσει εκτάκτως το ΥΠΕΘΑ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύσκολο και πολυέξοδο σπορ. Αν δεν έχουμε τις αντοχές, ας το αφήσουμε να πιάσουμε αυτά που ξέρουμε. Και ας βλέπουμε στην τηλεόραση τις τουρκικές εξορύξεις νοτίως της Κρήτης, ή την σημαία τους σε ελληνικά νησιά. Παραφράζοντας γνωστή ρήση γνωστού πολιτικού ανδρός, τα νησιά ας τα χάσουμε, τα επιδόματα μην χάσουμε!

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΘΡΟ: https://www.ptisidiastima.com/new-policy-needed-for-greek-weapons-buys/

Σήμερα, οι ΕΔ καλούνται να διαχειριστούν μια κορυφαία πρόκληση. Τουρκική αρμάδα, προστατεύει ένα ερευνητικό πλοίο, που ετοιμάζεται να κάνει γεώτρηση εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα όρια της ελληνικής επικράτειας. Τι μπορούν να κάνουν οι ΕΔ; ΤΙΠΟΤΑ. Δεν έχουν -οι ΕΔ- ούτε καν ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας να παρακολουθεί την τουρκική αρμάδα, και να την καλεί, έστω μέσω ασυρμάτου, να εγκαταλείψει την υφαλοκρηπίδα μας (κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένα UAV, επίδειξη σημαίας, μόνο από πλοίο ή αεροσκάφος γίνεται). Εκτός κι αν στείλουμε το Ρ-3Β που μόλις πέταξε, σε αποστολή πάνω από το Σύμπλεγμα της Μεγίστης (αυτός που θα σηκώσει τώρα το χέρι του και θα ρωτήσει “με τι χειριστές θα το στείλουμε” θα πάρει 2ήμερη αποβολή και να επιστρέψει με τον κηδεμόνα του). Αν φυσικά είναι ο βασικός εξοπλισμός ακόμη λειτουργικός…

- Δεν ξέρουμε πως εδώ και χρόνια πως έχει τεθεί θέμα ΑΟΖ; Δεν ξέρουμε πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποθέματα υδρογονανθράκων (κι ουχί υδατανθράκων) στην περιοχή από νότια της Κρήτης μέχρι νότια της Κύπρου;
- Τι έχουμε κάνει γι’αυτό; εκτός από “περήφανη διαπραγμάτευση με τους δανειστές” για την διάσωση των τριπλοσυνταξιούχων, δεν έχουμε κάνει ΤΙΠΟΤΑ.
- Τι μπορούμε να στείλουμε στο Καστελλόριζο; Φρεγάτες; ποιες και πόσες;
Ας πούμε τις μισές, δηλαδή 2 ΜΕΚΟ και 5 Kortenaer.
- Πόσο θα άντεχαν αυτές σε επιθέσεις κορεσμού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας; Δεν μιλάμε για αντιπαράθεση με το Τουρκικό ΠΝ, αλλά μιλάμε για θυσία της αφρόκρεμας του Στόλου μας.
- Τι θα πετυχαίναμε;
Τίποτα, ούτε καν την πρόκληση απωλειών στην ΤΗΚ, καθώς θα γινόταν χρήση όπλων stand off.
- Να στείλουμε υποβρύχια; Τα 214ΗΝ άλλωστε γιαυτό αγοράστηκαν.
Ναι, ξέρετε… πρέπει να έρθουν σε μικρή απόσταση από τον εχθρικό στόλο για να ρίξουν τις SUT του 1980. Αυτό δεν πειράζει τόσο στο Αιγαίο, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα, είναι ένα πρόβλημα. Εκμηδενίζουμε το κύριο πλεονέκτημά των πανάκριβων υποβρυχίων μας. Τίποτα δεν είναι “αόρατο” από μικρή απόσταση.

Γνωρίζουμε πως κατά καιρούς μύθοι γύρω από όπλα, δημιουργούν και μύθους γύρω από την μαχητική ισχύ.
  • Καλά τα Exocet, SCALP, MICA αλλά πρέπει να πετούν τα Mirage 2000 για να ρίχνουν. Αλλιώς, ας φτιάξει το Μηχανικό καταπέλτες. Καλά τα 214ΗΝ, αλλά ας αγοράσουμε τορπίλες. 
  • Καλά τα Leo2HEL, αλλά ας αγοράσουμε και κάνα βλήμα παραπάνω. 
  • Καλά τα MLRS, αλλά ας επαναπιστοιήσουμε τις ρουκέτες. 
  • Καλά τα NH-90, C-27J αλλά ας αγοράσουμε και κάνα ανταλλακτικούλι. 
Σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσει ένα σενάριο “Πορθητής”, οι ΕΔ δεν μπορούν να κάνουν ότι πρέπει να κάνουν με σταδιακή κλιμάκωση. Οι Τούρκοι, αναλύοντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα, βρήκαν ότι οι ΕΕΔ δεν μπορούν να έχουν μόνιμη παρουσία σε μεγάλη απόσταση από τις βάσεις του Π.Ν και της Π.Α. Ούτε το Π.Ν μπορεί να αντιπαρατεθεί εύκολα στην ανοιχτή θάλασσα με το Τουρκικό, μπορεί να το νικήσει, αλλά όχι σε αντιπαράθεση επιπέδου Πορθητή. Μέσα στο Αιγαίο το Π,Ν παίζει εντός έδρας, κοντά όμως στο Καστελλόριζο το Π.Ν πρέπει να εφαρμόσει άλλες τακτικές. Η έλλειψη φρεγατών AAW και σύγχρονων τορπιλών για τα 214ΗΝ είναι πλέον εμφανής (για να μην μιλήσουμε για τις άλλες τεράστιες ελλείψεις).

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://www.ptisidiastima.com/can-greece-deal-with-fatih-crisis/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΟΛΟΣΩΣΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ...
  • ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΙΣΧΝΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΚΥΡΙΟ "ΔΟΓΜΑ" ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ..."ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ" , ΑΛΛΑΞΕ;  
  • ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΣΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ-ΟΡΑΤΟ ΜΕΛΛΟΝ  ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ;
  • ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΛΗΦΘΕΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ, ΠΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΨΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΡΙΤΩΝ; 
ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΩΡΑ.
  • ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΑ (ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΑΛΛΑ) ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΘΑ ΡΩΤΟΥΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΙΤΟΣ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΓΝΩΜΗ ΑΥΡΙΟ,  ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗΣΗ.

No comments :

Post a Comment