29/08/2019

Κλιματική αλλαγή: Έκβαση δίκης στον Καναδά έχει παγκόσμιες διαστάσεις;

Πριν από μερικά χρόνια ξεκίνησε μία δίκη στον Καναδά η οποία σχετιζόταν με την Κλιματική Αλλαγή. Η δίκη αφορούσε την κατάθεση μήνυσης για δυσφήμηση από την πλευρά ενός επιστήμονα εναντίον ενός άλλου επιστήμονα. Ο μηνυτής ήταν ο κλιματολόγος κ. Michael Mann. Ο κ. Mann θεωρείται ο δημιουργός του γνωστότερου διαγράμματος το οποίο παρουσιάζει την θεωρούμενη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης γνωστό ως Hockey Stick, [1]. Το συγκεκριμένο διάγραμμα έχει μετατραπεί σε πανάκεια των υποστηρικτών της θεωρίας της ανθρωπογενούς αιτίας για την αλλαγή του κλίματος. Ο μηνυόμενος επιστήμονας είναι ο επίσης κλιματολόγος κ. Tim Ball. Ο κ. Ball θεωρείται εκ των σημαντικότερων επιστημόνων οι οποίοι αμφισβητούν τη θεωρία της ανθρωπογενούς αιτίας της αλλαγής του κλίματος. Ο κ. Ball μηνύθηκε από τον κ. Mann επειδή (ο κ. Ball) υποστήριξε ότι για τη δημιουργία του εν λόγω διαγράμματος αλλοιώθηκαν επιστημονικά δεδομένα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης η πλευρά του μηνυόμενου (κ. Ball) ζήτησε να θέσει ο κ. Mann στη διάθεση του δικαστηρίου τους κωδικούς του υπολογιστή του ώστε να δοθούν τα επιστημονικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του διαγράμματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του μηνυόμενου επιστήμονα (κ. Ball) πριν λίγες ημέρες δικαστήριο του Καναδά απέρριψε τη μήνυση του κ. Mann καθώς αυτός δεν έδωσε στο δικαστήριο τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, [2] & [3]. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ Ball το δικαστήριο επέβαλλε στον κ. Mann να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα. Ο κ. Mann έχει δικαίωμα έφεσης της συγκεκριμένης απόφασης. Το αποτέλεσμα της εν λόγω δίκης μπορεί να μην έγινε αρκετά γνωστό στη χώρα μας αλλά αναμένεται ίσως να έχει παγκόσμιες διαστάσεις και επιπτώσεις.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Hockey_stick_controversy
  2. https://wattsupwiththat.com/2019/08/22/breaking-dr-tim-ball-wins-michaelemann-lawsuit-mann-has-to-pay/
  3. https://www.zerohedge.com/news/2019-08-27/creator-global-warmings-infamous-hockey-stick-chart-loses-climate-science-lawsuit

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ

No comments :

Post a Comment