17/09/2019

Κήρυξη απεργίας και με ηλεκτρονική ψήφο

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις που πρόκειται να αποφασίσουν την κήρυξη απεργίας προβλέπει μεταξύ άλλων το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα στο τμήμα που αναφέρεται στις αλλαγές στα εργασιακά και συγκεκριμένα το άρθρο 50, αναφέρει πως «οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας σύμφωνα με τους όρους του νόμου 1264/1982, όπως ισχύει, λαμβάνονται με ψηφοφορία, η οποία μπορεί να διεξάγεται και με ηλεκτρονική ψήφο και με όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τη μυστικότητα, όπως θα ορίζεται από το καταστατικό αυτής ή το αρμόδιο όργανο διοίκησης».

Με τον τρόπο αυτό, οι αποφάσεις για την απεργία ή για άλλα σοβαρά ζητήματα θα λαμβάνονται με μεγαλύτερη πλειοψηφία σε σχέση με το σημερινό πλαίσιο που προβλέπει τη λήψη των αποφάσεων από τους παρόντες στη γενική συνέλευση.

Σε ό,τι αφορά το «Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών», το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και οι οργανώσεις των εργοδοτών και ειδικά αυτές που συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή και ορίζουν εκπροσώπους τους στις διοικήσεις των φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και στα συλλογικά όργανα αυτού, έχουν υποχρέωση να εγγράφονται στο Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών του υπουργείου, που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιουργείται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), στο οποίο τηρούνται τα ακόλουθα στοιχεία:
α) το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού, καθώς και η τυχόν πράξη διάλυσής της,
β) ο αριθμός των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης,
γ) η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής,
δ) η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας και
ε) οι οικονομικές της καταστάσεις, εφόσον υφίστανται κρατικές ή συγχρηματοδοτούμενες πηγές χρηματοδότησης στην ίδια την οργάνωση ή στις συνδεδεμένες με αυτή οντότητες.

Σε ό,τι αφορά το γενικό μητρώο οργανώσεων εργοδοτών ΓΕΜΗΟΕ, σε αυτό θα εγγράφονται υποχρεωτικά όλες οι οργανώσεις εργοδοτών και θα τηρούνται τα ακόλουθα στοιχεία:
α) το καταστατικό της οργάνωσης εργοδοτών και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού καθώς και η τυχόν πράξη διάλυσής της,
β) ο αριθμός των μελών της οργάνωσης εργοδοτών που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης,
γ) η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής,
δ) η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας,
ε) ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί κάθε μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης και
στ) οι οικονομικές της καταστάσεις, εφόσον υφίστανται κρατικές ή συγχρηματοδοτούμενες πηγές χρηματοδότησης στην ίδια την οργάνωση ή στις συνδεδεμένες με αυτή οντότητες.

ΑΜΠΕ

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ. 
  • ΘΕΛΩ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ (ή ΛΗΞΗΣ ΑΥΤΗΣ) ΤΗΝ  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ 2/3 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. 
  • ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ ή ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΑ 2/3 ΤΟΤΕ ΟΥΔΕΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΑΠΕΡΓΙΑ ή ΛΗΞΗ ΑΥΤΗΣ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ, ΑΣΧΕΤΩΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΔΟΣΙΑΣ.
  • ΘΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥ 1/2 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΛΠΗ.

No comments :

Post a Comment