02/05/2019

«Αναποτελεσματικό» το δείπνο για τα Βαλκάνια στο Βερολίνο - Η ..."λύση" της διπλής-κυριαρχίας (dual sovereignty)

Αν και οι προσδοκίες ήταν υψηλές, όλοι οι Βαλκάνιοι συμμετέχοντες στη συνάντηση του Βερολίνου φαίνεται να επιστρέφουν στην πατρίδα τους ‘άδειοι’. Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ δεν έλαβαν αυτό που ζητούσαν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν και ο Ζάεφ έχει απειλήσει ότι θα παραιτηθεί εάν δεν ανοίξουν οι θύρες για τα Σκόπια. Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και Ραμούς Χαραντινάι απέτυχαν να πείσουν την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν για απελευθέρωση της βίζας, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας επέστρεψε στην πατρίδα του απογοητευμένος, αφού δεν κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση στην Πρίστινα να αποσύρει τη δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων. Το χθεσινό δείπνο εργασίας στο Βερολίνο μεταξύ των Βαλκάνιων ηγετών και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν έφερε κανένα απτό αποτέλεσμα όσον αφορά τις προτεραιότητες που έθεσαν στο διάλογο. Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών έγινε με συνεχείς εντάσεις, με συζητήσεις των ηγετών να επιμένουν στις θέσεις τους, χωρίς να βρίσκουν κοινή οδό.

Αν και τα βίντεο και οι φωτογραφίες των πρωθυπουργών Ράμα και Χαραντινάι δείχνουν να έγιναν σε φιλική ατμόσφαιρα με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο, ωστόσο, πίσω από τις πόρτες το κλίμα ήταν εξαιρετικά απογοητευτικό. Τα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα αναφέρουν ότι υπήρξε έντονη σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι και του προέδρου Μακρόν λόγω της δασμολόγησης των σερβικών και των βοσνιακών προϊόντων. Σύμφωνα με πηγές, ο πρόεδρος Μακρόν επιτέθηκε σκληρά στον Χαραντινάι, λέγοντας ότι ήταν ο λόγος για την τερματισμό του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου- Σερβίας. Οι εντάσεις δεν έληξαν εκεί, αφού αυξήθηκαν κατά το χρόνο που πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι. Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Θάτσι επέκρινε έντονα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως όσον αφορά την ελευθέρωση των θεωρήσεων. Όταν ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ήρθε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να κάνει δηλώσεις μετά τη σύνοδο κορυφής, κοντά στα μεσάνυχτα, οι δημοσιογράφοι είχαν δύο ώρες να περιμένουν κάτω από τις χειμερινές θερμοκρασίες στη γερμανική πρωτεύουσα. Η καθυστέρηση των περίπου δύο ωρών έγινε λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας Μέρκελ και Μακρόν να πείσουν τον Χαραντινάι να άρει τη δασμολόγηση, όπως σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

Τη λύση της “διπλής-κυριαρχίας” (dual sovereignty), για την επίλυση της διαμάχης Σερβίας-Κοσόβου, βγάζουν από την κατάψυξη Μέρκελ και Μακρόν, προσπαθώντας να αποφύγουν τις επιπλοκές που θα δημιουργούσε ευρύτερα η αναδιάταξη των συνόρων, που προωθούνταν από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και είχε γίνει κατ’ αρχήν δεκτή από τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι, αλλά θεωρούνταν ήδη “κλινικά νεκρή”, καθώς δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος στην ΕΕ και είχε προκαλέσει κυβερνητική κρίση στην Πρίστινα. Το σχέδιο για συμφωνία «διπλής κυριαρχίας»  Σερβίας–Κοσόβου το οποίο συζητείται ήδη από το 2011 αναφέρει ότι το Βόρειο Κόσοβο θα μπορούσε να έχει ευρύτερη εξουσία από αυτήν που προβλέπεται στη δομή της Ένωσης Σερβικών Δήμων, αλλά εντός του πλαισίου του Συντάγματος του Κοσόβου. Η συγκεκριμένη λύση αποκλείει τη διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, αμβλύνοντας έτσι ενδεχόμενες αντιδράσεις, προωθώντας τη διπλή κυριαρχία χωρίς μεταβολές των συνόρων. Το Κόσοβο θα διατηρήσει την εδαφική του ακεραιότητα, ενώ η Σερβία θα έχει ένα είδος κυριαρχίας στους Σέρβους του Κοσόβου και στις σερβικές ορθόδοξες εκκλησίες. Eιδικές πρόνοιες θα σχηματιστούν για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:  https://www.crisismonitor.gr/2019/05/02/servia-kosovo-i-allagi-synoron-pethane-pros-quot-dipli-kyriarchia-quot/

No comments :

Post a Comment