02/05/2019

Διαφύλαξη των αλβανικών συνόρων από FRONTEX.

Από την 1η Μαΐου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαφύλαξη των συνόρων της Αλβανίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας των Συνόρων –FRONTEX. Είναι η πρώτη φορά που ο Frontex έχει υπογράψει συμφωνία με μια χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία προβλέπει την προστασία των αλβανικών συνόρων, κυρίως με την Ελλάδα, από τις μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τα αλβανικά δημοσιεύματα, στις 25 Μαΐου θα αρχίσει να ανάπτυξη των ομάδων Frontex. «Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός θα παράσχει βοήθεια στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και θα επιτρέψει την ταχεία ανάπτυξη των ομάδων Frontex στο έδαφος της Αλβανίας, για τις περιπτώσεις ξαφνικής μεταβολής των μεταναστευτικών ροών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

The Hellenic Information Team

Αρμοδιότητα να επεμβαίνει επί αλβανικού εδάφους αποκτά η Frontex, μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Αλβανίας, για τη διασυνοριακή συνεργασία, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Έντι Ράμα να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στα σώματα ασφαλείας, να περιορίσει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών της ΕΕ για έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία επιχειρησιακής συνεργασίας με μια γειτονική χώρα εκτός Ε.Ε., καθώς και η πρώτη τέτοια συμφωνία με έναν εταίρο της Ε.Ε. από τα Δυτικά Βαλκάνια, η ενεργοποίηση της οποίας ανακοινώθηκε μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο μετάθεσης της ανακοίνωσης του ευρωπαϊκού πακέτου διεύρυνσης για τον Οκτώβριο, αντί του Ιουνίου που είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η συμφωνία θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των συνόρων να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις και να αποστέλλει ομάδες στα σύνορα της Ε.Ε. με την Αλβανία, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως σε περίπτωση ξαφνικών μεταβολών των μεταναστευτικών ρευμάτων και διασυνοριακής εγκληματικότητας. Οι πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες αναμένεται να εγκατασταθούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρόμοιες συμφωνίες ολοκληρώνονται σύντομα με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να διευρύνουν την εντολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, στις χώρες εταίρους πέρα από την άμεση γειτονία της Ε.Ε.

https://www.crisismonitor.gr/2019/04/30/i-alvania-ekchorei-ethniki-kyriarchia-epitrepei-ti-drasi-tis-frontex/

No comments :

Post a Comment