26/08/2019

Σε εξέλιξη σημαντική αναβάθμιση του Α/Α συστήματος Patriot

Οι ΗΠΑ υλοποιούν το σημαντικότερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Α/Α συστήματος Patriot των τελευταίων 30 ετών, ώστε να πετύχουν την πλήρη αξιοποίηση του πυραύλου PAC-3 MSE. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2021 και επικεντρώνεται κυρίως στο ραντάρ, τα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνιών. Συνέπεια των εργασιών είναι η βελτίωση της εμβέλειας του ραντάρ AN/MPQ-65 κατά 30% –με το ίδιο να αποκαλείται πλέον AN/MPQ-65A-, η αυξημένη ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων, η μεγαλύτερη αξιοπιστία και το χαμηλότερο κόστος χρήσης. Η αναβάθμιση λέγεται «Post-Deployment Build 8» («PDB8») και περνά το ραντάρ από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Στα πλαίσια του προγράμματος βελτιώνεται ακόμη το Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών, με σκοπό τη βελτίωση της επίγνωσης της τακτικής κατάστασης, εγκαθίσταται ικανότητα NTCR και αναβαθμίζεται η ικανότητα δικτύωσης.

Μέχρι τώρα έχουν εκσυγχρονιστεί τα συστήματα 9 από τις 15 μονάδες που το επιχειρούν στον Αμερικανικό Στρατό, με τις εργασίες να συμβαίνουν όταν κάθε σύστημα επιστρέφει στις ΗΠΑ από κάποια επιχειρησιακή ανάπτυξη. Συχνά ωστόσο το πρόγραμμα γίνεται στις χώρες όπου βρίσκονται τα συστήματα. Για παράδειγμα, πρώτα εκσυγχρονίστηκαν το 2015 συστήματα που υπάρχουν στη Νότια Κορέα και αντίστοιχη φιλοσοφία ακολουθήθηκε με συστήματα στη Γερμανία.

Το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις με 5 διαφορετικούς χρήστες, σε τουλάχιστον 250 εμπλοκές εχθρικών αεροσκαφών, drones, πυραύλων cruise και βαλλιστικών πυραύλων. Από τον Ιανουάριο του 2015 υποστηρίζεται ότι έχει αναχαιτίσει περισσότερους από 150 βαλλιστικούς πυραύλους σε όλο τον κόσμο, με τουλάχιστον 90 αναχαιτίσεις να έχουν γίνει με χρήση της οικογένειας πυραύλων GEM (Guidance Enhanced Missile). Το A/A σύστημα Patriot υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο τα τελευταία 20 χρόνια, τα 16 με την έκδοση Patriot PAC-3.

https://www.ptisidiastima.com/us-army-conducts-most-significant-patriot-modernization-since-the-early-90s/

No comments :

Post a Comment