09/07/2019

Η.Π.Α: Επιχειρησιακή αξιολόγηση μεικτής ομάδας ελευθέρων σκοπευτών και Ηλεκτρονικού Πολέμου

Μία νέα αντίληψη επιχειρήσεων ελευθέρων σκοπευτών, δοκιμάζει το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για δοκιμές και υιοθέτηση νέων τακτικών που θα εξασφαλίσουν τακτικό πλεονέκτημα στις μονάδες σε περίοδο επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η νέα “ιδέα” που απασχολεί, είναι η προσκόλληση στα τυπικά ζεύγη–ομάδες ελευθέρων σκοπευτών, εξειδικευμένων Ομάδων Υποστηρίξεως Ηλεκτρονικού Πολέμου (EWST)!

Στην διάρκεια της ασκήσεως VALHALLA που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Νορβηγία, μία ομάδα Ηλεκτρονικού Πολέμου και Ηλεκτρονικών Πληροφοριών του Σώματος, συνόδευσε μία ομάδα ελευθέρων σκοπευτών κατά την φάση της διεισδύσεως μέσω δυσβάτου εδάφους και κατάφερε να διαφύγει στην προσπάθεια αυτή, της επιτηρήσεως του εχθρού. Σύμφωνα με αξιωματικό των Πεζοναυτών, επιδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη “σύζευξη” δεν επηρέασε αρνητικά τις επιχειρήσεις, ούτε ως προς την καθυστέρηση της κινήσεως, ούτε ως προς την αποκάλυψή της. Η μεικτή ομάδα διείσδυσε στις εχθρικές γραμμές με αποστολή την Αναγνώριση και καταστροφή στόχων υψηλής αξίας. Οι ειδικοί στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, με τον ειδικό εξοπλισμό που μετέφεραν, επέτρεψαν στους ελεύθερους σκοπευτές να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια στόχους, χάρη στην παρακολούθηση των επικοινωνιών του εχθρού (υποκλοπές) και τον ακριβή εντοπισμό των θέσεων εκπομπής. Άλλες επιτυχίες της μεικτής ομάδων ήταν η έγκαιρη προειδοποίηση φιλίων δυνάμεων για την παρουσία εχθρικής περιπόλου, όπως και η περίπτωση επιθέσεως με χημικά αέρια. Τον εχθρό στην εν λόγω άσκηση, απεικόνιζαν Νορβηγοί στρατιώτες και άλλοι Αμερικανοί Πεζοναύτες.

Αξιωματικός των Πεζοναυτών σχολίασε ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης αντιλήψεως επιχειρήσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μελλοντική τυποποίηση της ενσωματώσεως EWST σε ομάδες ελευθέρων σκοπευτών, αποτελεί ρεαλιστικό και απαραίτητο βήμα προς τα εμπρός. Προ της ασκήσεως, αυτό που απασχολούσε τις διοικήσεις ήταν το κατά πόσο ο μεγαλύτερος αριθμός ανδρών σε τέτοιου είδους ομάδες, θα εξέθετε την παρουσία τους στον εχθρό. Η πράξη όμως απέδειξε ότι οι επιφυλάξεις δεν είχαν βάση! Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σε κάποιο στάδιο της ασκήσεως, οι οργανωτές – διαιτητές, ενημέρωσαν την δύναμη απεικονίσεως για την παρουσία της μεικτής ομάδος ελευθέρων σκοπευτών – EWST στις γραμμές της, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν περίπολοι ερεύνης, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να την εντοπίσουν! Το ενθαρρυντικό είναι ότι το έδαφος δεν βοηθούσε στην απόκρυψη, λόγω της αραιής βλαστήσεως, γεγονός που αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την επιτυχία της ολιγομελούς ομάδος.

Η προσκόλληση EWST στα τάγματα πεζικού των Πεζοναυτών, ήταν μια ιδέα που πρώτος παρουσίασε το 2017 ο διοικητής του Σώματος Στρατηγός Ρόμπερτ Νέλλερ, με σκοπό τον μετασχηματισμό για καλύτερη ανταπόκριση στο μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Καθώς το Πεντάγωνο μετατοπίζει την εστίασή του από τις αντι-ανταρτικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, σε μια πιθανή μελλοντική σύρραξη με ισχυρότερους και τεχνολογικώς προηγμένους τακτικούς στρατούς όπως ο ρωσικός και ο κινεζικός, ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία για “επίθεση” στον εχθρό ή την προστασία φιλίων δυνάμεων. Ο Ηλεκτρονικός Πόλεμος θεωρείται από τους Αμερικανούς ότι είναι ένας τομέας στον οποίο οι αντίπαλοι έχουν προβάδισμα και έχει τεθεί ως στόχος να καλυφθεί αυτή η υστέρηση. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλεται προσπάθεια ευρύτερης “διαχύσεως” του Ηλεκτρονικού Πολέμου, με την απόκτηση, κατά κάποιον τρόπο, “οργανικής” σχετικής ικανότητος από τις μονάδες Πεζικού,

“Καμπανάκι” έχει ηχήσει ήδη στην Συρία, όπου η εμπειρία από το 2015 ανέδειξε την απειλή των ηλεκτρονικών παρεμβολών στις επικοινωνίες των αμερικανικών ομάδων, από δυνάμεις οι οποίες θεωρείται δεδομένο ότι υποστηρίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή είναι μια σοβαρή διαφοροποίηση σε σχέση με τις πολεμικές περιπέτειες σε Αφγανιστάν και Ιράκ, όπου η απειλή του Ηλεκτρονικού Πολέμου ήταν εξαιρετικά περιορισμένη για τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί συνεγέρθηκαν και από τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις παρατηρήθηκε πως εκτελούσαν αναγνώριση στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα με ιπτάμενα drone και χερσαία συστήματα, όπως και παρεμβολές σε επικοινωνίες μέσω δικτύων ασυρμάτων, κινητής τηλεφωνίας και δορυφόρων! Πολλάκις διαπιστώθηκε η ικανότητα των Ρώσων να εντοπίζουν την ηλεκτρομαγνητική υπογραφή εχθρικών δυνάμεων και εξ αυτής, των θέσεών τους με ακρίβεια. Τυπικά παραδείγματα που αναφέρονται, είναι σενάρια όπως ο εντοπισμός της θέσεως ενός κινητού τηλεφώνου και η στοχοποίησή της από το πυροβολικό ή “προπαγανδιστικές επιθέσεις ακριβείας” μέσω αποστολής μηνυμάτων.

https://doureios.com/epiheirisiaki-axiologisi-meiktis-omadas-eleftheron-skopefton-kai-ilektronikou-polemou-apo-toys-amerikanous-pezonaftes/

ΣΧΕΤΙΚΑ: 

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΤΟΥ, ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΥΠΕΡ-ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΕΙ.  ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΩ ΠΩΣ Η ΙΣΧΥΣ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΟΥ - ΕΛΕΓΚΤΗ ΜΑΧΗΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΒΟΛΗΣ - Η/Π, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΕ ΜΙΑ-ΔΥΟ ΣΕΙΡΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ.
Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ "ΧΑΚΙΝΓΚ". ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ. ΙΣΩΣ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10-15 ΧΡΟΝΙΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΥΣΚΙΝΗΤΑ ΖΕΥΓΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ Ε.Σ, ΕΧΟΥΝ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ.
ΕΝΑΣ ΜΕ ΤΥΦΕΚΙΟ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΟΣ ΕΩΣ 300MAG (ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΥΤΕ ΒΑΡΥΤΕΡΟ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ (ΑΜΥΝΤΙΚΑ/ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ) ΕΝΑΝ ΧΩΡΟ ΓΥΡΩ ΤΟΥ, ΕΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥ 1-1,5km ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ Η/Π ΠΟΥ ΘΑΣ ΦΕΡΕΙ ΕΩΣ 30km ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. (ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 60km, ΑΛΛΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ). ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ "ΑΟΡΑΤΟΣ" ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΖΗΜΙΑ. ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ.

No comments :

Post a Comment