24/09/2019

Τουρκία: Νέα πρόταση των ΗΠΑ για F-35, Patriot και ελεύθερο εμπόριο - Πιθανή αγορά Su-57 με ευνοϊκούς όρους

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι με τη νέα πρόταση οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανοίξουν νέα σελίδα με την Τουρκία έπειτα από την κρίση των S400. Θα περιλαμβάνει και “συμφωνία ελεύθερου εμπορίου”, με στόχο ο εμπορικός όγκος των δύο χωρών να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια, αλλά και πώληση του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Τουρκία. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για στόχο τετραπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενός φιλόδοξου στόχου όπως είχε υπογραμμιστεί από αρκετούς τούρκους αξιωματούχους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την περασμένη Παρασκευή ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ενημέρωσε την τουρκική προεδρία γι αυτό το θέμα, ενώ στις αρχές του μήνα ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος συζήτησε το θέμα με την Υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας Ρουχσάρ Πέκτζαν, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο. Στη νέα πρόταση θα συμπεριλαμβάνονται επίσης και τα F-35 καθώς και η μείωση των δασμών στο αλουμίνιο και το ατσάλι. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μετά την συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι “κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να κερδίσουμε πίσω την Τουρκία στο πρόγραμμα των F35. Ίσως μπορεί να γίνει ακόμη και συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο”.

Σύμφωνα με το Reuters η τουρκική λίρα ανήλθε στα 5.6900 έναντι των ΗΠΑ ευρώ, αφού χθες Δευτέρα έκλεισε στις 5,7165 καθιστώντας την πιο ισχυρή.

ΚΥΠΕ
ΚΑΙ ΕΔΩ:  https://www.echedoros-a.gr/2019/09/blog-post_845.html

Η Τουρκία ίσως αγοράσει ρωσικά μαχητικά τύπου Su-57 με ευνοϊκούς όρους, δήλωσε ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο διεθνές αεροδιαστημικό σόου MAKS-2019 στο Ζουκόφσκι έξω από τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρακολούθησε τα ακροβατικά που εκτέλεσαν τα μαχητικά Su-35, Su-57 και MiG-35. Ο Ερντογάν στη συνέχεια δήλωσε στα ΜΜΕ ότι τα Su-35 ή τα Su-57 θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα F-35 της Lockheed μετά το πάγωμα της παράδοσής τους από την Ουάσιγκτον στον απόηχο της απόφασης της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.
ΑΜΠΕ
ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ, ΘΕΛΟΥΝ ΤΙΣ Η.Π.Α ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ "AREA 51" , ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟΥΣ S-400. 
ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ S400 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ F-35 ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ, ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΕΙΠΑΝ ΠΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΩΣΤΕ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΤΗΛΕΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. 

ΤΙ, ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ; ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ; 

ΚΟΥΡΗΤΗΣ

No comments :

Post a Comment