13/05/2019

Sea Wolf 2019 (Denizkurdu 2019): Ξεκίνησε η “μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας” - Τι μπορούν να κάνουν οι ΕΔ; ΤΙΠΟΤΑ

Εκτελείται υπό την εποπτεία του Τουρκικού Ναυτικού και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου. Θα λάβει χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή 131 πολεμικών πλοίων, 57 αεροσκαφών και 33 ελικοπτέρων, καθώς και άγνωστου αριθμού υποβρυχίων και μη επανδρωμένων (οπλισμένων και μη) αεροσκαφών. Τα τουρκικά ΜΜΕ την αποκαλούν, ως τη “μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας”. Όσον αφορά τα σενάρια, το μόνο που είναι γνωστό μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πως οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις θα ασκηθούν σε καταστάσεις κρίσης/έντασης και σε προσομοιώσεις πλήρης κλίμακας πολέμου.
Στην αντίστοιχη άσκηση του 2017, συμμετείχαν 2 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 9 υποβρύχια, 17 πυραυλάκατοι, 6 ναρκαλιευτικά, 4 περιπολικά, 13 βοηθητικά, 19 υποβρύχια, 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, 1 πλοίο και ένα ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ πήραν μέρος κατά περίπτωση και αεροσκάφη της ΤΗΚ. Επίσης ασκήθηκαν τμήματα των ομάδων υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού ναυτικού (SAT και SAS) σε αποστολές κατάληψης βραχονησίδας.

https://www.ptisidiastima.com/sea-wolf/

Δεν έχουν -οι ΕΔ- ούτε καν ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας να παρακολουθεί την τουρκική αρμάδα και να την καλεί, έστω μέσω ασυρμάτου, να εγκαταλείψει την υφαλοκρηπίδα μας (κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένα UAV, επίδειξη σημαίας, μόνο από πλοίο ή αεροσκάφος γίνεται).
Εκτός κι αν στείλουμε το Ρ-3Β που μόλις πέταξε, σε αποστολή πάνω από το Σύμπλεγμα της Μεγίστης (αυτός που θα σηκώσει τώρα το χέρι του και θα ρωτήσει “με τι χειριστές θα το στείλουμε” θα πάρει 2ήμερη αποβολή και να επιστρέψει με τον κηδεμόνα του). Αν φυσικά είναι ο βασικός εξοπλισμός ακόμη λειτουργικός… Τι μπορούμε να στείλουμε στο Καστελλόριζο;

Φρεγάτες; ποιες και πόσες; Ας πούμε τις μισές, δηλαδή 2 ΜΕΚΟ και 5 Kortenaer. Πόσο θα άντεχαν αυτές σε επιθέσεις κορεσμού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας; Δεν μιλάμε για αντιπαράθεση με το Τουρκικό ΠΝ, αλλά μιλάμε για θυσία της αφρόκρεμας του Στόλου μας. Τι θα πετυχαίναμε; Τίποτα, ούτε καν την πρόκληση απωλειών στην ΤΗΚ, καθώς θα γινόταν χρήση όπλων stand off. Τώρα ίσως κάποιοι να σκέφτονται πόσο χρήσιμες θα ήταν αυτές οι “παλιές” και “σάπιες” Adelaide…
Να στείλουμε υποβρύχια; Τα 214ΗΝ άλλωστε για αυτό αγοράστηκαν. Ναι, χμμμ, ξέρετε… πρέπει να έρθουν σε μικρή απόσταση από τον εχθρικό στόλο για να ρίξουν τις SUT του 1980. Αυτό δεν πειράζει τόσο στο Αιγαίο, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα, είναι ένα πρόβλημα. Εκμηδενίζουμε το κύριο πλεονέκτημά των πανάκριβων υποβρυχίων μας. Τίποτα δεν είναι “αόρατο” από μικρή απόσταση.
Καλά τα Exocet, SCALP, MICA,  αλλά πρέπει να πετούν τα Mirage 2000 για να ρίχνουν. Αλλιώς, ας φτιάξει το Μηχανικό καταπέλτες.
Καλά τα 214ΗΝ, αλλά ας αγοράσουμε τορπίλες.
Καλά τα Leo2HEL, αλλά ας αγοράσουμε και κάνα βλήμα παραπάνω.
Καλά τα MLRS, αλλά ας επαναπιστοιήσουμε τις ρουκέτες.
Καλά τα NH-90, C-27J αλλά ας αγοράσουμε και κάνα ανταλλακτικούλι.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σοβαρές καταστάσεις εντός της Επικράτειάς της. Οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι κρίσιμες. H Ελλάδα προτίμησε τον αφοπλισμό για να έχει μεγάλες συντάξεις ή για να δίνει προεκλογικά επιδόματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ:  https://www.ptisidiastima.com/can-greece-deal-with-fatih-crisis/

1 comment :

  1. Anonymous13/5/19 23:21

    Αναμένουμε δηλώσεις από τους Έλληνες υπο...επιτελείς ήθελα να πω, του τύπου "τους έχουμε, τα καράβια μας ήταν περισσότερα, πολύς θόρυβος για το τίποτα" κλπ. Επίσης αναμένουμε δηλώσεις παυλόπουλου περί διεθνώς συνθηκών και πάει λέγοντας. Τα αναμενόμενα δλδ!

    12G

    ReplyDelete