28/08/2019

Αλβανία: Επέκταση αρμοδιοτήτων της Στρατιωτικής Αστυνομίας - Σε ρόλο FBI η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα - Δεν θα κατασκευάσουν τούρκοι το αεροδρόμιο Αυλώνα

Η αλβανική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχέδιο νόμου που προβλέπει την τροποποίηση των καθηκόντων της Στρατιωτικής Αστυνομίας, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος. Το νομοσχέδιο συντάχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας και προβλέπει την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Στρατιωτικής Αστυνομίας, η οποίες μέχρι τώρα εντάσσονταν στο πλαίσιο των υπηρεσιών του στρατού. Η πρόταση βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και βασίζεται στο επιχείρημα ότι οι περιοχές όπου βρίσκονται οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λόγω της δύσκολης πρόσβασης σε αυτές καθίσταται δύσκολο το έργο της κρατικής αστυνομίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει, η Στρατιωτική Αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών θα βρίσκεται σε συντονισμό με την κρατική αστυνομία. Η δομή αυτή θα συμβάλλει στη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας σε όλες τις περιοχές γύρω από τις στρατιωτικές μονάδες των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της ζωής, της υγείας, της ιδιωτικής περιουσίας, την πρόληψη της εγκληματικότητας, με την παρουσία της και ελέγχους που θα διενεργεί. Επίσης, η Στρατιωτική Αστυνομία, θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον έλεγχο της κυκλοφορίας σε συντονισμό με την κρατική αστυνομία. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ένταξη 300 νέων μελών στην στρατιωτική αστυνομία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των απασχολουμένων σε πεντακόσιους.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Τίρανα κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο αναφέρει τις δραστηριότητες που θα έχει το Εθνικό Γραφείο Ερευνών στην Αλβανία. Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία, η Υπηρεσία αυτή θα είναι παρόμοια με το FBI (Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών), όπου ειδικοί εισαγγελείς θα είναι σε θέση να διερευνούν τη διαφθορά στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και όχι μόνο.

Μετά από διαπραγματεύσεις με την τουρκική κοινοπραξία για την κατασκευή ενός διεθνούς αερολιμένα στην Αυλώνα/Βλόρα, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν δεύτερο διαγωνισμό για μελέτη σκοπιμότητας για το έργο, αναφέρει το αλβανικό Top Channel. Η Αλμπκοντρόλ, η αρχή αεροναυτιλίας, αναμένεται να επιλέξει την εταιρεία που θα πραγματοποιήσει το έργο για την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου. Η κατασκευή αεροδρομίου στην Αυλώνα ήταν προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Στη χώρα υπάρχει μόνο ένα διεθνές αεροδρόμιο, αυτό της Μητέρας Τερέζας στα Τίρανα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Top Channel οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική κοινοπραξία «Cengis Construction» απέτυχαν «εξαιτίας οικονομικών ζητημάτων». Σύμφωνα πληροφορίες ιταλική εταιρεία έχει δείξει ενδιαφέρον για το έργο και φαίνεται ως ο πιο σοβαρός παίχτης για αυτό. Η τουρκική κοινοπραξία είχε κοστολογήσει το έργο σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment